«محافظ»؛ یک اکشن مهیج‌ که سینمای ایران به آن نیاز دارد

7 فروردين 1389 ساعت 13:21


یک منتقد گفت: فیلم «محافظ» تقریبا تمام عناصر مشترک فیلم‌های رزمی و اکشن‌ها را در بر دارد با این تفاوت که خوش ساخت‌تر و مهیج‌تر از نمونه‌های پیشین از آب در آمده است.«شهرام خرازی‌ها» منتقد سینما در مورد فیلم «محافظ» ساخته «محمد جواد کاسه‌ساز»، اظهار داشت: ژانر رزمی از ژانرهای مورد علاقه مردم است که متاسفانه در تاریخ سینمای ایران هیچگاه جدی گرفته نشده و حجم تولیدات داخلی در این زمینه بسیار اندک است.
وی در ادامه افزود: این ژانر در دهه پنجاه با اکران گسترده فیلم‌های «بروس لی» درایران شناخته شدعلی رغم آنکه فیلم‌های رزمی هنگ‌کنگی وارداتی از فروش خوبی برخوردار بودند اما به علت کمبود رزمی کار حرفه‌ای و بدلکاران خبره، سینمای فارسی هرگز نتوانست حتی یک فیلم رزمی واجد حداقل استانداردهای این ژانر را به مخاطبینش ارائه نماید.  

این منتقد در ادامه افزود: پس از انقلاب با گسترش و توسعه ورزش‌های رزمی زمینه تولیدات سینمایی متکی بر این شاخه ورزشی فراهم آمد و سینمای ایران هر چند خیلی کند و به میزانی اندک از دهه هفتاد به بعد صاحب چند فیلم رزمی از جمله «یاس‌های وحشی» (محسن محسنی‌نسب ) ، «ویرانگر» (ابوالقاسم طالبی) ، «پرواز از اردوگاه» (حسن کاربخش) ، «شوک» (اصغر نصیری) و «هشت پا» (علیرضا داوودنژاد) شد که البته اکثر این فیلم‌ها نیز کاملا قواعد ژانر مذکور رعایت نکرده و با اغماض می‌توان آنها را به عنوان نخستین تلاش‌های سینماگران ایرانی برای ساخت فیلم رزمی محسوب کرد.
خرازی‌ها تصریح کرد: در این فیلم‌ها حداقل یک نفر رزمی کار برای اجرا و نمایش درست فنون ورزشی حضور داشت و یا آنکه برخی بازیگران فیلم قبل از فیلمبرداری تحت آموزش قرار می‌گرفتند. در کنار ژانر رزمی بعضی فیلمسازان ایرانی کوشیدند تا خانم‌های هنرپیشه را نیز برای اجرای حرکات ورزش‌های رزمی و یا ایفای نقش‌های اکشن به جلوی دوربین فرا بخوانند.
او گفت: «کریم آتشی» اولین بار به «پردیس افکاری» در فیلم «پنجاه روز التهاب» ایفای چنین نقشی را پیشنهاد کرد که با موفقیت رو برو شد. بعدها «علیرضا داوود نژاد» در اکشن‌های زنانه «ملاقات با طوطی» و «هشت پا»، تجربه مشابهی را پشت سر گذاشت. در سینمای ایران اکشن زنانه از دل ژانر نوپای رزمی بیرون آمد. فیلم «محافظ» که ابتدا- «سیاهی روشن است» نام داشت - که چند هفته‌ای است بر پرده نشسته تقریبا تمام عناصر مشترک فیلم‌های رزمی و اکشن‌های زنانه ایرانی را در بر دارد با این تفاوت که خوش ساخت‌تر و مهیج‌تر از نمونه‌های پیشین از آب در آمده است.
وی در ادامه افزود: «محمدجواد کاسه ساز» در نخستین ساخته سینمایی خود نشان می‌دهد که بر زیر‌ و بم‌های اکشن‌سازی وقوف کافی دارد. در فیلم‌های اکشن مهمترین اصل باوراندن صحنه‌های حادثه‌ای به بیننده است که البته کار چندان آسانی هم نیست.فیلم اگر در این یک مورد موفق باشد قادر خواهد بود بیشتر بینندگانش را تا پایان با خود همراه کند .خوشبختانه سکانس‌های اکشن «محافظ» بسیار حرفه‌ای کار شده و نزدیک به واقعیت از آب در آمده‌اند.
وی در مورد بازی‌ها، افزود: «جمشید هاشم‌پور» که روزگاری سوپراستار پولساز اکشن‌های خوش ساخت - «افعی» ، «نیش» ، «جوانمرد» و...- و حتی درجه جیم - «یاران» ، «آخرین خون» و...- محسوب می‌شد، در «محافظ» حضور خاطره برانگیزی دارد. «سودابه بیضایی» که توانمندی‌هایش در عرصه بازیگری تا کنون نادیده گرفته شده، می‌تواند در آینده نزدیک به یک اکشن کار زن حرفه‌ای در سینمای ایران بدل گردد البته اگر بخت با او یار باشد و بتواند خود را در چنین نقش‌های پرتحرکی جا بیاندازد. ایفای نقش اصلی «محافظ» را «فیروز قهرمانی» بر عهده داشته که خود از رزمی کارهای حرفه‌ای است و حضورش برای عوامل فیلم بسیار غنیمت بوده است. «قهرمانی» ضمن آنکه برخی از شاگردان خود را در این فیلم به جلوی دوربین فرا خوانده ، به تعدادی از بازیگران هم نحوه اجرای درست حرکات و ژست‌های ورزش‌های رزمی را آموزش داده است.
این عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران در پایان، گفت: «محافظ» در شرایط بسیار بدی بر روی پرده فرستاده شده به گونه‌ای که بسیاری از طرفداران ورزش‌ها و ژانر رزمی از اکران عمومی این فیلم بی‌خبرند!؟ آنهم در حالی که اکشن‌های پر زد و خورد چینی و فیلم‌های کاراته‌ای «جکی چان» که بعضا تاثیرات مخربی هم دارند، هم اکنون به بخشی از نیازهای دوستداران فیلم‌های کاراته‌ای پاسخ می‌دهند! انصاف نیست که با ترتیب دادن این اکران‌های کور و بی‌خاصیت جوانان این مرز و بوم را از اکشن‌های وطنی دور نگه داریم و راه را برای محصولات وارداتی بیگانه هموار کنیم!


کد خبر: 9056

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb.sb9urhbg0iupr.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com