اسماعیل امینی:

سعدی گسترش دهنده زبان فارسی است

28 فروردين 1391 ساعت 14:20

اسماعیل امینی تاكید كرد: زبانی كه ما امروز از آن استفاده می كنیم بدون تردید مدیون آثار سعدی است.



به گزارش هنرنیوز، اسماعیل امینی در گفت و گو با پایگاه خبری حوزه هنری درباره تفاوت سعدی با دیگر شاعران هم دوره اش اظهار كرد: سعدی در حوزه نثر و شعر، زبان فارسی را گسترش داده است و زبانی كه ما امروز از آن استفاده می كنیم بدون تردید مدیون سعدی هستیم.
وی ادامه داد: اگر سعدی و شیوه نوشتن او نبود، زبان فارسی این ویژگی ها را نداشت. شیوه نوشتن و ساده كردن زبان بدون تردید هم در شعر و نثر همه مدیون سعدی هستند.
این شاعر و نویسنده با تاكید بر این كه آثار نثر پیش از سعدی با زبان امروز تفاوت بسیاری دارند، عنوان كرد: آثار پیش از سعدی را یا تنها خواص می فهمیدند و یا آنقدر سست و ابتدایی بودند كه به عنوان اثر ادبی نمی توان به آن ها اقتدا كرد.
امینی با بیان این كه آدم های معمولی امروز وقتی گلستان می خوانند نیاز به اطلاعات و دانش ادبی زیادی ندارند، خاطرنشان كرد: در شعر هم آن شیوایی و روانی زبان كه سعدی در غزل آورد باعث شد كه شاعران بعدی غزل ها را به زبان مردم نزدیك كنند. بسیاری از شعرهای سعدی به قدری شیوا و روان است كه تصور می شود در این دوره گفته شده و در عین حفظ استواری زبان ، روانی و سادگی نیز در نثر و شعر سعدی وجود دارد.
امینی همچنین با بیان این كه سعدی بیش از آن كه نگران مباحث نظری و كلامی باشد، نگران انسان است، تصریح كرد: سعدی حساب خودش را از جامعه جدا نكرده و در میان مردم زندگی كرده است و نگران انسان هاست. نه خیلی اسطوره گراست و نه خیلی نخبه گراست با مردم كوچه و بازار سخن می گوید و آثارش به همان شیوه زندگی و مراودات اجتماعی كه هنوز هم در جامعه وجود دارد می پردازد.
این استاد دانشگاه گفت: سعدی به لحاظ اعتبار اجتماعی در جایی قرار گرفته بود كه می توانست با حاكمان آن زمان به زبان صریح سخن بگوید و انتقاد كند و امروز با تمام پیشرفت هایی كه در جهان رخ داده، شاعران و نویسندگان نمی توانند به مانند سعدی با حاكمان خود صریح و بی پرده صحبت كنند.
وی درباره طنز در اشعار سعدی نیز گفت: مخاطبان علاقه مند به آثار سعدی را به اشعار او و غزل هایشتوجه می دهم ، غزل های سعدی به نسبت دیگر آثارش طنز پنهان تری دارد كه به نظرم برای خواص گذاشته شده است.
امینی افزود: سعدی در غزلیاتش كاری كرده است كه تا به حال ندیدم كسی از این منظر به غزل هایش توجه كند، او مناسبات میان حاكم و مردم را میان عاشق و معشوق شبیه سازی كرده و به صاحبان قدرت می گوید كه فكر می كنند مردم عاشق آنها هستند و انتقادی نمی كنند، در صورتی كه این گونه نیست و خیلی شعرها در غزلیاتش به نظر می آید كه فقط عاشقانه است در صورتی كه انتقاد به حاكمان است.
اسماعیل امینی در نمایشگاه بین المللی كتاب با چاپ دوم «خندمین‌تر از افسانه» طنزهای مثنوی معنوی حضور دارد.
وی همچنین از در دست چاپ بودن كتاب «لبخند غیر مجاز» توسط انتشارات سوره مهر خبر داد و اظهار امیدواری كرد كه این كتاب نیز به نمایشگاه بین المللی كتاب برسد.


کد خبر: 39479

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb9abf.rhb9zpiuur.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com