مدیر گروه خانواده شبکه دو در گفتگو با هنرنیوز:
تلویزیون افشاگر است
4 دی 1392 ساعت 11:23
مریم جلالی مدیر گروه خانواده شبکه دو گفت: در ذاتِ تلویزیون افشاگری است و ما بایدسعی کنیم در برنامههایمان آبرو داری کنیم.
جلالی در پاسخ به سوال خبرنگار هنرنیوز مبنی بر اینکه نگاه شما به خانواده چگونه نگاهی است؛ گفت: معمول برنامه خانواده این بود که به مسائل خانه داری بپردازد. اما در گروه خانواده ما به گونهای این مسئله را مطرح کردیم و آن هم این بود که خانواده محور توسعه باشد و مزیت رقابتی ما در برابر اومانیسم غرب و سوسیالیسم شرقی باشد. خانواده همه آن چیزی است که ما میتوانیم به عنوان یک مزیت رقابتی آن را عنوان کنیم و از آن بهره ببریم و باید بدانیم زمانی که خانواده شدیم برنده بودیم. به عنوان مثال ما در انقلاب خانواده شدیم و در جنگ هم همین طور بوده است. الان هم اگر کمی دقت کنیم در مییابیم که ارگانیزیشنهای بزرگ در حال تبدیل شدن به فامیلی گروپ ها میشوند یعنی ادعا میکنند که ما گروههای فامیلی هستیم.
وی در ارتباط با این پرسش که چه چیزی در خانواده برای شما در راس قرار دارد گفت: ما طراحی همه برنامههای خانواده را با این زیر ساخت بنا نهادیم که توجه به اساسیترین عنصر خانواده یعنی حکمت خانواده در راس برای ما قرار داشته باشد. تعریف ما هم از حکمت یعنی به کار گیری دانش. تمام برنامههای خانواده ما در حال اطلاعات دادن هستند. اما کمتر پیش آمده بود که ما درمورد حکمت خانواده حرف بزنیم.
مدیر گروه خانواده شبکه دو در ارتباط با شکل آموزش در این نوع برنامهها گفت: ما در برنامهمان سعی میکنیم که خانواده را درگیر بایدها نکنیم به طور مثال نمیگوییم که خانواده باید این گونه باشد یا آن گونه. خانواده برای ما تعبیر اینکه چه چیزی (بهتر است) را دارد. مثلاً در خانواده من (بهتر است) که این اتفاق بیافتد و درخانواده فرد دیگری (بهتر است) که آن اتفاق بیافتد. در نهایت این اولویت بندیها تبدیل شود به یک خانواده مدبر. بنابر این گزارههای تجویزی و گزارههای قطعی از برنامه خانواده حذف شد و تصمیم گرفتیم خود خانوادهها بیایند و حرف بزنند.
جلالی در باره تفکری که باعث به وجود آمدن برنامهای هم چون «زنده باد زندگی» شد گفت: «زنده باد ندگی» با این تفکر شکل گرفت که تجلی از زندگی عمومی مردم باشد یعنی آن چیزی که در خود زندگی آنها جاری است نه آن چیزی که ما میخواهیم باشد و آن را بزک کنیم و. شکل دهیم. در «زنده باد زندگی» و به طور کلی در گروه خانواده ما رفتیم سراغ خانوادههای خوشبخت و نه خانوادههای موفق، چون موفقیت را دیگران هستند که تشخیص میدهند ولی خوشبختی را خود آدمها تشخیص میدهند. بنابراین ما دراین برنامه ما قضاوت نکردیم که کی موفق هست یا نه، بلکه ما دراین برنامه رفتیم سراغ آدمها و خانوادههایی که با خودشان رایحه خوشبختی میآورند.
