فیلم مستند روایتی از باستانشناسی کهن
16 دی 1393 ساعت 12:55
اصالت و اهمیت فیلمهای مستند در آن است که نتایج کار باستانشناسان را همزمان با اکتشافات با وفاداری و دقت، ثبت میکنند.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سید منصور سید سجادی باستانشناس پیشکسوت وسرپرست گروه باستانشناسی شهر سوخته با اعلام این مطلب تاکید کرد: این ثبت تنها مربوط به اکتشاف مادی نیست بلکه مستند ساز شاهد هیجانات ناشی از کار، تأکیدات فردی و یاتکذیب یک نظریه نیز هست.
سید سجادی به دلیل حضور در شهر سوخته این مطلب را در پیامی با عنوان «نقش سینمای مستند در معرفی و شناخت باستانشناسی»، به نخستین گردهمایی بین المللی سینمای مستند و باستانشناسی ایران که توسط پژمان مظاهریپور خوانده شد مطرح ساخت.
سجادی تصریح کرد: از محسنات فیلمهای مستند آن است که بیننده را به اماکنی میبرند که امکان بازدید از آنها برای او وجود ندارد و یا اسنادی را ارائه میکنند که به سادگی قابل استفاده از سوی همگان نیست.
مستندساز این امکان را برای بیننده فراهم میآورد که شاهد تفاسیر متفاوتی از تاریخ بوده و خود نتیجه گیری کند همچنین این امکان را برای افرادی که در اکتشاف حضور ندارند فراهم میآورد تا شاهد ثبت زنده و مستقیم لحظات تاریخی باشند.
این باستانشناس فیلم مستند را از کتاب هم تأثیر گذارتر دانست و افزود: یک کتاب توسط یک فرد خوانده میشود در حالی که یک فیلم در یک ثانیه وارد هزاران خانه شده و بصورت همزمان توسط میلیونها نفر دیده میشوند که میتوانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
در طول روند تولید یک فیلم مستند تهیه کنندگان فیلمهای مستند باستانشناسی، با همکاری و همیاری با باستانشناس اطلاعات و شناخت علمی خو د را تقویت میکنند و باستانشناسان نیز که بطور همزمان مشغول کار هستند از زاویه بسته خود خارج شده و به خود و مردم که مخاطبان اصلی آنها هستند نزدیکتر میشوند.
به گفته وی، باستانشناسی علم میان رشتهای است که گسترش و تعمیم آن میتواند با فرمولهای جدید ارایه شود و آن را بصورت استفاده از یک دستگاه کنترل از راه دور و فشار یک دکمه با جهان مرتبط کند. بنابراین اگر نمیخواهیم باستانشناسی یعنی تاریخ گذشته بشر تبدیل به علم قفسهای متخصصان آن شود ابتدا باید روشهای ارتباط با آن در شکلهای جدید را جستجو کنیم.
سید سجادی تاکید کرد: زمانیکه حافظه شخصی ما را یاری نمیکند، استفاده از اینترنت از آن راههایی است که میتواند در کوتاهترین زمان ما را به مقصدمان برساند و این در حالی است که گاهی اوقات اینترنت هم وجود ندارد، در این میان استفاده از فیلمهای مستند میتواند ما را بری ارتباط با گذشته یاری دهد.
این فیلمها چه بصورت مستندهای خشک و علمی باشند که به ثبت و ضبط مراحل کار باستانشناسی در یک سایت، نمایشگاه و موزه میپردازند و یا مستنداتی احساسی، انسانی و لطیف که شیوه زندگانی و نوع گذران تفکرات یک باستانشناس را به تصویر میکشند هر دو میتواند دربرقراری ارتباط با گذشتگان به انسان کمک کنند.
به گزارش هنرنیوز،در نخستین روز گردهمایی بین المللی سینمای مستند و باستانشناسی ایران فیلمهای مستند داستان سفال «مریم بیاتی»، ایران فراسو «علی اکبر ولدبیگی»، تپههای قیطریه «پرویز کیمیاوی»، نوای گمشده «علیرضا قاسم خان»، تخت جمشید «فریدون رهنما»، پرسپولیس «فریدرکایسمان» به نمایش درآمد.
کد خبر: 78114
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcay6n0.49na615kk4.html