دیدن اسناد میراث فرهنگی تهران از برج طغرل تا هفت چنار
در سی و پنجمین تهرانگردی مسجدجامعی:
دیدن اسناد میراث فرهنگی تهران از برج طغرل تا هفت چنار
در سی و پنجمین تهران گردی نخستین سند ثبت شده در تهران و یکصد و چهل وهفتمین سند ثبت شده در کشور که مربوط به برج طغرل شهرری بود، به نمایش درآمد.
 
تاريخ : شنبه ۸ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۰:۳۷
مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران و تهرانگردان این هفته و در ادامه برنامه تهرانگردی با حضور در منطقه ۱۰ به سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی رفتند و ضمن بازدید از کارگاه‌های هنرهای سنتی و شنیدن ویژگی‌های این هنر‌ها، اسناد ثبت شده‌ای از تهران را در اختیار خبرنگاران قرار دادند. 

به گزارش هنرنیوز، صبح روز جمعه، سی‌ و پنجمین تهرانگردی احمد مسجدجامعی با حضور در سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آغاز شد. مسجدجامعی و دنیا مالی، دیگر عضو شورای شهر تهران که در چند هفته‌ گذشته پایه ثابت تهرانگردی شده است، برنامه این هفته را با دیدن از کارگاه‌های هنرهای سنتی واقع در ساختمان مرکزی سازمان میراث فرهنگی آغاز کردند.
 



مسجدجامعی، دنیامالی و سایر تهرانگردان از کارگاه‌های سفالگری، قالی‌بافی، چاپ روی پارچه، گلیم‌بافی، پارچه‌بافی، زری‌بافی، ترمه‌بافی، قلم‌زنی، خاتم‌کاری، میناکاری، نگارگری، سازسازی، نقاشی پشت شیشه، گچ‌بری روی شیشه، خوشنویسی و نقاشی قهوه‌خانه‌ای و چندین کارگاه دیگر دیدن کردند. توضیحات هنرمندان حاضر درباره نحوه کار، ویژگی‌های هنرشان و مشکلات و موانع موجود مورد توجه تهرانگردان قرار گرفت.
 
نخ گلابتون چهل‌ساله در کارگاه پارچه‌بافی

دستیابی به شیوه پدیدآوری برخی از هنرهای فراموش شده، به‌ویژه در بافت پارچه‌های گرانبها با شیوه مهندسی معکوس، تعطیل بودن برخی از کارگاه‌ها به دلیل کمبود نیروی متخصص هنرمند یا مواد اولیه از نکاتی بود که مورد توجه مسجدجامعی و تهرانگردان قرار گرفت. نکته جالب توجه در این بازدید توضیح هنرمندی بود که با نخ گلابتون پارچه‌های زربافت می‌بافت و در تشریح مشکل این هنر گفت نخ‌هایی که فعلا در این کارگاه استفاده می‌کنیم مربوط به چهار دهه پیش است و سالهاست این نخ‌ها در کشور تولید نمی‌شود.
 



مسجد‌جامعی پس از دیدن از کارگاه پارچه‌بافی و چند قطعه پارچه‌ هنری بافته شده در این کارگاه و اطلاع از مشکلات این هنر گفت: به منظور احیا و حفظ هنر پارچه‌بافی پیشنهاد می‌کنم موزه و کارگاه‌ پارچه‌های هنری در منطقه ۱۰ ایجاد شود. این پیشنهاد با استقبال دنیامالی و شهردار منطقه ۱۰ رو‌به‌رو و قرار شد به زودی محل موزه و کارگاه‌های پارچه‌بافی جانمایی شود.

 احیای هنرهای سنتی با مهندسی معکوس


او پس از این بازدید گفت: پژوهشکده هنرهای دستی وظیفه پژوهش در زمینه‌های گوناگون را بر عهده دارد؛ میراثی که از یاد رفته و باید با زبان امروز مهندسی و بازسازی شود. 

وی ادامه داد: این کارگاه‌ها تنها وظیفه آفرینش این آثار را بر عهده ندارد بلکه این فنون را دوباره باز‌شناسی کرده، هنرهای باستانی را با ویژگی‌ و خلاقیت‌ هنرمندان امروزی، بازسازی می‌کنند. 

