نگاهی بر بازار تازه های نشر؛
سایه روشن زندگی «میگل د سروانتس»
10 تير 1391 ساعت 14:04
انتشارات ققنوس کتاب «میگل د سروانتس» نوشته «دان ناردو» و ترجمه«شیوا مقانلو»، از مجموعه کتابهای «شخصیتهای تأثیرگذار» را روانه بازار نشر کرد.
به گزارش هنرنیوز، انتشارات ققنوس پس از انتشار مجموعه «رهبران بزرگ جهان باستان» اقدام به انتشار سری کتاب های «شخصیت های تاثیرگذار» نموده است؛ این مجموعه با پرداختی متفاوت به سیاق زندگی بزرگان توانسته است، نمودی مدقق و عمیق بر سایه روشن زندگی و فعالیت های آنان داشته باشد.
میگل د سروانتس، رمان نویس، نمایشنامه نویس و شاعر اسپانیایی و خالق رمان «دون کیشوت»، مشهورترین چهره در ادبیات اسپانیا به شمار میرود. رمان دون کیشوت او از پایههای ادبیات کلاسیک اروپا بهشمار میآید و بسیاری از منتقدان از آن به عنوان اولین رمان مدرن و یکی از بهترین آثار ادبی جهان یاد میکنند. تا به امروز بیش از هفتصد چاپ از دون کیشوت منتشر و به تمام زبانها ترجمه شده است.این رمان علاوه بر محبوبیت فراوان به منزله داستانی خیالی و سرگرم کننده، صدهت تن از رماننویسان را نیز تحت تأثیر قرار داده است. علاوه بر نقاشانی چون پابلو پیکاسو و سالوادور دالی تصاویری از ماجراهای این شوالیه مجنون و نوچهاش رسم کردهاند.
ریشارد اشتراوس، آهنگساز آلمانی نیز قطعهای طولانی و تک ضربی با نام «دون کیشوت: واریاسیونهای خیالی» در باب شخصیتی شوالیهای تصنیف کرده است. تأثیر عظیم دون کیشوت و هزاران اثر خلاقانه مبتنی بر آن این کتاب را به یکی از بخشهای جاودانه فرهنگ جهان تبدیل کرده است. اما نباید این اثر شگرف را جدا از خالق آن در نظر گرفت. دون کیشوت تخیلی از خیلی جهات بسیار شبیه میگل د سروانتس واقعی است. سروانتس از هم چون شوالیه مجنونش فردی آرمانگرا بود. او با نوشتههایش، در جهانی سرشار از زشتی، زیبایی خودش را آفرید.
سروانتس از جمله سربازان اتحادیه مقدس کشورهای مسیحی نشین بود که در سال ۱۵۷۱ و در نبرد دریایی لپانتو در یونان با ترکهای عثمانی جنگیدند. سروانتس وظیفه شناس با وجود بیماری از ناخدای کشتی اجازه نبرد میگیرد و ترجیح میدهد در خدمت خدا و اعلیحضرت بمیرد تا اینکه زیر عرشه کشتی به استراحت بپردازد. او در بحبوحه آشوب و هیاهو جنگ مجروح میشود: دو گلوله سربی وارد سینهاش شده بود و سومی به دستش اصابت کرده بود، اما دست از جنگ نکشید و در نهایت همراه همقطاراناش فاتح جنگ شدند. فصل اول کتاب با توصیف شرایط سخت سروانتس در جنگ، شناختی از خوی و باور حق طلبی او ارائه میدهد. باوری که الهامبخش اعمال سروانتس، نخست در مقام سرباز و سپس در مقام نویسنده بود. «تجربیات واقعیاش به داستانهای تخیلیاش نیز راه یافتند. شخصیت اصلی بزرگترین رمانش، شوالیهای که دون کیشوت نام دارد، انعکاسی از تجربیات و باورهای خود سروانتس است. دون کیشوت دوست داشت زندگیاش را در راه افتخار و عدالت فدا کند، یعنی درست همان کاری که خالقش در آبهای خونین لپانتو کرده بود.»
