مدیر پژوهش های رادیو؛
پرچم ایران ترکیب فرهنگ و ملیت ایرانی و اسلامی است
17 ارديبهشت 1392 ساعت 13:10
دکتر محمدمهدی لبیبی، مدیر پژوهش های رادیو، پژوهشگر و استاد جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است که پرچم یک کشور ترکیبی از نمادهای فرهنگی و ملیتی آن است.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی جشنواره پرچم؛ دکتر محمدمهدی لبیبی در گفتگو با ستاد خبری جشنواره پرچم اظهارداشت: پرچم ایران نیز نماد هویت ، ملیت و فرهنگ ایرانی و اسلامی است که احترام و پایبندی بدان باید به خوبی به نسل های آتی آموزش داده شود. از سال های قبل تاکنون به ویژه در یکصد سال اخیر برای نشان دادن ترکیب فرهنگ و ملیت یک کشور، نماد سمبلیکی چون پرچم را که نشان دهنده حاکمیت جغرافیایی آن است، طراحی و حفظ می کنند که البته لزوما پرچم محور جغرافیایی و مرزبندی خاصی نیست بلکه دربرگیرنده تمام انسان هایی است که نسبت به آن فرهنگ ، احساس تعلق دارند.
مدرس اسبق دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران افزود: پرچم ایران مشخص کننده سرزمینی است اما در عین حال متعلق به همه ایرانیان در هر نقطه دنیاست که نسبت به این آب و خاک پیوندی دارند حتی اگر پراکنده هم باشند. این پرچم از چند جنبه اهمیت دارد؛ نخست رنگ های آن که به مسایل ملی مرتبط و حتی دارای تعابیر بین المللی است، به طور مثال رنگ قرمز در بسیاری از کشورها سمبل جان فشانی و شهادت و رنگ سفید نشانه صلح، دوستی و محبت است.
نویسنده کتاب های «خانوادهها در دنياي امروز» و «جنسيت و زندگي روزمره» با تاکید بر اینکه پرچم هر کشور نشان دهنده تفاوت های فرهنگی آن با دیگر ملل به شمار می رود، اظهار داشت: بر روی پرچم هر کشوری یک مجموعه تصاویر، نماد و اشکالی است و هر یک دارای معانی متفاوتی می باشد. به طور مثال برخی کشورهای مسیحی، نماد صلیب و کشورهای عرب ، نماد هلال ماه برروی پرچم شان نمایان است، علاوه بر اینکه پرچم برخی کشورها چون فنلاند، نروژ ، سوئد و دانمارک یک فرم، شکل و قالب شبیه بهم دارند که نشان دهنده نزدیکی هویتی آنهاست در ایران باستان نیز پرچم ایران نماد شیر خورشید داشت، سمبل خورشید به دلیل پایبندی به نور انتخاب شده بود و در اغلب کشورهای شرقی نیز چنین نمادهایی دیده می شود.
مدیر پیشین رادیو تجارت با بیان اینکه انتخاب سمبل «الله» در پرچم جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب نشان دهنده حکمرانی مطلق خداوند بر زمین است، بیان داشت: در تمام کشورهای دنیا تقریبا برای آموزش و درک این نماد هویتی آموزش هایی از دوران کودکی برای بچه ها صورت می گیرد و حتی در برخی کشورها در مراسم سربازی مراسم پرچم برگزار می شود تا جوانی که وارد عرصه زندگی شده ، حاکمیت کشور و جامعه در وجودش نهادینه شود و بدان احترام بگذارد.
وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما چه میزان برای آموزش این نماد هویتی در کشور تلاش شده است، گفت: چند سالی است که شهرداری تهران و برخی نهادها دراین زمینه تلاش هایی می کنند تا حس حاکمیت و تعلق و وظیفه پذیری برای احترام به پرچم ملی را در مردم نهادینه و افزایش یابد. بهتر است که در کشور ما نیز مراسم هایی ملی و مذهبی به منظور هویت بخشی و احترام به پرچم برگزار شود و این جشنواره ها بسیار کارساز هستند.
وی با تاکید بر اینکه حفظ پرچم از دوران کودکی باید در نسل های جدید به عنوان یک وظیفه نهادینه شود،تصریح کرد: عمدتا این مساله باید توسط چند نهاد همزمان صورت گیرد نخست بحث نهادهای آموزشی و ارایه آن در کتاب های درسی مطرح است علاوه براینکه بهره گیری از رسانه در برنامه های مختلف و نشان دادن احترام به پرچم با اهمیت می باشد، به طور مثال عکس ها و پوسترهایی که در آنها سربازان، اقلیت های مختلف مردم ، نیروهای نظامی و یا حتی در تشیع جنازه یک شهید به پرچم ملی احترام می گذارند، تاثیرگذار است.
این استاد جامعه شناسی دانشگاه در ادامه افزود: تفاسیر مختلفی درباره پرچم و نمادهای هویتی ملی و دینی کشورها صورت می گیرد «رولان بارک» کتاب های بسیاری در رابطه با معناشناسی نگاشته است، در آنها به خوبی توضیح داده که یک عکس چه اندازه می تواند تاثیرگذار باشد. پرچم تجسم هویت ملی و انسجام اجتماعی است ، درباره هر موضوع دیگری شاید به این اندازه در جامعه توافق وجود نداشته باشد اما حتی اقلیت های مختلف نیز در یک چیز با هم مشترک اند و آن ایرانی بودن است، ایرانیت و اسلامیت با نمادهایی چون پرچم منتقل می شود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: غرور ملی ، حفظ و احترام به پرچم در مناطق مرزی کشور بسیار پرمعناتر از سایر مکان هاست معمولا در نقطه پایانی مرز کشورها پرچم نصب می شود که حاکمیت ملی را ثابت می کند در نهایت پرچم ترکیبی از معنای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است و شاید برافراشتن آن اهمیت خاصی نداشته باشد اما اینکه در یک اوجی قرار بگیرد برای مردم آن کشور غرور آفرین است لذا ورزشکاران، فاتحان قله ها و برگزیدگان در کشورهای مختلف پرچم ملی ایران زمین را در نقاط بلند برافراشته می کنند.
گفتنی است نخستین جشنواره پرچم که در سه رشته عکس ، پوستر و نقاشی کودک و نوجوان به همت سازمان فرهنگی- هنری، مدیریت فرهنگی منطقه ۵ و فرهنگ سرای فردوس برگزار میشود و علاقهمندان برای شرکت در این جشنواره تا سوم خرداد همزمان با آزادی خرمشهر فرصت دار ند تا آثار خود را به نشانی تهران، فلکه دوم صادقیه، بلوار فردوس، بعد از چهارراه مخابرات، فرهنگسرای فروس، دبیرخانه جشنواره پرچم ارسال و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با تلفن ۴۴۰۳۱۱۶۰-۰۲۱ تماس و یا به سایت جشنواره به نشانی parcham-farhangsara.com مراجعه کنند.
کد خبر: 57757
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdca00nm.49n0m15kk4.html