در فرهنگسرای ابن سینا؛
پنجشنبه ای خودمانی با بهاءالدین خرمشاهی
4 خرداد 1390 ساعت 16:36
فرهنگسرای ابن سینا در نخستین پنجشنبه خردادماه، میزبان نشستی خودمانی با استاد بهاءالدین خرمشاهی، شهروند ادیب، حافظ شناس و قرآن پژوهی است که در محفلی صمیمانۀ عصرگاهی، رودروی دوستداران شعر، ادب و هنر فارسی، برای آنان سخن خواهد گفت.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی مراکز فرهنگی هنری منطقه دو، فرهنگسرای ابن سینا نخستین نشست" خودمانی" با ادیبان، شاعران و هنرمندان را در محضر استاد بهاالدین خرمشاهی، نویسنده، مترجم، روزنامهنگار، طنزپرداز، فرهنگنویس، و نیز دانشمند قرآنپژوه ،حافظ شناس و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و با حضور دوستداران این نویسنده و مترجم معاصر، اهالی رسانه،نویسندگان و شاعران، برگزار می کند.
بهاءالدین خرمشاهی در خودنوشت زندگینامه اش می نویسید:«من به چند روایت در روز دوازدهم فروردین ۱۳۲۴ دیده به جهان گشودم. سالهای ابتدایی عمر و تحصیلم را در دبستان رزبان و دو دبیرستان دیگر سپری كردم. رشته طبیعی خواندم. ولی همه عشقم به ادبیات فارسی و علوم قرآنی و علوم اسلامی معطوف بوده و هست.»
پدرش اولین معلم علم و ادب و شیوه زندگانی اوست. درباره اش می گوید: «اولین معلم قرآنی و عربی من پدرم بود. گاهی در ایام تحصیل در دانشگاه بین من و پدرم نامه های عربی رد و بدل می شد كه ایشان از این كار بسیار به وجد می آمدند.»
خرمشاهی در سال ۱۳۴۲ ایام دبیرستان را به پایان می رساند و با شركت در اولین دوره كنكور رد می شود. می گوید: «من می بایست امتحان ادبی می دادم در حالی كه دانش آموز رشته طبیعی بودم. اما با خواندن كتابهای ادبی در سال بعد موفق شدم در دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز، در رشته ادبیات فارسی قبول شوم. در ضمن در حد فاصل ردی اول و قبولی دوم یك سال فاصله زمانی وجود داشت كه من در همان خلال به دانشگاه ملی كه در سال 1342تأسیس شده بود رفتم. اما این رشته دانشگاهی برای من چندان دوامی نداشت چرا كه من دلی درگیر ادبیات و سری در سودای عربیت داشتم و لاجرم از رشته پزشكی انصراف داده و سال بعد با قبولی در كنكور وارد دانشكده ادبیات دانشگاه تهران شدم.»
