رضا گوران:
نباید آثار جشنواره تئاتر فجر دستچین شوند
25 بهمن 1390 ساعت 14:16
«رضا گوران» با بیان اینکه جشنواره تئاتر فجر نیازمند یک دبیر ثابت است، گفت: ما نباید کارها را دستچین کنیم و بگوییم فقط نمایشهای ایرانی و اقتباسی انتخاب شوند، آن هم در شرایطی که متون ایرانی به مرحله مطلوب نرسیده است.
«رضا گوران» در خصوص سیامین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر گفت: تا زمانی که جشنواره دبیرخانه و دبیر ثابت برای یک دوره مشخص نداشته باشد، ما همواره جشنوارهای خواهیم داشت که افراد انگشتشمار خود را در آن نشان میدهند که آن هم به خاطر خلاقیت خود هنرمند خواهد بود.
وی ادامه داد: برنامهریزی از قبل تعیین نشده است، یعنی ما نمیتوانیم بگوییم ما ۱۰ سال پیش یک جریانی را در جشنواره تئاتر فجر دنبال کردیم و امروز بعد از گذشت ۱۰ سال نتایج پربار آن را میگیریم. جشنواره فجر همیشه آدمها را معرفی کرده که آن هم به دلیل تلاش و خلاقیت خود هنرمند بوده است.
*به غیر از چند اثر، نمایش قابل توجهی در جشنواره تئاتر فجر ندیدم
این نویسنده و کارگردان تئاتر در ارزیابی خود نسبت به بخش بینالملل سیامین جشنواره تئاتر فجر، بیان داشت: به غیر از نمایش «لئو» و «قصر مهآلود» و با کمی فاصله از این دو «هتل پارادیزو» کار قابل توجهی ندیدم و درخصوص آثار ایرانی نیز به دلیل همکار بودن با هنرمندان اجازه قضاوت به خودم نمیدهم.
گوران تصریح کرد: تا زمانی که جشنواره تئاتر فجر از همان روزی که جشنواره به اتمام میرسد، کار سال بعد خود را شروع نکند، ما همواره شاهد اتفاق در جشواره هستیم و هرگز نمیتوانیم منتظر باشیم تا همه آثار شرکتکننده فوقالعاده باشند. زیرا برنامهریزی در این خصوص نداریم، وگرنه ما هنرمندان خلاقی داریم اما متاسفانه برنامهریزی برای جشنواره در دقایق ۹۰ انجام میشود مثلا سه، چهار ماه مانده به جشنواره دبیر انتخاب میکنیم، فراخوان میآید و ... که فقط فضا آشفته میشود.
*نباید آثار جشنواره تئاتر فجر دستچین شوند
کارگردان نمایش «اسبهای پشت حنجره» جشنواره فجر را فضایی برای حضور تمام سلایق تئاتر دانست و گفت: جشنواره تئاتر فجر اگر دبیر و دبیرخانه ثابت داشته باشد باید فضایی را برای حضور همه سلایق تئاتری در جشنواره فراهم سازد یعنی همه سلایق و سبکهای تئاتری بتوانند در جشنواره فجر که ویترین تئاتر است حضور داشته باشند.
نویسنده نمایش «خاموشی دریا» ادامه داد: ما نباید کارها را دستچین کنیم و بگوییم فقط نمایشهای ایرانی و اقتباسی انتخاب شوند، آن هم در شرایطی که متون ایرانی به مرحله مطلوب نرسیده است. اصلا فرض را بگیریم آثار ایرانی به مرحله مورد نظر هم رسیده باشند، چه ایرادی وجود دارد که متون ایرانی و خارجی در کنار هم حضور پیدا کنند. این تفکیکها به چه دلیلی در حال انجام است و در آن به دنبال چه چیزی هستیم.
