برنامه‌های هفته هنر انقلاب آغاز شد

مسیر هنر را به سوی ارزش‌ها ببریم/ نجات از بن‌بست‌ها با هنر انقلاب

22 فروردين 1395 ساعت 9:36

آغاز هفته هنر انقلاب اسلامی با افتتاح چند نمایشگاه عکس و کاریکاتور، رونمایی از گنجینه هنرهای تجسمی حوزه هنری و کتاب «هنر انقلاب» و همچنین رونمایی از نماد هنر انقلاب در حوزه هنری همراه بود.


به گزارش هنرنیوز؛ برنامه های هفته هنر انقلاب اسلامی شامگاه شنبه ۲۱فروردین ماه با افتتاح دو نمایشگاه عکس در خانه عکاسان حوزه هنری، گشایش نمایشگاهی از کاریکاتورهای مسعود شجاعی طباطبایی در سالن ابوالفضل عالی و رونمایی از گنجینه هنرهای تجسمی حوزه هنری رسما آغاز به کار کرد.

در مراسم افتتاح این نمایشگاه ها مسئولان حوزه هنری از جمله محسن مومنی‌شریف رییس حوزه هنری، محمد حمزه زاده قائم مقام حوزه هنری، مرتضی گودرزی دیباج مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و تعدادی از هنرمندان مختلف از جمله مسعود شجاعی طباطبایی حضور داشتند.

در حین بازدید از این نمایشگاه ها از سردیس قیصر امین پور و طاهر صفارزاده دو هنرمند فقید حوزه هنری، ساخته علی اصغر یوزباشی و ملک دادیار گروسیان نیز رونمایی شد.

در ادامه این مراسم که در تالار اصلی حوزه هنری برگزار شد، محمد حمزه زاده قائم مقام حوزه هنری در سخنانی درباره برنامه های هفته هنر انقلاب گفت: در سال ۹۴ افزون بر صد نفر از هنرمندان و همکاران حوزه هنری در جشنواره های معتبر کشور به رتبه های اول تا سوم و یا تقدیری دست یافتند که از میان آنها یازده نفر را انتخاب کرده و امشب از آنها تقدیر می شود.

وی در ادامه با شادباش نوروز هنر انقلاب به حاضران یادآور شد: هفته هنر انقلاب از سالروز شهادت مرتضی آوینی در بیستم فروردین ماه آغاز می شود؛ هنرمندی که طبق فرمایشات مقام معظم رهبری از پیشگامان هنر انقلاب است و مفتخریم حوزه هنری محل فعالیت، تولید و نشر آثار شهید آوینی بوده است و کماکان این راه را ادامه می دهد.

حمزه زاده با اشاره به انتخاب سالروز شهادت آوینی به عنوان سرآغاز هفته هنر انقلاب بیان کرد: هنر انقلاب با توجه به شأن نامگذاری آن همزمان با روز تشییع شهید آوینی در ۲۳ سال پیش صورت گرفت و در این روز مقام معظم رهبری در مراسم تشییع پیکر این هنرمند به حوزه هنری آمدند.

وی مهمترین وجه افکار و آثار شهید آوینی را توجه به موضوع شهادت و مرگ در راه خدا ذکر کرد و افزود: اگر مهمترین عنصر هنر انقلاب را شهادت بدانیم بالاترین نقطه را در زندگی بشر نقطه شهادت در نظر گرفته ایم چرا که زندگی بشر در زنجیره ای قرار دارد که از ارزش ها شروع می شود و بعد به هویت، سبک زندگی و آرمان ها می رسد ولی اکنون بیشتر محدوده فعالیت هنر معطوف به سبک زندگی شده است و مسیر طی شده از حوزه ارزش ها به سمت آرمان ها منحرف شده است و باید کاری کنیم که به مسیر درست خود بازگردد به طوری که با کوتاه قد کردن آرمان ها و ارزش ها به سبک زندگی مردم آسیب وارد نشود.

وی افزود: پدیده هایی که با بشر سروکار دارند یا در راه کمال اند و یا در راه زوال مثل اعتیاد که پدیده ای بشری در راه زوال است و هنر که پدیده ای در راه کمال انسان است و امیدواریم که ان شاالله بر اساس این دیدگاه مسیر هنر از ارزش ها به سمت آرمان ها طی شود.

ترویج آرمان شهادت‌طلبی با ابزار هنر

حمزه زاده تأکید کرد: آن چه در حوزه هنری در دستور کار قرار دارد ترویج آرمان شهادت و هنر انقلابی مروج افکار حضرت امام (ره) است.

