گفتگوهای مارکوپولو و قوبلای خان ‏در «‏شهرهای ناپیدا»

21 فروردين 1389 ساعت 10:18


«شهرهای ناپیدا» نوشته ایتالو کالوینو، نویسنده ایتالیایی و برنده نوبل ادبیات همزمان با هشتاد و ششمین سالروز تولد این نویسنده در ایران سال گذشته منتشر شد.

بهمن رئیسی دهکردی این کتاب را در 208 ترجمه و نشر کتاب خورشید آن را با قیمت 4200 تومان روانه بازار کرد، کتابی که با این پرسش که «برای ما، شهر امروزی چه چیزی است؟» آغاز می‌شود. خود کالوینو ‏درباره این کتاب گفته است: فکر می کنم دراین کتاب چیزی همانند آخرین اثر عاشقانه خود در مورد شهرها را نوشته باشم، البته این کار را زمانی انجام داده ام که زندگی در آنها مشکل تر از همیشه شده است.

بنا بر این گزارش، ‏در «‏شهرهای ناپیدا» از شهرهای عینی موجود و قابل مشاهده خبری نیست؛ تمام شهرهای آن خیالی هستند و نام زنی برهر یک از آنها گذاشته شده است. کتاب از فصل های کوتاهی تشکیل شده و هر فصل ‏فرصت مناسبی است برای تفحص و تأمل در باب مسائلی که درباره شهرها صادق است.

‏کالوینو خود مقدمه ای برای این کتاب نوشته اس و در ابتدا و انتهای هر فصل کتاب، نوشته ای هست که در آن مارکوپولو و قوبلای خان به تفکر و تامل در مسائل می پردازند! ‏مقدمه کوتاه کالوینو که حاوی نکاتی درباره نوشتن اثر است چنین آغاز می شود: کتاب، قطعه به قطعه به وجود آمد. بعضی مواقع فاصله زمانی بین آنها نیز بسیار طولانی بود: همانند اشعاری که بر صفحات می نوشتم، احساسات پراکنده را گرد می آوردم.

‏داستاهای کوتاه این مجموعه گاه به شهرهای مملو از غم و اندوه و گاه به شهرهای شاد و سرزنده می پردازد و زمانی شهرها با ستارگان آسمان مقایسه و زمانی دیگر به آشغالدانی های فزاینده ای تشبیه شده اند.

‏این داستان‌ها با عنوان‌های «شهرها و حافظه، شهرها و آرزو، شهرها و نشانه‌ها، شهرها و شکل ها، شهرهای بلند بالا، شهرها و داد و ستدها، شهرها و چشم ها، شهرها و اسامی، ‏شهرها و مرده ها، شهرها و آسمان، شهرهای پیوسته و شهرهای پنهان» و با همین طبقه بندی موضوعی در  کتاب جای گرفته اند.

در مقدمه کالوینو می‌خوانیم: در نویسندگی، روش طبقه بندی را انتخاب کرده‏ام: کلاسور های متعددی دارم که اوراق نوشته و حتی چرکنویس ها و دستنویس هایـی که در آینده خواهم نوشت را طبق آنچه در سر دارم، درون آنها همانند پوشه نگهداری می کنم. پوشه ای دارم از اشیاء، پوشه ای دیگر در مورد حیوانات، پوشه ای برای انسانها، پوشه ای برای شخصیت های تاریخی و پوشه اى برای قهرمانان اساطیری؛ در مورد فصلهای چهارگانه نیز یک پوشه و یکی هم در مورد حواس پنجگانه دارم؛ در یکی از آنها، صفحاتی در مورد شهرها و برداشت خودم از آنها را جمع آوری می کنم و در پوشه دیگری شهرهای تخیلی، مدینه های فاضله که خارج از فضا و زمان هستند را متصور می شوم. وقتی پوشه ها به اندازه کافی پر ورق شدند، شروع می کنم به فکر کردن در مورد اینکه از میان آنها چه معجونی می توانم بیرون بیاورم...


کد خبر: 9470

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb.zb9urhbagiupr.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com