محمدعلی مجاهدی خبرداد؛
برگزاری نخستين كنگره شعر آئينی شفق ۲۰ و ۲۱ آذرماه درقم
11 آذر 1391 ساعت 15:05
محمدعلی مجاهدی دبیر هنری کنگره شعر آیینی شفق گفت: نخستين كنگره شعر آئينی شفق كه همزمان با ۲۰ و ۲۱ آذرماه در قم برگزار ، و از سيدعلی موسویگرمارودی و محمدرضا سنگری تجليل میشود.
به گزارش هنرنیوز؛ محمدعلی مجاهدی دبیرنخستین کنگره شعر آیینی شفق اظهار داشت: پیش از انقلاب نگاهی که به ادبیات مذهبی و شعر دینی میشد نافذ و لایهشکاف بود بدین معنا که ابعاد پنهان و مسطور این نوع شعر که ناگفته و ناشنیده مانده بود توسط برخی بزرگان حوزه و دانشگاه و فرهیختگان اهل قلم، این مقولهها مطرح و لزوم پرداختن موضوعاتی از این دست یادآوری شد و در تعریف شعر آیینی میگوییم هر مقولهای که به نحوی مستقیم یا غیر مستقیم با آموزههای وحیانی کتب آسمانی ائمه معصومین و تاریخ اسلام و همچنین سیره ائمه ارتباط داشته باشد آن را به عنوان شهروندان شعر آیینی حضورشان را در این قلمرو به رسمیت شناخته می شود.
وی ادامه داد: از این نگاه اگر تورقی به پیشینه شعر فارسی کنیم درمییابیم زبان فارسی دری سابقه ۱۲۰۰ ساله دارد یعنی قبل از یعقوب لیث صفاری در هر منطقه از ایران لهجه، گویش و زبانی به کار میرفت و به حدی مختلف بودند که ساکنین سایر بخشهای ایران نمیتوانستند ارتباط مستقیم با آن برقرار کنند. لیث دستور داد تمام فرامینی که از دربار صادر میشود با یک زبان و لهجه مشخص صادر شود که همین زبان فارسی دری به دلیل ارتباط با دربار لیث بر آن نهاده شده است.
مجاهدی تصریح کرد: تحقیق ۸۰ تا ۸۵ درصد از متون منظوم ما که در حافظه تاریخی شعر آیینی به ثبت رسیده سابقه دینی و مذهبی دارند یعنی به لحاظ محتوایی وامدار فرهنگ اسلام و شیعی ، فرهنگ سبز غدیر، سرخ عاشورا و فرهنگ عالمگیر مهدویت هستند و پس از انقلاب اسلامی این فرصت پیش آمد و باید از آن بهترین استفادهها را برد و یکی از طرق معرفی شعر آیینی و مؤلفههایی که در آسیبشناسی شعر آیینی مطرح است و باید معیارها را در آنجا جستجو کرد در همین جا عنوان میشود، اگر از شخصیت بزرگوار و معتبری همانند حجتالاسلام بهجتی امام جمعه فقید میبد و روحانی مبارز زمان طاغوت و عارف و سالک الی الله یاد میکنیم و میخواهیم نامش را زنده نگاه داریم به سبب آثار بر جای مانده او است.
وی خاطرنشان کرد: از میان آثار ارسالی شعر نبوی ۸۱ اثر ، فاطمی ۱۱۲ اثر، مهدوی و انتظار۲۵۴ اثر، علوی و غدیر ۱۱۵ اثر، شعر امامان معصوم ۹۲ اثر ، رضوی ۱۳۴ اثر ، عاشورایی ۲۹۳ اثر ، کودک ۸۰ اثر و پژوهش ۱۲ اثر در موضوع شعر و در راستای آثار حجتالسلام شفق ۵ اثر که در نهایت مجموعا ۱۱۷۸ اثر را شامل میشود و داوریها طی ۲ مرحله انجام شده و عصر امروز به اتمام میرسند که ۵۰ اثر برای مرحله نهایی ماندهاند.