در ادامه این مراسم یکی از آثار حجمی علی اصغر یوزباشی به عنوان نماد هنر انقلاب اسلامی معرفی و رونمایی شد که تندیس های کوچکی از این نماد نیز به عنوان هدیه به برگزیدگان هفته هنر انقلاب اهدا می شود.

رونمایی از کتاب «هنر انقلاب»

همچنین از ماکت کتاب «هنر انقلاب» تألیف مرتضی گودرزی دیباج به صورت نمادین رونمایی شد و گودرزی در سخنانی درباره کتابش گفت: این کتاب در ۶۱۰ صفحه مروری بر تاریخ هنر انقلاب در زمینه هنرهای تجسمی دارد که نتیجه کار مطالعاتی ۱۵ ساله به صورت میدانی است و سعی کرده ام بدون جانبداری خاصی تحولات تاریخی هنر انقلاب را رصد کنم.

وی بازه زمانی آن را از ابتدای نهضت حضرت امام (ره) در سال ۴۲ تا سال ۹۰ ذکر کرد و گفت: گریزی هم به نهضت مشروطه داشته ام اما بیشتر در فاصله سال های ۴۰ تا ۹۰ هنر انقلاب را بررسی کرده ام.

وی افزود: در این کتاب هنر انقلاب به لحاظ تاریخی نشانه شناسی، تحلیل محتوا، ساختارشناسی شده و مقدم بر همه آنها بررسی زیرساخت‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هنر انقلاب است که البته برای بررسی چگونگی ظهور هنر انقلاب در زمینه هنرهای تجسمی به ادبیات سینما و موسیقی هم اشاراتی صورت گرفته است. در بخش هنر انقلاب به بیشتر به نقاشی و گرافیک که بیشترین آثار را داشت، پرداخته شده و بعد به حوزه بینامتنی هنر از جمله طراحی تمبر، اسکناس، گراورهای مطبوعاتی، طراحی جلد کتاب و مجلات و ... نیز اشاره شده است.

این هنرمند نقاش ادامه داد: با بررسی ۵۷ تا ۵۸ هزار اثر هنر انقلابی حدود هزار اثر که در حوزه آرت محسوب می شود، انتخاب شده و دراین کتاب روی آنها بحث و بررسی صورت گرفته است.

گودرزی تصریح کرد: این کتاب مقدمه کتاب دیگری با موضوع دفاع مقدس است که در قالب هشت جلد در دستور کار است و حدود بیست درصد کار آن را انجام داده ام که در صورت حمایت مسئولان کار خوبی خواهد بود.

رییس مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری همچنین یادآور شد: کتاب هنر انقلاب که ان شاالله به زودی زیر چاپ می رود برای همه هنرمندان انقلاب جذاب است چراکه بسیاری از افراد در بی خبری از یکدیگر کار کرده اند.

این هنرمند نقاش تأکید کرد: هیچ رویکرد هنری مثل هنر انقلاب نیست که بتواند بن بست های ما را در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی در هر دوره ای پاسخ دهد وبرای اولین بار هنر به عنوان یک هنر اجتماعی به میان مردم می آید و به صورت خودجوش حرکت می کند و این افتخاری برای مردم و هنرمندان ماست که باید قدر این هنر را بدانند که هنرمند را شجاع می کند، به میان مردم می آورد، توکلش را به خدا افزایش می دهد و تکلیف ما را هم پیام حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری روشن کرده اند که هنر متعهد مبتنی بر حقیقت و اعتقادات دینی ما را تبیین کرده اند و جای تاسف است که این رویکرد به مراکز آموزشی ما نرفته است و امیدواریم که مسئولان ما به این نکته توجه کنند.

مولف کتاب «هنر انقلاب» تصریح کرد: بعد از ۳۷ سال ضرورت دارد که این موضوع خود را در قالب کتاب های آموزشی نشان دهد. ما هم وظیفه خود را در حد بضاعت علمی خود نشان دادیم و امیدواریم که پس از این نقدها و تحلیل های صاحبنظران بتواند نقص های این کتاب را در چاپ های بعدی اصلاح کند.

پخش نشدن یک سرود انقلابی از رادیو

محمد گلریز خواننده انقلابی نیز در ادامه مراسم دو سرود انقلابی «الله اكبر، خمینی رهبر» و «وطنم» را اجرا كرد. او درباره سرود «الله اكبر، خمینی رهبر» و تاریخچه شكل‌گیری آن با اشاره به روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران توضیح داد: در تمام راهپیمایی‌ها شركت می‌كردیم، شب‌ها، نت‌های این شعارهای آهنگین را می‌نوشتیم و زمان انقلاب دست ما پر از نت‌های موسیقی انقلابی بود. این سرود و كلام حدود یك ماه است كه از رادیو پخش نمی‌شود و علت آن را نمی‌دانم.