فصل دوم به تولد و زادگاه سروانتس و نیز زندگی خانوادگی و مهاجرتهای آنها و تحصیلات او اختصاص دارد که شرح حال نویسان از اسناد و مدارک دولتی که از او و بستگانش، از جمله مدرک غسل تعمید سروانتس ذکری به میان آوردهاند. همچنین در فصل سوم ابتدا دلایل رفتن سروانتس به ایتالیا و تأثیر هنر ایتالیا بر وی بیان شده و سپس عضویت او در ارتش و زندگی سروانتس در مقام سرباز شرح داده می شود.
اسارت سروانتس توسط عثمانیها در ۲۶ سپتامبر ۱۵۷۵ در الجزیره که ۲۵ هزار زندانی مسیحی داشت و نیز ناکامیهای متعدد او در فرار از زندان، در فصل پنجم ذکر شدهاند. اسارت سروانتس به مدت ۵ سال به طول انجامید و روزهای رنجآلود و ترسناکی را بر او تحمیل کرد. اقامت در زندان الجزیره تأثیر زیادی در تفکرات او داشت، همانطور که ماریا گارسس میگوید: «داستان تجربه تکان دهندهاش پیوسته از زبان شخصیتهای داستانیاش بیان می شود. آثارش در تسخیر مناظر زندان و اسارتند: قفسهایی در ابعاد گوناگون، اسرای مسیحی، بردههای کشتیهای پارویی، و زندانیان زن. ... آدرم از میپرسد اگر سروانتس تجربه تکاندهنده اسارت در الجزیره را از سر نگذرانده بود، آیا میتوانست چنین نویسنده خلاقی شود؟»
فصل پنجم کتاب به سالهای پس از اسارت پنج ساله سروانتس میپردازد. او در دوره جند ماههای که به دنبال کار میگشت تصمیم میگیرد وقت اضافه خود را به نویسندگی بگذراند تا از این راه امرار معاش کند. او به جای تلاش برای نوآوری شیوهای را برگزید که بسیار مردم پسند بود: رمان شبانی (یا رمان عاشقانه شبانی) که عمدتا به زندگی روستایی میپرداختند. او رمان خود، گالاتئا را به بهای بیست دوکا به یک کتاب فروش فروخت و بلافاصله دست به کار نوشتن نمایشنامه شد. « شواهد حاکی از آن است که او طی چهار سال بعدی بین بیست تا سی نمایشنامه نوشت که امروزه فقط دو تا از آنها باقی ماندهاند.» از جمله نمایشنامههایی که مفقود شدهاند میتوان به نمایشنامه «جنگ دریایی» که داستان نبرد لپانتو را تعریف میکرد که خود مؤلف در آن جنگیده بود و دیگری نمایشنامه «بانوی سر در گم» نام داشت و محبوب خود سروانتس بود. دو نمایشنامه باقیمانده او نیز «زندگی در الجزیره»، تحت تأثیر دوران اسارت خودش و «نومانتیا» نام دارد که درباره حمله ارتش روم به شهر باستانی نومانتیای اسپانیا است.
دو فصل ششم و هفتم کتاب به زیاد شدن مسئولیتهای خانوادگیاش که با مرگ پدرش دو چندان هم شده بودند اشاره میشود. اقدامات سروانتس برای یافتن شغلی مناسب، کار او برای تأمین مایحتاج ارتش و درگیر با کشاورزان و نیز مسئولیت جمع آوری مالیات از شهرها همگی اقداماتی بودند که برای او دو بار تکفیر کلیسا، اتهام فروش غیر قانونی گندم و زندانی شدن مجدد را در بر داشتند.
فصل هشتم کتاب به سالههای پس از آزادی او پرداخته و ایده نوشتن رمان بزرگ سروانتس یعنی دون کیشوت و نیز شرح ماجرای آن و انتشار آن را بازگو می کند. فصل نهم نیز تحت عنوان «واپسین سالها و میراث» به سایر داستانها و زندگی و مرگ او در بهار سال ۱۶۱۶ اختصاص دارد.
«میگل د سروانتس» نوشته «دان ناردو» و ترجمه »شیوا مقانلو»، از مجموعه کتابهای «شخصیتهای تأثیرگذار» توسط انتشارات ققنوس در ۱۱۲ صفحه، شمارگان ۲۰۰۰ نسخه با قیمت ۳۲۰۰ تومان منتشر شده و بر پیشخوان کتابفروشی ها قرار گرفته است.
کد خبر: 42736
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb0zba.rhb5fpiuur.html