او در دانشگاه تهران، نزد اساتیدی چون دكتر پرویز ناتل خانلری، دكتر ذبیح الله صفا، دكتر فره وشی، استاد پورداوود، استاد عبدالحمید بدیع الزمانی كردستانی، دكتر سید صادق گوهرین، دكتر مهدی محقق، دكتر سید جعفر شهیدی و... تلمذ کرد. با این همه خودش دكتر عبدالحمید بدیع الزمانی را دومین معلم قرآنی خود می داند و می گوید: «هر هفته در محضر و كلاس او سؤالاتی كه در حین قرائت قرآن برایم موضوعیت می یافت مطرح می كردم.» بهاءالدین خرمشاهی در سال ۱۳۴۷ از دانشكده ادبیات دانشگاه تهران فارغ التحصیل می شود و پس از گرفتن لیسانس ادبیات، رشته كتابداری را انتخاب می كند و پس از آن به انجمن حكمت و فلسفه می رود. از مهمترین علایق زندگی بهاءالدین خرمشاهی قرآن است و قرآن پژوهی. درباره اش می گوید « در حقیقت روخوانی و فهم عبارات و تفسیر قرآن مستلزم یك عمر جهد و ممارست و عشق و علاقه است كه عمری پنجاه ساله می طلبد تا شخص از عهده آن برآید. بنده شاید به تقریب حدود چهل سال از عمرم را صرف این كار كرده ام و فعالیتهای مستمری در حوزه قرآن پژوهی و حافظ پژوهی نمودم و با یك نگاه اجمالی در می یابم كه حتی همین مدت طولانی نیز هنوز چندان كافی نیست و عمر بیشتری می طلبد تا به فهم دقایق و رموزات قرآن و حافظ، توأمان، پی ببریم. و با آن كه ده كتاب قرآنی و پانصد مقاله قرآن پژوهانه نوشته ام هنوز فكر می كنم كه از آن آب و گل اولیه بیرون نیامده ام. از خداوند بزرگ مسألت دارم تا ما قرآن را مهجور نگیریم. »
از اين محقق شش اثر قرآني تا به حال به جامعه فرهنگي و قرآني عرضه شده است. وي در حافظ پژوهي و غير آن داراي تاليفاتي است. كتابهاي او در زمينه هاي مختلف اعم از تصحيح ، ترجمه و تاليف به پنجاه مورد بالغ مي گردد. همچنين بيش از پانصد مقاله علمي به يادگار گذاشته است. تدوین بیش از 40 مجموعه زندگی و تاریخ بزرگداشت و انتشار بیش از 70 کتاب و یک هزار مقاله از جمله افتخاراتی است که در کارنامه خرمشاهی به ثبت رسیده است. زندگینامهها و خدمات علمی و فرهنگی اساتید و دانشمندانی چون مرحوم آیتالله حاج شیخهای نجمآبادی، احمد بیشرک، مرحوم دکتر محمدحسن لطفی، دکتر سید جعفر سجادی از جمله آثار وی در حوزه زندگینامههاست. ترجمه بیش از 50 کتاب از جمله ویرایش و ترجمه قرآن کریم، ویرایش مرآتالمثنوی، گزینه شعر حافظ، دایرةالمعارف تشیع، فرهنگ فروزان و کلیات سعدی و دیوان حافظ از دیگر خدمات علمی فرهنگی خرمشاهی است. جدیترین و معروفترین آثار وی ترجمه قرآن و حافظنامه و فرهنگ دانشنامه انگلیسی ـ فارسی است.«از این دو راه منزل» از آخرین مجموعه مقالاتی است که از وی منتشر شده است. این مجموعه، دربرگیرنده مقالاتی درباره حافظ¬پژوهی، قرآنپژوهی، ادبیات گذشته، ادبیات معاصر و همچنین دربرگیرنده مطالب طنز است، به سیاقی که دیگر مجموعههای مقالاتم سرانجام به طنز ختم میشد. از فعاليتهاي ديگر فرهنگي بهاءالدين خرمشاهي که باید به آن اشاره کرد، همكاري در تهيه و تدوين دايرةالمعارف تشيّع است.
گفتنی است ترجمۀ كتاب "انديشه سياسي در اسلام معاصر " و تاليف "حافظ نامه " بهاءالدين خرم شاهي ، در دوره دوم و ششم كتاب سال جمهوري اسلامي ايران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان كتاب سال برگزيده شدند.
فرهنگسرای ابن سینا پیش از این هفتمین مراسم سپاس خود را به آئین نکوداشت این چهره فرهیخته علم وادب فارسی در سال 1386 اختصاص داده بود.
ادیبان ،شاعران و هنردوستان می توانند جهت شرکت در این نشست خودمانی عصرگاهی از ساعت 18:30 روز پنجشنبه، 5 خردادماه به فرهنگسرای ابن سینا واقع در شهرک قدس، فاز یک، ایران زمین شمالی مراجعه نمایند. شماره های تماس: 8- 88366366.
کد خبر: 27679
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcaoinu.49n0015kk4.html