مديركل دفتر ثبت آثار سازمان ميراثفرهنگي:
طولانیترين فهرست موقت میراث جهاني يونسكو متعلق به ايران است
2 آبان 1394 ساعت 19:34
مديركل دفتر ثبت آثار سازمان ميراثفرهنگي از پيگيري ثبت جهاني ميراث طبيعي جنگلهاي هيركاني ايران در يونسكو خبر داده است...
به گزارش هنرنیوز؛ مديركل دفتر ثبت آثار سازمان ميراثفرهنگي از پيگيري ثبت جهاني ميراث طبيعي جنگلهاي هيركاني ايران در يونسكو خبر داده است؛ در عين حال به گفته او ايران مفصلترين فهرست موقت يونسكو را در ميان ساير كشورهاي جهان دارد.
فرهاد نظري چندي پيش در گفتوگويي رسانهاي از به روز شدن فهرست موقت ميراث طبيعي و تاريخي ايران در يونسكو با ۱۵۰ عنوان خبر داده و اعلام كرده بود كه تا پايان سال اين فهرست كه اكنون بيش از ۴۰ عنوان در آن ثبت شده، نهايي خواهد شد. فهرست موقت ميراث جهاني يونسكو ليستي است كه در آن كشورها پرونده آثار طبيعي و تاريخي يا آثار ملموس و غيرملموس خود را براي بررسي و ثبت در نشستهاي آتي و سالانه يونسكو به ثبت ميرسانند.
بر اساس گزارش منتشر شده در جوان آنلاین؛ در واقع اين آثار در اين ليستها در نوبت ثبت جهاني قرار ميگيرند و اقدام يك كشور نسبت بهروزرساني ليست موقت خود و افزودن اثر به آن، فعاليت و انگيزه و پتانسيل بالاي آن كشور براي ثبت جهاني آثارش را به سازمان جهاني يونسكو ثابت ميكند. حالا قرار است كه فهرست موقت ميراث جهاني ايران بهروزرساني شود و از ۴۰ عنوان ميراث تاريخي و طبيعي به ۱۵۰ عنوان برسد.
در اين بين نظري درباره نسبت ميراث طبيعي به ميراث تاريخي موجود در اين ليست موقت از اختصاص ۲۵ الي ۳۰ درصد عناوين اين ليست موقت به مواريث طبيعي خبر ميدهد.
او همچنين در پاسخ به اين سؤال كه با وجود ناكامي ايران در ثبت حتي يك اثر طبيعي در يونسكو چرا بيشتر آثار اين فهرست موقت به مواریث تاريخي اختصاص دارند تا طبيعي نيز چنين پاسخ ميدهد: «اين اختلاف در اعداد و ارقام به اين دليل است كه ماهيت مواريث طبيعي بسيار متفاوت از ماهيت مواريث تاريخي است. براي مثال در سال گذشته پرونده بيابان لوت را به يونسكو ارسال كرديم كه اگر در اجلاس تيرماه سال آينده يونسكو ثبت شود اولين ميراث ثبت شده طبيعي ايران در جهان خواهد بود.»
به گفته وي دشت لوت بين سه استان كشور تقسيم شده است اما با وجود گستردگي كه دارد همچون مواريث تاريخي مثل تخت جمشيد يا نقش رستم تنها يك اثر محسوب ميشود.
مديركل دفتر ثبت آثار سازمان ميراث فرهنگي تعداد بيشتر آثار تاريخي در كشور را دليل ديگر دال بر اختصاص شمار بيشتري از عناوين فهرست موقت ايران به آثار تاريخي دانست و گفت:«ايران در شرايط كنوني نيز مفصلترين فهرست موقت يونسكو را در ميان ساير كشورها دارد. فهرستي كه از نظر ميزان اهميت نيز ايران را در جايگاهي برتر در مقايسه با ساير كشورها قرار ميدهد.»
نظري همچنين در پاسخ به اين سؤال «جوان» كه آيا پروندههاي داراي نقص مواريث طبيعي ايران نيز در بهروزرساني جديد فهرست موقت مدنظر قرار خواهند گرفت نيز ضمن تأييد اين موضوع از تلاش پيگيرانه و جد سازمان ميراث فرهنگي براي ثبت جنگلهاي هيركاني در سازمان جهاني يونسكو خبر داد. پيشتر نقص پرونده جنگلهاي هيركاني، مانع از ثبت جهاني آن در يونسكو شده است.
بر اساس اين گزارش از سال ۸۷ به اين سو ثبت آثار فرهنگي ايران در سازمان جهاني يونسكو بر عهده سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي قرار گرفته است. ايران سه سال پس از تصويب كنفرانس عمومي يونسكو در تاريخ چهارشنبه، ۲۶ فوريه سال ۱۹۷۵ به كنوانسيون ميراث جهاني يونسكو پيوست. برپايه اين كنوانسيون كشورهاي عضو يونسكو ميتوانند آثار تاريخي، طبيعي و فرهنگي كشور خود را نامزد ثبت بهعنوان ميراث جهاني كنند. حفاظت از اين آثار پس از ثبت در عين باقي ماندن در حيطه حاكميت كشور مربوطه، به عهده تمام كشورهاي عضو خواهد بود.
کد خبر: 83866
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcaiana.49nei15kk4.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com