نیم نگاهی به سریال «یلدا»؛
تلاش برای رسیدن به مرام و معرفت عاشورایی
19 دی 1391 ساعت 11:08
شخصیتهای مجموعه تلویزیونی «یلدا» با پناه بردن به سنتهای اصیل و خانوادگی خود و با استفاده از مرام و معرفت عاشورایی تلاش میکنند که به نگاه و معرفتی تازه از زندگی برسند.
مجموعه تلویزیونی «یلدا» به کارگردانی «حسن میرباقری» این شبها از شبکه اول سیما در حال پخش است. سریالی که روایتگر زندگی «حاج محمد علی زاهدی» بابازی «چنگیزجلیلوند» مشهور به «مندلی» است که سالها سنت تعزیه خانی را در شهرستان بسطام حفظ کرده و با نزدیک شدن زمان مرگش احساس میکند که خطا یا گناهی در گذشته باعث تنهایی و آشفتگی امروز او و دور افتادن فرزندانش از اصالتها شده است. به همین دلیل وی به جستجو در گذشتهاش میپردازد تا اینکه تصمیم میگیرد در زمان مرگ خود با تنظیم وصیت نامهای بتواند دوباره فرزنداناش را دو هم جمع کند.
ساخت مجموعههای تلویزیونی مناسبتی نزدیک به ۱۰ سال است که در شبکههای مختلف سیما جا فاتاده و هرسال مخاطبان سیما منتظر هستند که در مناسبتهایی مانند: محرم، صفر، رمضان، عید نوروز و بهمن ماه سریال و تله فیلمهایی با همین مضمون تماشا کنند. در این مناسبتها موضوعات اجتماعی و معاصر، تاریخی و مذهبی به زبان امروزی برای مخاطب ساخته و نمایش داده میشوند و تقریبا امروز دیگر این گونه مناسبتها برای مخاطبین شبکههای مختلف سیما تبدیل به یک عادت شده است. و عمده مضامین هم در خصوص مناسبتی است که سریال یا تله فیلم در آن روی آنتن میرود. مردم هم همه ساله دوست دارند با توجه به مناسبتی که در آن قرار دارند سریالی با همان مضمون تماشا کنند. مثلا اگر ماه محرم است، تله فیلمها ومجموعههای تلویزیونی با مضامینی چون؛ واقعه عاشورا، حضور مردم در مراسمهای مختلف و تکیهها و مساجد عزاداری، اجرای تعزیه و... همراه باشد. بنابراین در یک جمع بندی کلی میتوان گفت که در طی این سالها شبکههای مختلف سیما و نسبت به ساخت سرال. و تله فیلم در خصوص واقعه عظیم و ماندگارعاشورا کوتاهی کرده و کیفیت سریالها را تا حدودی به فراموشی سپرده است. هر چند این مشکلات را باید در جاهایی دیگری مانند: ضعف فیلمنامه، کارگردانی، تهیه کننده، بازیها، و... جستجو کرد؛ اما با تمام این احوال دلیل نمیشود که هر کارگردانی که از راه میرسد به سمت ساخت آثار سطحی و کلشهای در خصوص مناسبتهای مختلف برود. چون ساخت سریالهای مذهبی تخصص و سواد خاص خود را میطلبد.
تلویزیون تاکنون در سالهای مختلف و در ماه محرم با پخش سریالهایی چون؛ «شب دهم»، «سفر سبز»، «معصومیت از دست رفته»، «نپریدخت» با موضوع ماه محرم تلاش کرده که بتواند آثاری را بسازد که تاثیر این ماه را در زندگی مردم دو چندان کند. هرچند تلویزیون در طول یک دهه گذشته سال به سال تلاش کرده که آثار باکیفی تری نسبت به گذشته تولید کند. اما بعضا شاهد این بودیم که برخی از سریالهای تولید شده به شکل مبتدیانه و با استفاده از مضامین تکراری و کلیشهای ساخته شدهاند و در مقابل آثاری هم چنان با قوت و تاثیرگذار ساخته شدهاند که سالها در ذهن مردم ماندگار شدهاند. به عنوان مثال سریال «شب دهم» یکی از این سریال هاست که هنوز هم بعد ا سالها در ایام ماه محرم از شبکهای مختلف سیما روی انتن میرود و تاثیرگذاری خود را از دست نداده است. سریال «شب دهم» با تاثیرپذیری از ماه محرم و همچنین نمایش تعزیه و فرود و فرازی شخصیت اصلی خود حیدر خوش مرام و همزمانیاش با واقعه عاشورا و در هم آمیختن تراژدی عشق و عرفان در دهمین شب ماه محرم سال هاست که در ذهن مردم ماندگار شده است.
همان گونه که گفته شد چند روزی است که پخش مجموعه تلویزیونی «یلدا» به کارگردانی «حسن میرباقری» د حال پخش از سیماست. حسن میرباقری به عنوان بردار کارگردان مطرح سریالهای تاریخی تلویزیون کشورمان «داود میرباقری» بعد از نویسندگی سریال «معصومیت از دست رفته» و با بازی در سریال «مختارنامه» در نقش «ابراهیم اشتر» مطرح شد
مجموعه تلویزیونی «یلدا» که پیش از این قرار بود در ایام ماه محرم روی آنتن برود روایت زندگی آدمهایی است که به خاطر رسیدن به مادیات دنیوی قدم بر ارزشهای انسانی و خانوادگی میگذارند وبرایشان آدمیت، برادری و فرزندی مهم نیست. چون همه فکر و اندیشه خود را در مقابل زیاده خواهی و مال اندوزی دنیا باختهاند. در این سریال هم شادهد این هستیم که جریان زندگی عادی و روزمره شخصیتهای داستان با عنصری به نام «تعزیه» درهم میپیچد و به این ترتیب زندگی حال و قصه تاریخ به هم مرتبط میشوند. عنصری که این سریال با به کارگیری بازیگران سرشناسی چون: چنگیز جلیلوند، الهام پاوهنژاد، فریبا کوثری، سحر افتاده، ساغر عزیزی و حامد میرباقری تلاش میکند به نحو مناسبی برای مردم روایت کند.
این سریال همان قصه تکراری ارث و میراث پدری است که در بسیاری از فیلمها و سریالهای تلویزونی شاهد بودیم. جنگ و دعوای همیشگی میان فرزندانی که برای دستیابی به حق خویش و سهم بیشتر به مقابله با هم میپردازند. فرزندانی که تا وقتی پدرشان زنده بوده سراغی از او نمیگرفتند و حالا بعد از مرگ او به طمع رسیدن به ثروت رودرویی یک دیگر میایستند و باکی از بیآبرویی و تحقیرشدن ندارند. در واقع حرف اصلی این سریال تلاش برای بیان مفهوم مردی و مردانگی در زندگی مدرن امروزی است. زندگی که گذشته اصیل و با معرفت درآن فراموش شده و میان نسل قدیم و جدید نیز فاصله ایجاد کرده است. شخصیتهای این سریال پس از آشنایی با سنتهای اصیل و خانوادگی خود تلاش میکنند به معرفتی تازه برسند و احیاگر مرام و معرفت عاشورایی باشند. به همین دلیل است که در طول روایت این سریال میبینیم که «حاج محمد علی زاهدی» اجرای تعزیه را بهانهای برای نزدیکتر کردن اعضای خانواده خود به یکدیگر و بازگشت به سنتها و اصولشان میداند است. خانوادهای که اعضای آن سال هاست به دلایل مختلف از یکدیگر دور بوده و از اصل ونسب خویش فاصله گرفتهاند.
کد خبر: 52356
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcaienm.49num15kk4.html