عضو شورای شهر تهران اظهار داشت: شهر تهران به دلیل پایتخت بودن در زمینه میراث و صنایع سنتی آن‌چنان که شایسته است مورد توجه قرار نگرفته و مورد ظلم واقع شده است. دیدار امروز ما را با انواع هنرهای تهران آشنا کرد و امیدواریم شرایطی فراهم شود تا این هنر‌ها را بازسازی کنیم.
 
قدیمی‌ترین اسناد ثبت میراث در تهران

اما در ادامه حضور تهرانگردان در سازمان میراث فرهنگی، برخی از اسناد تهران قدیم و مکان‌هایی که سال‌ها پیش برای نخستین‌بار به ثبت میراث رسیده‌اند، در معرض دید خبرنگاران و تهرانگردان قرار گرفت. 

در این دیدار نخستین سند ثبت شده در تهران و یکصد و چهل و هفتمین سند ثبت شده در کشور که مربوط به برج طغرل شهرری بود، به نمایش درآمد. این سند در دی‌ماه سال ۱۳۱۰ و درست چندماه بعد از تصویب قانون ثبت آثار ملی به ثبت رسیده است. 



بخش دیگری از این اسناد، مربوط به سند خانه‌های تاریخی تهران در سال ۱۲۷۵قمری بود که مشخص می‌کرد نخستین خانه‌های قدیمی تهران خانه‌های صفوی، پیرنیا، دانش یزدی و چند چهره سر‌شناس دیگر بوده است. 

عضو شورای شهر تهران در پایان از اسناد ثبت‌شده هفت‌چنار، به عنوان نخستین درخت ثبت شده در تاریخ تهران که در سال ۱۳۴۷شمسی به ثبت رسیده‌ است، دیدن و بر حفظ و نگهداری این اسناد تاکید کرد.

دیدن از قدیمی‌ترین سینمای سلسبیل 

مسجد‌جامعی و همراهان سپس به سینما کارون، واقع در خیابان رودکی رفتند. قدیمی‌ترین سینمای منطقه با ساختمانی مستحکم که کار خود را از سال ۱۳۳۷ با نمایش یک فیلم هندی شروع کرده و امروز با بازسازی و ایجاد دو سالن نمایش فعال است. در این دیدار که احمد دنیامالی نیز حضور داشت مدیر سینما شرحی از تاریخ و تحولات این سینما بازگو کرد.



زیارت امامزاده معصوم و دیدار با خانواده شهدا و ایثارگران 

عضو شورای اسلامی شهر تهران، سپس به زیارت امامزاده علی بن حمزه(ع) معروف به امامزاده معصوم، از نوادگان امام محمدباقر (ع)رفت و پس از زیارت، از بخش‌های تاریخی این بقعه متبرکه دیدن کرد. 

مقصد بعدی ‌مسجدجامعی و تهرانگردان موزه حیات وحش هفت چنار بود. ساختمان این موزه در سال ۱۳۰۱ به منظور بهره‌برداری صنعتی به عنوان کارخانه جوراب بافی ساخته شده است و هم اکنون یکی از ابنیه زیبا و میراثی به یادگار مانده از اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی به حساب می آید. این بنا در سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار و ابنیه ملی ایران قرار گرفته است. 



در این موزه انواع زیست بوم‌های مختلف جانوران ساخته و نگهداری می‌شود. همچنین در حیاط این موزه نیز حیوانات محدودی در قفس‌های مختلف در معرض دید علاقه‌مندان به حیات وحش قرار گرفته‌اند. آثار هنری زیبایی نیز در حیاط موزه نصب و در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد. 

عضو شورای شهر تهران، پس از حضور در چایخانه گلستان هفت‌چنار و در پایان برنامه این هفته، به منزل شهیدان صادقی و حجت الاسلام والمسلمین حاج علیرضا رضاییان، امام جماعت مسجد سید عزیزالله و جانباز جنگ تحمیلی رفت و برنامه این هفته خود را با ادای احترام به خانواده شهدا و ایثارگران به پایان رساند.
کد خبر: 76896
Share/Save/Bookmark