مجاهدی عنوان داشت: در این باره آثار خوبی به دبیرخانه واصل شده، سعی کردیم از میان همه آثار آنهایی که نگاه جامعی به حادثه عاشورا، مهدوی و فاطمی داشتند مورد توجه قرار داده و نکات را در داوریها لحاظ کنیم. در حوزه شعر ۱۴ اثر به عنوان آثار برگزیده معرفی میشوند و در میان مقالات و پژوهشها مجموعا ۵ اثر و در حوزه کودک و نوجوان یک یا دو اثر منتخب خواهند شد و در این کنگره تلاش داریم بنایی گذاشته شود تا از چهرههای مطرح در شعر آیینی معاصر تجلیل شود و لذا در مراسم افتتاحیه در تهران از دو محقق و شاعر آیینی قدردانی میکنیم.
وی ادامه داد : محمدرضا سنگری به عنوان محقق و پژوهشگر نمونه در عرصه ادبیات آیینی و سید علی موسوی گرمارودی به عنوان شاعر تأثیرگذار عاشورایی مورد تقدیر قرار میگیرند و دوشنبه ۲۰ آذر از ساعت ۹:۳۰ صبح مراسم افتتاحیه در حوزه هنری با تلاوت آیات کلامالله مجید آغاز و در این مراسم مستندی از زندگی آیت الله بهجتی پخش میشود.
دبیرنخستین کنگره شعر آیینی شفق تاکید کرد: در ادامه محسن مؤمنی شریف رئیس حوزه هنری سخنرانی و پیش از ظهر برای شاعران جوان که در این عرصه در حال تجربهاندوزی هستند میزگرد تخصصی برپا میشود. در این میزگرد دکتر سنگری، گرمارودی، قربان ولیئی حضور دارند و مراسم افتتاحیه عصرگاهی نیز از ساعت ۱۵ تا ۱۷ برنامههای دیگر تدارک دیده شده از جمله شعرخوانی علی انسانی و در ادامه شعرخوانی ۵ برگزیده کنگره ، قرائت یک مقاله و سخنرانی بنده و در پایان نیز جوایز برگزیدگان اعطا خواهد شد.
وی یادآورشد: سهشنبه ۲۱ آذر در قم از ساعت ۱۸ در سالن همایش دفتر تبلیغات اسلامی در خیابان ارم مراسم آغاز میشود. در این مراسم مستندی از روند برپایی کنگره پخش میشود، ۷ برگزیده شعرخوانی خواهند داشت و چند چهره مطرح شعر آیینی در میان شعرای روحانی به شعرخوانی میپردازند.
در این مراسم ناصر فیض قائم مقام دبیر هنری کنگره شعر آیینی شفق هم طی سخنانی ابرازداشت: نخستین کنگره شعر آیینی شفق روز ۲۰ آذر در تهران و ۲۱ آذر در قم برگزار میشود و معتقدم که اگر حمایتهایی از چاپ انجام شود آثار واصله بسیاری قابل انتشار هستند و از میان هزار و ۱۷۸ اثر واصله به دبیرخانه آثار بسیاری را دیدم که دارای نگاه، زاویه دید و استحکام زبان هستند.
وی ادامه داد: من جشنوارههای بسیار استانی و کشوری را داوری کردم اما این اولین کنگرهای است که این میزان اثر رسیده در آن قابل اعتنا است و در نهایت هزار اثر به مرحله نهایی رسیدند اما ناگزیریم تعداد پیشبینی شده را به عنوان برگزیده معرفی کنیم و قرار است در این کنگره ۱۴ برگزیده از سوی هیئت داوران این جشنواره (محمدعلی مجاهدی، جواد محقق، محمود حبیبی کسبی و ناصر فیض) معرفی شوند که به هر یک از آنها ۲۰ میلیون ریال اهدا خواهد شد
کد خبر: 50213
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcaeunm.49nw615kk4.html