*حضور تمام سلایق و سبکهای تئاتر در جشنواره یک افتخار خواهد بود
وی جشنواره فجر را ویترین تئاتر کشور دانست و بیان داشت: جشنواره فجر ویترین تئاتر کشور است، یعنی باید آدمهایی که در این عرصه فعالیت میکنند و آثارشان تأثیرگذارند، در جشنواره حضور داشته باشد. به خاطر اینکه ما به میهمانانی که از سراسر دنیا به ایران میآیند، برآیند کل تئاترمان را نشان میدهیم نه سلایق شخصی را، من فکر میکنم هیچ مدیری نیست که نخواهد از تمام بزاعت نیروهای خود استفاده کند. یعنی تمام نیروهایی که در تئاتر فعالیت میکنند باید با سبکها و نگارههای مختلف در جشنواره تئاتر فجر حضور داشته باشند، این یک افتخار است بنابراین نباید جلوی آن را بگیریم.
* هنرمند ایرانی هر متنی را که کار کند آن کار ایرانی خواهد بود
گوران در ادامه گفت: بنابراین معنای دبیر و دبیرخانه ثابت این نیست که بگوییم شما دبیر این جشنواره هستید و در طول این چند سال این اتفاقات رخ بدهد؟ این دستچین کردنها و تفاوت قائل شدنها فقط هنرمندان را دلسرد میکند، این جدا کردن آدمها از هم از نظر من مسئله پسندیدهای نیست. در بسیاری از دورههای جشنواره تئاتر فجر کسانی از نام جشنواره در عرصه بینالمللی دفاع کردند که در واقع آثارشان در حد استانداردهای بینالمللی بوده است، عجیب است که همه تلاش هنر این است که به استاندارد روز دنیا برسد و تمام توان یک هنرمند این است زبان جهانی داشته باشد زیرا هنر و حرفهای سرزمین خود را بر همه دنیا توزیع کند و ما نباید جلوی این را بگیریم، حالا راهش هر چه باشد. یک نفر با متن خارجی نگاه به سرزمین خود را دارد و دیگری با شاهنامه این نگاه را میکند ما نباید خودمان را از گنجینه ادبیات جهان که شاهنامه هم جزء آن است، محروم کنیم به خاطر اینکه میخواهیم با یک نگاه خاص فقط کارهای ایرانی روی صحنه ببریم.
کارگردان نمایش «اسبهای پشت حنجره» متذکر شد: هر هنرمند ایرانی که ملیت دیگری ندارد هر متنی را که کار کند آن کار ایرانی خواهد بود. شما اگر بخواهید به این شکل فکر کنید پس تئاتر هم نباید کار کنید زیرا تئاتر هم ایرانی نبوده و مال ما نیست پس چرا باید آن را کار کنیم. در واقع ما از این دستاورد استفاده میکنیم و حرفهای خودمان را میزنیم. فکر میکنم در روزهایی که همه جامعه هنری مثل همه اقشار جامعه نیازمند در کنار یکدیگر بودن است تا به یک اتحاد برسند، درست نیست آنها را با سلایق شخصی و اعمال نظرهای شخصی از همه جدا کنیم.
* جامعه امروز تئاتری نیازمند اتحاد است
به گفته گوران، چیزی که جامعه ما امروز به آن نیاز دارد در کنار یکدیگر بودن بیش از پیش است، این به هنرمند هم بر میگردد بنابراین فکر میکنم سعی مدیران ما اتفاقا به بهانه جشنواره تئاتر فجر نزدیکتر کردن هنمرندان به این اتحاد باشد نه جدا کردن آدمها از یکدیگر، زیرا ما با جدا کردن آدمها از یکدیگر و با رفتار ضد وحدت به هیچ جایی نمیرسیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این وحدت و همدلیهاست که بازتاب خوبی خواهد داشت؛ این وحدتهاست که کمک میکند تئاتر ایرانی در همه جای جهان خود را نشان دهد. من فکر میکنیم یکی از وظایف دبیر و دبیرخانه ثابت این است که تمام خانواده تئاتر را در جشنواره تئاتر فجر داشته باشد و تمام سعی خود را برای این کار انجام دهد.
کد خبر: 37291
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb85bf.rhbz9piuur.html