مروری بر یک رویداد گردشگری

نقاط قوت و ضعف هشتمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری تهران چه بود

27 بهمن 1393 ساعت 12:39

با وجود تلاش مسئولان برای برپایی هشتمین نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران با اصول و معیارهای جهانی اما همچنان انتقاد شرکت‌کنندگان از کاستی‌هایی در نحوه برگزاری نمایشگاه،زمان و مشارکت اندک کشورهای خارجی و بخش خصوصی آنها گواه این نکته است که تا رسیدن به برپایی نمایشگاهی با معیارهای جهانی فاصله داریم.هرچند به عقیده کارشناسان و شرکت‌کنندگان مشارکت خوب استان‌ها یکی از نکات مثبت این نمایشگاه بود.


ماندانا خرم- به گزارش هنرنیوز؛هشتمین نمایشگاه بین المللی در حالی به کار خود پایان داد که پیش‌تر مرتضی رحمانی موحد در نشست رسانه‌ای این نمایشگاه که در تاریخ ۱۲ بهمن ماه برگزار شد قول برپایی نمایشگاهی با معیارهای جهانی را در حضور خبرنگاران به شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان این نمایشگاه را داد. 

هر چند در این نشست فرهاد امنیان، مدیرعامل شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی با اشاره به این نکته که این نمایشگاه بزرگترین رویداد گردشگری کشور است، تاکید کرد: نباید انتظار داشته باشیم تا در دو سال آینده و به سرعت این نمایشگاه در صنعت گردشگری اثرگذاری خود را نشان دهد و برای اینکه این نمایشگاه به قطب گردشگری منطقه تبدیل شود نیازمند زمان هستیم. 

چرا تعداد اندکی از کشورها حضور دارند

در حالی پسوند «بین المللی» در عنوان این نمایشگاه خودنمایی می‌کند که تنها ۱۱ کشور خارجی در این نمایشگاه حاضر شدند و این تعداد که نشان از مشارکت اندک جامعه بین‌المللی دارد یکی از نکاتی است که انتقاد شرکت کنندگان را برانگیخته است. 

رامین نوری – یک آژانس‌دار و فعال گردشگری- در گفت و گویی که پیش تر با خبرنگار هنرنیوز انجام داده بود در این مورد گفت: مگر نه اینکه این نمایشگاه بین المللی است پس چرا تعداد شرکت کنندگان کشورهای خارجی در این نمایشگاه این اندازه اندک است و جز چند کشور که بیشتر آنها نیز سفارت خانه‌هایشان شرکت کرده‌اند خبری از کشورهای دیگر نیست.

نوری ادامه داد:این درحالی است که برای برگزاری یک نمایشگاه گردشگری باید تعداد مشارکت آژانس‌ها و شرکت های خدمات گردشگری بین‌المللی چشم‌گیر و قابل ملاحظه باشد. 

محسن حاجی سعید یکی از فعالین حوزه گردشگری نیز مشارکت اندک کشورهای خارجی در این نمایشگاه را یکی از نقاط ضعفت این نمایشگاه در کنار سایر نقاط مثبت آن دانست و گفت: زمانی که از پسوند «بین المللی» استفاده می‌کنیم باید دست کم ۵۰ کشور خارجی و بخش خصوصی فعال در حوزه گردشگری آنها در یک نمایشگاه شرکت کنند.

مشارکت اندک جوامع بین‌المللی در هشتمین نمایشگاه گردشگری تهران نکته‌ای است که نه تنها انتقاد شرکت‌کنندگان این نمایشگاه در زمان برپایی آن را برانگیخت بلکه در همان ابتدای راه در نشست خبری این نمایشگاه نکته‌ای بود که مورد پرسش بود اهالی رسانه از مسئولین این نمایشگاه قرار گرفت و مسئولین نیز چنین پاسخ دادند: ما در مورد مشارکت در این نمایشگاه با بسیاری از کشورها مکاتبه داشته‌ایم و از آن تعداد تنها ۱۱ کشور پاسخ ما را دادند.

این مسئولان تأکید داشتند:البته بسیاری دیگر هم شرط حضور در این نمایشگاه را دریافت غرفه رایگان اعلام کردند و این در حالی است که دادن غرفه رایگان موردی منسوخ شده در دنیا است. 

در حالی مسئولین چنین پاسخی را به رسانه‌ها داده‌اند که به گفته محسن حاجی سعید راهکارهای بسیاری برای جلب مشارکت بین المللی در این نمایشگاه وجود داشت.

دبیر شورای تشکل‌های گردشگری یزد با بیان این نکته میراث ملموس و ناملموس ثبت جهانی نه تنها حق ایران که سهم تمام کشور‌های جهان است بیان کرد:این نکته موردی است که مسئولین میراث فرهنگی ما می‌توانستد با اعلام آن به سفارت خانه‌های کشورهای خارجی از آنها در جهت حمایت این میراث قول همکاری و شرکت در چنین نمایشگاهی را بگیرند.