این خواننده در ادامه با بیان اینكه قطعه «وطنم» با ترانه‌سرایی حمید سبزواری برای آزادی خرمشهر سروده شده، درباره سرودهای انقلابی گفت: از مرحوم سید احمد خمینی نقل شده که از اتاق امام خمینی(ره) آهنگ «این پیروزی، خجسته باد» با صدای بلند شنیده می‌شد و شخصی با ایشان برای اشكال داشتن به گوش دادن به این موسیقی صحبت كرد و امام(ره) نیز نگاه معنی‌داری به او كردند و به كار خود ادامه دادند. امام(ره) تنها كسی بودند كه سرود «ای مجاهد شهید مطهر» را در آن زمان تأیید كردند و خدمتی كه ایشان به موسیقی كردند از یادمان نمی‌رود.

در پایان این مراسم از ۱۱ هنرمند که با آثار حوزه هنری در جشنواره های معتبر کشور درسال ۹۴ به رتبه اول دست یافته بودند با اهدای جوایزی تقدیر شد.

همچنین در این مراسم اعلام شد تندیس هنر انقلاب اسلامی ساخته علی اصغر یوزباشی در سال ۸۴ از امسال در ابعاد كوچكتر از امسال به عنوان نماد هفته هنر انقلاب به برگزیدگان اهدا می‌شود. این تندیس بیانگر احوال درونی انسان انقلابی با روشن نگه داشتن چراغ امید توكل است.

در بخشی از این مراسم، ۶ نامزد نهایی دریافت عنوان چهره سال هنر انقلاب مجید مجیدی، جواد افشار، هادی محمدیان، پرویز پرستویی، عبدالحمید قدیریان و بهناز ضرابی‌زاده معرفی شدند.

گشایش نمایشگاه‌های تخصصی هنرهای تجسمی هفته هنر انقلاب اسلامی با حضور محسن مومنی‌شریف رئیس حوزه هنری و فاضل نظری معاون هنری حوزه هنری ساعت ۱۷ با افتتاح نمایشگاه «ستاره‌های جاویدان» انجام شد.

این نمایشگاه به همت خانه عكاسان ایران با نمایش عكس‌هایی از نبرد نیروهای مقاومت و مقابله با گروه‌های تكفیری در عراق و سوریه گشایش یافته است و در روزهای هفته هنر انقلاب اسلامی میزبان علاقه‌مندان است.

افتتاح یک نمایشگاه و گنجینه هنرهای تجسمی انقلابی

همچنین عصر دیروز در نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری نماشگاه كاریكاتورهای مسعود شجاعی‌طباطبایی با مضامین انقلابی افتتاح شد.

در این مراسم عبدالحمید قره‌داغی دبیر اجرایی هفته هنر انقلاب اسلامی، ناصر فیض، احسان باقری و جمعی دیگر از هنرمندان حوزه‌های مختلف حضور داشتند.

در ادامه، مراسم رونمایی از دو سردیس «طاهره صفارزاده» شاعر، پژوهشگر و مترجم قرآن و «قیصر امین‌پور» نویسنده و شاعر به عنوان دو چهره ماندگار فرهنگ و هنر انقلاب اسلامی توسط محسن مومنی‌شریف رئیس حوزه هنری، مرتضی گودرزی دیباج مدیر مركز هنرهای تجسمی حوزه هنری و محمد ابراهیم ابراهیمی هنرمند مجسمه‌ساز در نگارخانه ابوالفضل عالی انجام شد و سپس، مدیران حوزه هنری به همراه هنرمندان حوزه‌های مختلف، گنجیه هنرهای تجسمی انقلاب اسلامی را افتتاح كردند.

مهر نوشت:این گنجینه دربرگیرنده آثاری در رشته هایی همچون نقاشی، گرافیك، خوش‌نویسی، مجسمه‌سازی و نگارگری و با مضمون انقلاب اسلامی است كه در فضایی با نام گنجینه هنر انقلاب در معرض نمایش مخاطبان و مهمانان ویژه حوزه هنری در روزهای برگزاری هفته هنر انقلاب اسلامی قرار گرفته است.

هفته هنر انقلاب اسلامی از ۲۰ تا ۲۷ فروردین‌ماه ۱۳۹۵ با معرفی چهره سال هنر انقلاب در حوزه هنری برگزار می‌شود.


کد خبر: 90615

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcamino.49nw615kk4.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com