جوهری فرد در نقد مجموعه داستان «پیش از طلوع خورشید»؛
« یک اتفاق عجیب » به معنای واقعی داستانی کوتاه است
4 دی 1391 ساعت 14:11
شصت و هفتمینجلسه برنامه «باهم بخوانیم» یکشنبه ۳ دی ماه ساعت ۱۶ با حضور جعفر توزنده جانی کارشناس برنامه وجمعی از علاقمندان در فرهنگسرای فردوس برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومیفرهنگسرای فردوس کتابمجموعه داستان های کوتاه با عنوان«پیش ازطلوع خورشید » اثر«محمد جوهری فرد »با حضور نویسنده اثر توسط اعضا خوانده و مور نقد و بررسی قرار گرفت.
در ابتدای برنامه محمد جوهری فرد نویسنده کتاب «پیش ازطلوع خورشید» در معرفی خود گفت : داستان نویسی را از سال ۷۹ شروع کردم.حضور در فرهنگسرای معرفت و شرکت در کلاسهای داستان نویسی باعث شدکه به طور جدی به این وادی قدم بگذارم. اکثر داستانهایی که در این مجموعه گرد هم آمده است حاصل همان کلاس ها و آن روزها است. من از سال ۸۰ نوشتن این مجموعه را شروع کردم و در سال ۸۶ به مرحله چاپ رسید. ابتدا در رشته برق دانشگاه آزاد مشغول به تحصیل شدم اما بعدا به سمت ادبیات فارسی رفتم و در حال حاضر ترم آخر کارشناسی ادبیات فارسی را می گذرانم. داستانهایم در روزنامهها و مجلات مختلف از جمله در سیاست روز و نشریات داخلی منطقه ۲۲چاپ شده است.
در ادامه جعفر توزنده جانی درخصوص سبک داستان«پیش ازطلوع خورشید» گفت : داستانهای که در این مجموعه گرد هم آمدهاند به نظر میرسد که حاصل تجربیات نویسنده در سالهای مختلف است. داستانها از حال و هوایی واقعگرانه برخوردارند. این واقع گرایی در بعضی از داستان چنان حضور پررنگی دارد که حتی به تاریخ سال وقوع داستان اشاره میشود: مثل داستان اتوبوس آکاردئونی. در دیگر داستانها هم اگر تاریخ وقوع داستان ذکر نشده باشد میتوان متوجه شد که مربوط به چه دههای است. مانند بلیط اتوبوس یا اسکناسهایی که در زمان خودشان مبلغ گزافی بودند، زمان و سال وقوع داستان را بازگو میکنند. مثلا در داستان«پنجاه تومانی تا خورده» میتوان این موضوع را به خوبی متوجه شد. این واقع گرایی باعث شده است حتی داستانهایی که بر خاسته از ذهنیت درونی شخصیتهای داستان هستند و به سمت فرا واقعی شدن میروند حضوری چشمگیر داشته باشد.
درادامه جلسه سه داستان یک اتفاق عجیب،اسکناس پنجاه تومانی تا خورده،قلب مادر بزرگ از این مجموعه داستان توسط نویسنده اثر خوانده شد.
محمد جوهری فرد در خصوص این مجموعه داستان گفت :عمده صحبتهایی که شد در بارهی«یک اتفاق عجیب» بود. چون این داستان در این مجموعه داستانی کلیدی است و میتوان گفت حتی جزو داستانهایی است که از ساختاری منسجم برخوردار هستند و به معنی واقعی داستانی کوتاه است.
کارشناس برنامه در خصوص موضوع اصلی داستان گفت :داستان میخواهد این موضوع را به خواننده القا کند که بسیاری از ما گرچه در عالم واقعیت قادر به کشتن کسی نیستم اما در خیالمان بارها او را میکشیم. این موضوع از چشم شرکت کنندگان دور نمانده بود و به خوبی آن را کشف و باز گو کردند.
وی در نقد داستان «یک اتفاق عجیب» گفت:داستان به لحاظ شخصیت پردازی کامل است. ما به خوبی با شخصیت اصلی داستان که نویسنده است آشنا میشویم. حرفهایی که او به زبان میآورد به درستی عمق ضمیرش را آشکار میکند. گذشته در ذهن او حضوری چشمگیر دارد. چند جمله و حرف کلیدی به خوبی ضمیر پنهان او را آشکار میکند. این که او هم هنوز همچون دیگران مردسالاری را در فکرش جولان میدهد، این که میگوید برای کشتن همسرش بهتر است شمشیر پدرش را بردارد بیان کننده این موضوع است. کدها و نشانهایی که نویسنده در جایجای داستانش آورده است درست و خوب آمده است. این کدها و نشانها باعث میشود که داستان از ظاهر به عمق برود.
وی در ادامه افزود: گرچه از نظر بعضی از شرکت کنندگان پایان داستان خواننده را گول میزند و آنها از این شیوه خوششان نیامده بود. اما عده دیگری هم معتقد بودند که نویسنده قصد گول زدن خواننده را نداشته چرا که از همان ابتدا میتوان متوجه شد راوی همسرش را نکشته. آنها به صحنه ای اشاره کردند : هنگامی که همسرش را میکشد فریاد میزند :«آهای ،من قاتلم.بیایید من زنمو کشتم . آهای ...»اما وحشتناک بود ،کسی نیامد،هیچ کس .یعنی هیچ همسایهای صدایش را نمیشنود.
داستان «یک اتفاق عجیب »مجموعه داستانهای کوتاه «پیش ازطلوع خورشید» درباره نویسنده ای است که در عالم تخیل خود شاهد مرگ همسرش است. به سخنی دیگر او در عالم خیال و توهم خود همسرش را می کشد. بعد جنازه اش را تکه تکه می کند و به دنبال جایی برای دفن کردنش است. هنگام عبور از خیابان به زنی تنها بر می خورد. زن سوار ماشین او شده و می گوید که کجا می تواند جنازه را دفن کند. داستان درست از همین لحظه است که حال و هوای غیر واقعی و حتی می توان گفت سورئال به خود می گیرد. در پایان داستان مشخص میشود که او همسرش را نکشته و از این که متوجه میشود هرچه دیده است خیالی بیش نیست، خوشحال می شود.
سلسله برنامه های با هم بخوانیم در روزهای یکشنبه هر هفتهبا حضور جمعی از علاقه مندان به ادبیات داستانی و با حضور جعفر توزنده جانیکارشناس برنامه بر گزار می گردد با هدف ترویج فرهنگ مطالعه،مطالعه جمعی،معرفی کتاب،معرفی نویسنده به خوانش، نقد و بررسی آثار نویسندگان به نام جهان می پردازد.
کد خبر: 51537
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdca0mnm.49n6e15kk4.html