محمدرضا سنگری در گفتگو با هنر نیوز؛

ادبیات آیینی به بهره گیری از ظرفیت های ادبی نیاز دارد

28 آذر 1389 ساعت 10:27


محمدرضا سنگری، استاد زبان و ادبیات فارسی در گفتگو با هنر نیوزگفت: ادبیات آیینی به بهره گیری از ظرفیت های ادبی نیاز دارد.
سنگري، فارغ‌التحصيل دكتراي زبان و ادبيات فارسي از دانشگاه تهران مي‌باشد. شعرهاي دكتر سنگري تاكنون به صورت پراكنده در برخي از نشريات چاپ شده است. او تا به امروز در بسياري از همايشهاي سراسري شعر دفاع مقدس و شبهاي شعر دفاع و مقاومت حضور داشته و در جلسات متعدد آن به نقد و بررسي شعر دفاع مقدس و ادبيات پايداري پرداخته است. كتاب «بررسي ادبيات منظوم دفاع مقدس» اين نويسنده كه در سه جلد نوشته شده به عنوان برترين كتاب سال دفاع مقدس شناخته شده است.وی در حال حاضر سردبير مجله رشد زبان و ادبيات فارسي و مجله تربيت مي‌باشد. از آثار او به
«سوگ سرخ»، «حنجره معصوم»، «زبان و ادبيات فارسي پيش‌دانشگاهي در جلدهاي متعدد»، «كرشمه‌هاي قلم»، «يادهاي سبز» و «پيوند دو فرهنگ عاشورا و دفاع مقدس» می توان اشاره نمود.
سنگری در خصوص گستره ادبیات آیینی به پیشینه هزار ساله آن اشاره کرد و اظهار داشت: ادبیات آیینی در قلمرو ادبیات فارسی دارای پیشینه ای طولانی است و تقریبا همه حوزه ها را در بر می گیرد که سوگ سروده ها بخش بزرگی از آن هستند همچون سوگ سروده شهادت معصومین و ائمه اطهار (ع) که در مناسبت ها به انها پرداخته شده است.
وی همچنین ساحت این حوزه را شامل نقل ها، داستان ها و سیره ها دانست.
سنگری آسیب شناسی ادبیات آیینی را مهم ارزیابی کرد و گفت: آسیب شناسی این حوزه باید از چند جانب مورد بررسی قرار گیرد:
نخست آنکه تا کنون در چه قلمرو هایی به ادبیات آیینی پرداخته نشده است؛ برای نمونه در باب شناخت ائمه بزرگواری چون امام محمد تقی (ع) با ماحصل یک پرداخت جدی به صورت مجموعه شعر رو به رو نیستیم.
دوم آنکه باید به چگونگی پرداخت به موضوعات آیینی توجه بسیار داشت برای مثال این مهم است که چگونه باید چهره امام حسین را به تصویر کلام در آورد که مناسب پیام های اخلاقی آن حضرت باشد.
سوم آنکه آیا متناسب با همه مخاطبان سخن گفته ایم یا خیر؛ زیرا ما از همه اقشار و سنین مخاطبانی داریم که باید همه آنها را پوشش دهیم.
و مورد آخر که نکته مهمی است اینکه آیا از همه ظرفیت های ادبی برای طرح مسائل آیینی استفاده کرده ایم؛ زیرا حوزه هایی چون ادبیات داستانی، قطعه و نثر ادبی دارای ظرفیت هایی هستند که هنوز آنطور که شایسته است از آنها بهره نگرفته ایم.
وانگهی نگاه تاریخی به ادبیات آیینی حائز اهمیت است وگرچه کاربرد عنصر تخیل بخش مهم پرداخت یک اثر است اما با توجه به کنه تاریخی آن لازم است تصویر صحیحی از این نوع ادبی ارائه شود.
محمد رضا سنگری، وجه حماسی ادبیات آیینی را از جوانب مهم آن دانست و از آن به عنوان وجهی که کمتر مورد پرداخت واقع شده است یاد نمود.


کد خبر: 21350

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcawenu.49n6m15kk4.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com