معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی خبرداد؛
بافت تاریخی یزد ثبت جهانی میشود
26 مرداد 1393 ساعت 9:58
معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی هدف از نشست دیروز سازمان میراث فرهنگی و سایر مسئولان شهری یزد با این ارگان را تلاش برای ثبت بافت تاریخی یزد عنوان کرد و گفت: امیدواریم با تهیه پرونده این بافت، ظرف یکی دو سال آینده شاهد ثبت جهانی آن باشیم.
دکتر پیروز حناچی در گفت و گو با هنرنیوز،هدف اصلی نشست مسئولان معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی به همراه مسئولان میراث فرهنگی با مسئولان استانداری، شهرداری و نمایندگان شهر یزد را نگاه ویژه و منسجمتر به بافت یزد عنوان کرد و افزود: هدف احیا دوباره شورای بافت تاریخی یزد بود کاری که تا سال ۸۴ ادامه داشت و متأسفانه متوقف شده است. بدین معنا که همه دستگاههای ذی ربط اعم از مدیران ذیربط و ارشد استانی و ستادی وملی برای حفظ آثار تاریخی- فرهنگی و بافت تاریخی یزد هم جهت میشوند و امیدواریم این هماهنگی مقدمهای برای ثبت جهانی بافت تاریخی یزد باشد.
او توضیح داد: ایجاد هماهنگی بین اجزا تأثیرگذار مانند استانداری، شهرداری،میراث فرهنگی، معاونتهای عمرانی، شهرسازی و ... بسیار مهم است چرا که همین عناصر در حوزه بافت تاریخی مداخله میکنند و همینها میتوانند آن را حفظ کنند.
وی اضافه کرد:اگر این نهادها و ارگانها توجیه و هم جهت باشند در نخستین گام میتوانند از گرفتن تصمیمات اشتباه درون بافتی حذر کنند. دوم این که میتوانند تصمیم به مصلحت بگیرند و این تصمیم یعنی حفظ بافت تاریخی یزد به عنوان نماد هویت معماری ایرانی- اسلامی. نتیجه این که بافت تاریخی یزد در لیست انتظار برای ثبت جهانی است. پس اگر همه مسئولان ذی ربط تلاش کنند حتا اگر امسال هم این شهرکاندید نشود، حداقل برای یکسال یا دوسال بعد میتواند کاندید ثبت جهانی شود.
معاون معماری و شهرسازی گفت: برای ثبت جهانی باید پروندهسازی کرد، پلان مدیریتی شهر یزد را تعیین و زمینههای حفاظت آن را آماده کرد تا بتوان بافت تاریخی آن را به ثبت جهانی رساند. که تحقق این مهم حداقل یک سال زمان میبرد.
وی با اشاره به این که امروزه ملتها به دنبال معماری اصیل و با هویت خود هستند، افزود: در کشورهای همسایه نیز مسئولان فرهنگی و شهری به دنبال احیا معماری اسلامی – ملی خود با هدف حفظ هویت کشورشان هستند.
او ادامه داد: ما از شهرهای دوران پیش از اسلام آثار زیادی نداریم یا اگر موجود باشد هنوز کاوش نشده و اطلاعات زیادی درباره آنها در دست نیست. اما آثار معماری پس از اسلام در شهرهای ما کاملاً مشهود است و مردم با آن زندگی میکنند. وجود مسجدها، حمامها، بازارها، مدارس، آب انبارها، خانهها، حسینیهها، سقاخانهها و.... همه بخشی از زندگی روزمره مردم این آب و خام است.
معاون معماری و شهرسازی تأکید کرد: در این بین یزد اوج شهود شهرهای پس از اسلام و مصداق یک شهر کامل در دل کویر است. پس از اگر به دنبال معماری اسلامی-ایرانی- هویتی و تداوم آن هستیم یکی از اقدامات آن است که آنچه را داریم به درستی حفظ کنیم. یزد یکی از شهرهایی است که زندگی هنوز در بافت تاریخی آن جریان دارد و یکی از مصادیق معماری با هویت شهری در دوران اسلامی است. شهری با بزرگترین سازههای خشتی، همراه با جزئیات، ظرافت و رمز و راز.
او با اشاره به تلاش سایر کشورها جهت استفاده بهینه از داشتههای فرهنگی- هویتی تصریح کرد: بَستکیه نام محلهای قدیمی و تاریخی در دبی و یکی از نقاط دیدنی امارات متحده عربی است. بنای این محله توسط بستکیهای مهاجر از شهرستان بستک استان هرمزگان از سال ۱۸۹۰ م به بعد صورت گرفتهاست. «محلهٔ قدیمی بستکیه» در مجاور موزه دبی در منطقهٔ بر دبی و در خیابان فهیدی قرار دارد. خانههایی با معماری قدیمی، کوچههای باریک و بادگیرهای مرتفع که این بادگیرها فقط جنبه تزئینی نداشتهاند. از آنها برای خنک کردن منازل استفاده میشده است. اینجا یک محله خیلی کوچک با دو خانه بادگیردار از آل مکتوم است.
حناچی متذکر شد: اما همین دو خانه اکنون به نماد ملی دبی تبدیل شده است. اوایل نماد دبی، برجالعرب بود که به دلیل نداشتن عقبه ملی و هویتی مسئولان دبی این نماد را به بادگیرهای منطقه بستکیه تغییر دادند. اما ما در کشورمان این همه آثار و مفاخر داریم که ظاهراً به دلیل کثرت، کسی قدر آنها را نمیداند و علاوه بر تخریب حتا باید شاهد ثبت داشتههایمان به نام کشورهای دیگر هم باشیم.
کد خبر: 74271
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdca6un0.49ny015kk4.html