وی درادامه افزود: زیر ساخت دیگری که در گروه خانواده برای ما مطرح بود این است که ما به دنبال خانواده چالشی همگرا بودیم. یعنی خانوادهای که با هم اختلاف نظر دارند اما با هم همگرا هستند و درکنار هم. مثلاً خانوادهای داشتیم که پدر در یک سطح عادی بوده و بچهها با اختلاف سنی زیاد و تحصیل کرده در کنار پدر بودند و این همان همگرایی بود که ما به دنبال نشان دادنش بودیم. این شکاف را چه چیزی پرمی کند؟ تنها چیزی که این شکاف را پر میکند عاطفه خانوادگی است.
مدیر گروه خانواده در شبکه دو درباره خانواده بزرگ ایرانی اسلامی گفت: نکته بعدی که برای ما مهم بود این است که ما خانواده را یک خانواده در اصطلاح فروشگاهی یا غربی در نظر نگرفتیم ما خانواده بزرگ ایرانی اسلامی را سر لوحه خودمان قرار دادیم. خانواده بزرگ ایرانی اسلامی ما برای هر فرد همسایه اش دوستانش و همکارانش جزو خانوادهاش هستند و تلاش می کنند تا با هم همگرایی داشته باشند.
وی درپاسخ به این سوال که به نظر شما برنامه «زنده باد زندگی» چقدر توانسته است به آن چیزی که در نظرتان بوده است نزدیک شود؛ گفت: وقتی شما میگویید که چقدر توانسته است برای من دو معنی دارد. یکی اینکه چقدر توانسته و دیگری اینکه چقدر اجازه داشته است. اجازه داشتن به معنی حیطه اختیاراتی است که برای ما و این برنامه در نظر میگیرند. رسانه ما در حال عبور از یک گذرگاه تاریخی است. به نظر من رسانه در حال کشف بعد تازهای از خودش است. ما رفتارهای عاطفی را هیچ وقت نشان ندادیم. ما در تلویزیون کمتر در آغوش گرفتن مادر توسط فرزند را دیده ایم و یا نگاه عاشقانه دو تا همسر را کمتر نشان دادهایم. در برنامه «زنده باد زندگی» پسر دست مادر را بوسیده است دیدن این لحظهها برای خانوادهها بسیار مهم و تاثیر گذار است.
وی در ادامه افزود: تلویزیون خاصیت فرهنگ پذیری دارد و تماشاگر ما باید برخی از رفتارها را در جایی مانند تلویزیون ببیند. البته رفتارهای موجه و درستی که تاثیر مثبتی را بگذارد. ما در این برنامه در اندازه ممکن و موجه سعی کردیم روح خانواده را منتقل کنیم ولی یادمان باشد تلویزیون با زیر ساختهای عرفی و شرعی ما تزاد هم دارد. تلویزیون میل به افشاگری دارد اما برای ما آبرو داری مهم است. در فرهنگ ما خانوادههایمان آبرو دار هستند. همیشه پذیراییها یمان که جایگاه میهمانها است تمیزتر و زیباتر جلوه میکند. من زمانی که در شبکه تهران مدیر گروه اجتماعی بودم برنامهای ساختیم تحت عنوان «درخشش» که در مورد شاگرد اولهایی بود که بارتبههای بسیار خوب و بدون رفتن به کلاس کنکور وارد دانشگاه شده بودند.
جلالی در ادامه افزود: ما هدفمان این بود که بگوییم نباید حتماً هزینه کرد تا به موفقیت رسید بلکه با تلاش فردی هم میشود به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کرد. یک قسمت از برنامه مربوط به دختری بود که رتبه خوبی آورده بود یک ماه بعد که میخواستیم این قسمت را پخش کنیم تماسی ا طرف همان دختر خانم گرفته شد و گفتند فیلم من را اگر امکان دارد پخش نکنید چون من ازدواج کردم و ممکن است خانواده همسرم فکر کنند که ما پول نداشتیم که کلاس کنکور برویم اینجا بود که ما پذیرفتیم چراکه آبرو داری از هر چیز برای ما مهم است باید دقت کنیم که ساختار تلویزیون در همه جا به گونهای است که علاقه شدیدی به افشاگری دارد و ما باید در برنامههایمان این موضوع را کنترل کنیم.
کد خبر: 67288
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcaauni.49n0a15kk4.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com