محمدرضا درویشی در گفتگو با هنرنیوز؛

ادعای هر کشوری درباره «عبدالقادر» باطل است

13 شهريور 1392 ساعت 11:59

محمدرضا درویشی موسیقی دان و نوازنده گفت: مطالعات بر روی بخش عملی آثار و تصنیف‌های مراغه‌ای را با پژوهش‌های شبانه روزی توانستم از گوشه کنار ترکیه جمع آوری کرده و درباره‌اش کار کنم.


درویشی در گفتگو با خبرنگار گروه کتاب و ادبیات هنرنیوز در پاسخ به این پرسش که «نشان دادن جایگاه علمی بزرگ مردان کهن موسیقی ما همچون عبدالقادر مراغه‌ای و راه‌های شناساندن آنان به دیگران و خصوصا نسل جوان را از کدام منظر راهگشا‌تر می‌دانید و خود در باب عبدالقادر مراغه‌ای چه روندی را در پژوهش‌ها در پیش گرفتید؟ گفت: عبدالقادر مراغه‌ای از بزرگان موسیقی ماست که بررسی در باب او یک بخش تئوریک و نظری دارد و یک بخش عملی؛ پژوهش در بخش تئوریک و نظری بر روی آثار عبدالقادر مراغه‌ای در سالهای قبل از انقلاب به همت تقی بینش بر روی رسالات وی که نسخه‌های مختلفی از آن باقی بود صورت گرفت و منتشر شد.

وی با بیان این مطلب اظهار داشت: مطالعات بر روی بخش عملی آثار و تصنیف‌های مراغه‌ای باقی مانده بود که با پژوهش‌های شبانه روزی من توانستم آن‌ها را از گوشه کنار ترکیه جمع آوری کرده و درباره‌اش کار کنم.

درویشی با اشاره به تشکیلی گروهی به نام عبدالقادر مراغه‌ای گفت: سپس گروهی تحت عنوان عبدالقادر مراغه‌ای تشکیل دادم و هفت سال تمرین و کار کردیم و سرانجام آلبوم «شوق نامه» را منتشر کردیم.

وی تصریح کرد: در این راستا چندین سمینار و سخنرانی گذاشتیم و در آن‌ها به بررسی جنبه‌های نظری و عملی در ارتباط با شخصیت و آثار موسیقی‌دان بزرگی چون عبدالقادر مراغه‌ای پرداختیم.

وی به پژوهش‌های دراز مدت خود بر سر این مجموعه اشاره نمود و بیان داشت: مجموعه‌ «شوق‌نامه» حاصل نیم دهه کار و مطالعه است که نزدیک به دوسال نت نویسی آن و سه سال هم تمرین و ضبط آن طول کشید لیکن چون مکتوبات پیرامون مراغه‌ای به نوشته‌های تقی بینش در باب رساله‌های «جامع الالحان»، «مقاصد الالحان» و ادوار صفی‌الدین ارموی ختم می‌شد ناگزیر به ترکیه سفر کردم تا در آنجا نیز تحقیقات و پژوهش داشته باشم. 



درویشی با تاکید بر اینکه در ایران سند قابل ملاحظه‌ای درباره این شخصیت موجود نبود گفت: سی تصنیف به عبدالقادر مراغه‌ای منسوب است که طی سفر به ترکیه توانستم بیست و چهار تصنیف را گردآوری کنم.

وی در پاسخ به این پرسش که «آیا پیش از پژوهش‌های شما مطالعات آکادمیک در این باب انجام شده بود یا نه؟ گفت: در وجه آکادمیک و نظری رسالات عبدالقادر مراغه‌ای را تقی بینش مقابله و منتشر شده کرده بود ولی در بخش عملی کاری نشده بود که من و گروهم آن را انجام دادیم و در حال حاضر هم من به دانشجویانی که در این حوزه پایان نامه دارند کمک خواهم کرد.

محمدرضا درویشی مجموعه‌ «شوق‌نامه» نخست با یک گروه هفت‌نفره آغاز کرد که این گروه رفته رفته بزرگ‌تر شد تا به یک گروه بیست و دو نفره تبدیل شد؛ این گروه به سرپرستی محمدرضا درویشی و خوانندگی همایون شجریان، بیست و چهار تصنیف منسوب به عبدالقادر مراغه‌ای را براساس اشعاری از حافظ، جامی، خیام، فیضی دکنی، فصیحی و شاعران ناشناخته در این آلبوم اجرا و منتشر کردند.

گفتنی است رسالات منسوب به عبدالقادر مراغه‌ای که مشهور به معلم ثانی است «جامع الحان»، «مقاصد الحان» و «کنزالحان» است که تقی بینش مطالعات ویژه‌ای درباره رسالات او انجام داده و محمدرضا درویشی نیز در مطالعات گروهی به گردآوری تصانیف وی از دور و کنار ایران و ترکیه پرداخته است.


کد خبر: 63318

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcaaeni.49ne615kk4.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com