عضو هیات مدیره کانون انجمن‌های صنفی راهنمایان گردشگری کشور ادامه داد:از سوی دیگر ما با کشورهای بسیاری رابطه دوستانه سیاسی داریم که می‌توانسیتم در غالب بستن تفاهم‌نامه‌ای قول مشارکت از این نمایشگاه را بگیریم.

این فعال گردشگری ادامه داد:از سوی دیگر مسئولین سازمان می‌توانستند با قول دادن غرفه رایگان به بخش خصوصی فعال در حوزه گردشگری کشورهای خارجی مشارکت آنها را جلب کنند و زمانی که آنها از حضور در این نمایشگاه اطمینان حاصل کردند بابت اجاره غرفه از آنها مبلغی را دریافت کنند.

حاجی سعید با تاکید اینکه راهکارهای بسیاری برای جلب مشارکت جامع بین المللی وجود دارد استفاده از زبان دیپلماتیک خوش که در تخصص و توان مرتضی رحمانی موحد به عنوان فردی که سالها در عرصه دیپلماتیک فعالیت کرده و دارای ارتباطات خوبی نیز هست را ابزار ضروری چانه‌زنی در این حوزه برای جلب مشارکت‌های خارجی دانست. 

هزینه مشارکت برای کشورهای خارجی بالا بود

در حالی که بسیاری از فعالان و کارشناسان گردشگری معتقد هستند برای جلب مشارکت جامع بین المللی دادن غرفه رایگان به آنها یک راهکار منطقی است بنکدار مدیر یکی از آژانس‌های داخلی شرکت کننده در این نمایشگاه در مورد تفاوت قیمت میان شرکت جامعه بین‌المللی در این نمایشگاه و نمایشگاه‌های خارج از کشور گفت:قیمتی که برای این نمایشگاه برای مشارکت خارجی‌ها گذاشته‌اند به نسبت بسیاری از نمایشگاه‌های گردشگری بین المللی جهان بسیار بالا است به عنوان مثال در نمایشگاه «آی تی بی» برلین برای هر متر ۱۸۱ یور می‌دهیم در حالی که در این نمایشگاه خارجیان متری ۲۵۰ یورو باید پرداخت کنند و نمی‌دانم آیا این ارزش را دارد یا خیر برای همین شاهد مشارکت کم کشورهای خارجی هستیم.

زمان خوبی وجود نداشت 

از سویی فرهاد امنیان مدیرعامل شرکت نماشگاه‌های بین‌المللی تهران با توجه به ازدحام تقویم نمایشگاهی زمان برگزاری این نمایشگاه را در تاریخ ۲۳ تا ۲۴ بهمن ماه که نزدیک به عید نوروز هم است، یک زمان مناسب دانسته بود. مرتضی رحمانی موحد – معاون گردشگری- هم این موضوع را تأیید کرد اما برپایی این نمایشگاه در آخر هفته و هم زمانی با تعطیلات ۲۲ بهمن یکی از نکاتی بود که شرکت‌کنندگان از آن گلایه داشتند و این موضوع را دال بر بازدید اندک شهروندان از این نماشگاه می دانستد.

رامین نوری در این مورد به خبرنگار هنرنیوز گفت:با توجه به همزمانی تعطلات ۲۲ بهمن با تعطیلات آخر هفته بسیاری از مردم به سفر رفته اند و این موضوع باعث بازدید کمتر می شود. 

همچنین بنکدار نیز برپایی این نمایشگاه در بهمن ماه را یکی نکات منفی دانست و گفت:نمی‌دانم هدف برگزار کنندگان این نمایشگاه از برپایی این نمایشگاه در این زمان چه بوده است شاید تصورشان فروش بهتر تورهای داخلی بوده اما برای شرکت‌های گردشگری که در زمینه تورهای خارجی فعالیت می‌کنند این زمان بدترین زمان برای فروش تورهای خارجی است زیرا با توجه به نزدیکی آخر سال ما فرصت فروش و انجام روند تورهای خارجی را نداریم پیشنهاد ما برای برگزاری این نمایشگاه آذر ماه است.

مشارکت استانها نقطه قوت این نمایشگاه

همچنین محسن حاجی سعید در جای دیگری از صحبت‌های خود مشارکت استان‌ها را یکی از نکات مثبت این نمایشگاه دانست و گفت: استان‌ها توانسته‌اند در این نمایشگاه خوب مشارکت کنند و توان خود را به نمایش بگذارند.

فرصت خوبی برای اقامتگاه‌های بوم گردی بود
همچنین ترگل انوری نژاد از مسئولین غرفه خوشه‌سار بوم گردی نیز این نمایشگاه را فرصت خوبی برای معرفی این اقامتگاه‌ها به بازدیدکنندگان دانست و از استقبال بازدید کنندگان خارجی از این غرفه خبر داد.


کد خبر: 79267

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdca0un0.49noi15kk4.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com