به بهانه پایان سال 89؛ نگاهی کوتاه بر جوایز کتاب:/2/
جایزه پروین اعتصامی در بخش کتاب چشم اندازی متفاوت بر ساحت فرهنگی کشور است
24 اسفند 1389 ساعت 12:20
جايزۀ ادبي پروين اعتصامي در سال 1383 به همت معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، در دفتر مجامع و فعاليت هاي فرهنگي آغاز به كار كرد.
مراسم نخستين دورۀ جايزۀ پروين پانزدهم مرداد ماه همان سال، همزمان با ميلاد بانوي دو عالم حضرت فاطمه (س)، برگزار گرديد. در اين دوره آثاري كه براي نخستين بار در سال1381 در دو ردۀ سني بزرگسال و كودك و نوجوان توسط بانوان نويسنده به طبع رسيده بود مورد ارزيابي قرارگرفت و ازميان آن آثار از6 اثر برگزيده در ردۀ سني بزرگسال و 9 اثر برگزيده در ردۀ سني كودك و نوجوان تقدير شد.
دومين دورۀ اين جشنوارۀ ادبي نيز به همت دبيرخانۀ پروين در دفتر مجامع و فعاليت هاي فرهنگي و همكاري معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و مؤسسه خانه كتاب، پانزدهم اسفندماه سال 1385 همزمان با يكصدمين سال تولد بانو پروين اعتصامي برگزار گرديد. در اين دوره نيز آثاري مورد ارزيابي قرارگرفت كه براي نخستين بار در سال¬هاي 1382 و 1383 به طبع رسيده بود . از ميان اين آثار 4 اثر در ردۀ سني بزرگسال و 6 اثر در ردۀ سني كودك و نوجوان برگزيده اعلام شد. از ارديبهشت ماه سال 86 دبيرخانۀ جشنوارۀ پروين به مؤسسۀ خانۀ كتاب واگذار گرديد و هم¬ اكنون اين دبيرخانه برآن است كه اسفندماه سال جاري سومين دورۀ اين جايزه ادبي را برگزار نمايد.
جایزه پروین اعتصامی با توجه به مجموعه اهداف خود در نظر دارد بخشی از کوشش ها و پویش های زنان را در عرصه ادبیات و فعالیت های جانبی رخ نما باشد و در حال حاضر تنها جایزه بزرگ ادبی مختص به حوزه ادبیات زنان و اندیشه های آنان در کشور است.
این جایزه با برشماری اهداف مرتبط در این مجموعه اعم از بزرگداشت مقام و شخصیت شاعر ایرانی پروین اعتصامی از یک سو با هم پوشانی آثار و شخصیت این شاعر در انطباق با اهداف خاص جشنواره و از دیگر سو با نهادینه کردن فرهنگ تعالی و پویایی زنان در عرصه های گوناگون فرهنگی از جمله ادبیات و مطبوعات می پردازد.
این جایزه همچنین با تسهیل شرایط نشر و عرضه آثار و نیز معرفی چهره های شاخص فرهنگی زنان می تواند دریچه ای نو به این گستره گشوده و با ایجاد یک فضای متمایز به بهبود و جهت دهی این جریان اعتلا می بخشد.
به نظر می رسد با توجه به نقش امروز زنان در جامعه جهانی و فضای اسلامی برگزاری جشنواره هایی از این دست، می تواند به انعکاس این حضور موثر و نیز بیان اندیشه های آنان سرعت بخشد چندانکه در تبعیض وجوه جنسیتی و بحث حجاب، گستره مستندی از ماوقع این جریانات است.
غیر از آن جایزه پروین اعتصامی حرکتی نو در عرصه مجموع جشنواره های سالیانه کشور است که به رونق این حوزه کمک نموده و به خصوص در بخش کتاب و انتشار آن برداشتن باری از دوش مولفان، مترجمان و ناشرانی است که در تعامل سازنده با یکدیگر بر فضای فرهنگی کشور موثر هستند.
گفتنی است این جشنواره در چهار دوره متوالی دوسالانه با برخورداری از رویکردی متفاوت در چندین محور موضوعی و همچنین بخش های گوناگون تالیف، ترجمه با زیر مجموعه های ادبیات داستانی، نمایشی، پژوهشی، کودکان و شعر برگزار شده و همچنان به کار خود ادامه می دهد.
مریم خاکیان
کد خبر: 24997
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdca0onu.49nyo15kk4.html