لوریس چکناواریان در گفتگو با هنرنیوز:
تمامی هنرها متعلق به خداوندند
22 خرداد 1391 ساعت 14:26
چکناواریان رهبر ارکستر در تعریف هنر گفت :
تمامی هنرها متعلق به خداوندند.
لوریس چکناواریان رهبر ارکستر و موزیسین بزرگ ایرانی است که این روزها اجرای ارکستر او در تالار وحدت میزبان علاقمندان به موسیقی کلاسیک است. این هنرمند برجسته به حیطه هنرهای دیگر نیز وارد شده است.
چند ماه قبل نمايشگاه ۲۲ تابلوي منتخب از نقاشيهاي چكناواريان او دیماه سال گذشته در «گالری شیرین» برگزار شد. این استاد موسیقی علاقه ای وافر به نقاشی دارد و معتقد است تمامی هنرها جنبه ای معنوی در خود دارند.
چکناواریان درباره علاقه خود به نقاشی گفت : من تمام هنرها را دوست دارم هر هنر دنیایی از لذت برای آدمی است و دریچه ای برای درک معنویات است.
چکناواریان نقاشی را به عنوان هنری لذت بخش می شناسد. وی درباره شباهت های هنر نقاشی و موسیقی و آن چه سبب شده است تا نقاشی را تجربه کند گفت : هیچ یک از ما درباره آینده خود چیزی نمی دانیم آدمی هر روز در حال تغییر است. هر شب به می خوابیم یک جنبه از وجود ما پایان می گیرد و روز بعد با بیدار شدن ما از خواب درهای دنیایی جدید به روی ما باز می شود. هر روز که برمی خیزیم یک زندگی تازه با رنگ ها و آرزوها و دیدهای مختلف همراه با صبح متولد می شود. یکی از همین روزها وقتی از خواب بیدار شدم علاقه به نقاشی را در خود احساس کردم. شاید روزی دیگر وقتی از خواب بیدار شدم تصمیم به مجسمه سازی بگیریم.
وی درباره خلق هنری گفت: هر روز از درون ما احساس های تازه ای متولد می شود. آن روز زمانی است که ما می توانیم یک اثر هنری را خلق کنیم یا گونه جدیدی از تفکر را تجربه کنیم. به باور من هنر نوازش روح آدمی است. هنر دریچه ای برای اتصال به دنیای فراسو است و به همین سبب هنر و خلق هنری از ارزش بسیار برخوردار است.
وی در مورد این پرسش که از مجسمه سازی یاد کردید. هرگز هنر مجسمه سازی یا هر هنر دیگر را در کنار موسیقی و نقاشی تجربه کرده اید؟ گفت: نه مجسمه سازی را تجربه نکرده ام اما بسیار علاقمند به تجربه کردن این گونه هنری دارم. تجربه هر هنری را دوست دارم.
این موسیقیدان درباره تجربه هنرهای مختلف گفت : باید تمام گونه های هنر را تجربه کنیم. دوست دارم در فیلم ها بازی کنم، مجسمه سازی کنم و هنرهای دیگر را تجربه کنم. به اعتقاد من هنر چیزی فراسو و فوق العاده است. هنر زبان خداوند است بزرگترین هنرمند خداوند است و ما قطره هایی از این وجود را در خود گرفته ایم.
چکناواریان در پاسخ به این سئوال که آیا پرداختن به موسیقی به شکل مطلق بخشی از نیاز رو شما را به هنر بی پاسخ گذاشته بود که تصمیم به ورود به حوزه نقاشی گرفتید؟ گفت:نه روح من از موسیقی سرشار است. هنرهای دیگر به باور من روح را کامل تر می کند. در واقع هنر کامل کننده روح است. هنرها زندگی را تکمیل می کنند. هیچ چیزی جای هنر را نمی گیرد.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا علت شما این بوده که نقاشی یک دنیای متفاوت است، گفت : هنرها هر یک تجسمی از هنر مطلق است و به علت ارزش هایی که هنر به روح می افزاید، ورود به آنها بسیار لذت بخش است. قطعاً نقاش نیز بخشی از روح انسان را سیراب می کند.
موسیقی به باور من زبان خداوند است. در واقع تمام هنرها متعلق به ذات خداوند هستند. خداوند قطره ای از این ذات را در وجود ما نهاده است. علاقه ما به هنر به سبب ارتباط ما با آن است.
وی در پاسخ به این سئوال که : هرگز نقاشی و موسیقی را در کنار هم تجربه کرده اید؟ هنگامی که به رهبری ارکستر می پردازید صداها در ذهن شما شکل و رنگ خاصی پیدا می کنند؟ نقشی از آن موسیقی در ذهن شما شکل می گیرد؟ گفت : نه اینطور نیست تقریباً تمامی مدتی که به موسیقی می پردازم متمرکز بر موسیقی هستم. تمام حواسم به موسیقی متمرکز است اما این که تصویری در ذهنم مجسم شود گاهی پیش می آید اما قاعدتاً این اتفاق نمی افتد. چرا که موسیقی فی نفسه آنقدر تکمیل است که کمبودی ندارد. در موسیقی هم می بینیم و هم می شنویم، در موسیقی همه چیز هست. موسیقی بزرگترین هنر است.
چکناواریان در پاسخ به این سئوال که آیا نقاشی را ادامه خواهید داد گفت : بله بسیار علاقمندم. حتی امیدوارم هنرهای دیگر را تجربه کنم، چرا که هر هنر بعدی از ابعاد وجود خداست.
لوریس چکناواریان زاده ۱۳۱۶در بروجرد است. وی آهنگساز و رهبر ارکستر ایرانی است.
او بیش از ۷۵ اثر شامل سمفونی، اپرا، موسیقی مجلسی، کنسرتو برای پیانو، ویلن، گیتار، ویولن سل و پیپا ، موسیقی باله، آثاری برای گروه کر، یک رکوئیم، و یک اوراتوریو و بیش از ۴۵ موسیقی فیلم ساختهاست.
چکناواریان از سال ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۰ رهبری ارکستر فیلارمونیک ارمنستان را برعهده داشت و بیشتر در ارمنستان به سر میبرد. به مدت ۳ سال نیز برای اجراهای خیریه با این ارکستر در وین بود.
نمايشگاه نقاشيهاي «لوريس چكناواريان» همراه با مجموعه آثار صوتي اين هنرمند كه توسط انتشارات «آواي باربد» منتشر شده است.
کد خبر: 42006
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb0gba.rhb5gpiuur.html