گزارش هنرنیوز از مراسم تودیع و معارفه مدیران اداره کل هنرهای نمایشی؛
قادر آشنا: نگرش ها را در حوزه نمایش باید درست کرد
27 فروردين 1391 ساعت 11:24
قادر آشنا در مراسم معارفه خود به عنوان مدیر جدید اداره کل هنرهای نمایشی گفت: در حوزه نمايش بايد نگرشها را درست كنيم و به جامعه بقبولانيم.
مراسم تودیع محمد دشت گلی و معارفه قادر آشنا مدیر اداره کل هنرهای نمایشی شنبه ۲۶ فروردین ماه با حضور حمید شاه آبادی، محمد دشت گلی، قادر آشنا و جمعی از هنرمندان در تالار کنفرانس تئاترشهر برگزار شد.
در ابتدای این مراسم قطبالدين صادقي كارگردان تئاتر از تخصص و مديريت به عنوان دو عنصر مهم در ماندگاري تمام نظامها ياد كرد و گفت: تمام نظامهاي ماندگار تاريخ موجوديت خود را مديون مديران و متخصصان خوبي هستند كه در كنار يكديگر فعاليت كردهاند. آنچه در حوزه مديريت فرهنگي بايد رخ بدهد درك و همكاري اين دو بخش است.
اين كارگردان تئاتر در خصوص بودجه این هنر افزود: بودجه تئاتر بسيار اندك و شيوه پرداخت آن نامناسب است و اين روند هنرمند و متخصص را فرسوده ميكند.
صادقي از توسعه فضاهاي نمايشي به عنوان ديگر نياز مهم تئاتر نام برد و اظهار داشت: در حال حاضر مكان فرهنگي مناسب تئاتر نداريم. تئاتر ما تبديل به تئاتر محيطي شده كه در فضاهاي مختلفي اجرا مي شود..
وي با اظهار تاسف از نبود برنامه مدون در تئاتر ايران ادامه داد: بايد برنامه تئاتر ما چشمانداز گستردهاي داشته باشد و نه چشمانداز روز به روز، چرا كه در سياستگذاري روز به روز اولين كسي كه ضربه ميخورد خود مدير است. تئاتر ملی باید مورد توجه قرار گیرد و از تساهل به عنوان دیگر نیاز مهم تئاتر یاد کرد.
صادقي گفت: در حال حاضر تنگنظريهايي از سوي كساني كه متعلق به وزارت ارشاد هم نيستند رخ داده كه عرصه را بر هنرمندان ما تنگ كرده است. وقتي گروهي مجوز ميگيرد هيچ كس نبايد جلوي آن بايستد. ما نيازمند قانون و معياريم و اگر اين روند در چارچوب تساهل نباشد، نميتوانيم دست به خلاقيت بزنيم، زيرا جوهر هنر تساهل و آزادي است كه بدون آن، انجام كار هنري ناممكن است.
صادقي خاطر نشان كرد: اينها در كنار هم امنيت شغلي و آرامش خاطر هنرمندان را فراهم ميكند.
در ادامه این نشست امير دژاكام گفت: دو اشتباه بزرگ در طول ۱۰۰ سال اخير داشتهايم، اول اين كه تئاتر را ويژه نخبگان دانستهايم و ديگر اينكه مكان اجراي تئاتر را همیشه سالنهاي سرپوشيده دانسته ایم.
اين كارگردان با بيان اينكه تئاتر هنر نخبگان هم است، ادامه داد: اگر تئاتر در تمام فضاها اجرا بشود آن زمان است كه در دسترس تمام مردم قرار ميگيرد، اما تا زماني كه تئاتر به سالنها تئاتر شهر محدود شود هيچ كس از وجود آن با خبر نخواهد شد.
دژاکام اضافه كرد: گذشته فرهنگي ما نشان ميدهد تئاتر ميان مردم وجود داشته، همچنان كه امروز هم در دنيا چنين است و اگر اين اتفاق در ايران هم بيافتد فرصت شغلي براي همه پيدا ميشود و با شناخته شدن تئاتر براي همگان وضعيت بودجه اين هنر هم بهبود پيدا خواهد كرد.
وی خاطرنشان كرد: وقتي مسئولان فرهنگي ببينند تئاتر براي همه مردم وجود دارد تصميمگيريهايشان درباره اين هنر تغيير ميكند، اما امروزه مردم كمتر تئاتر را ميشناسند. تئاتر در دل جامعه نيست و تغييرات آن نميتواند در جامعه اثرگذار باشد..
هادي مرزبان کارگردان تئاتر نیز در این مراسم با اشاره به تغيير مديريت مركز هنرهاي نمايشي در سالهاي مختلف يادآور شد: ۹ مدير كل آمدند و رفتند، عدهاي خاطرات بسيار خوبي به جا گذاشتند و برخي هم نه.
کارگردان «خانمچه و مهتابی» خطاب به قادر آشنا گفت: جناب آشنا بد موقعي به اداره كل هنرهاي نمايشي آمديد، بچههاي تئاتر خواستههاي بسياري دارند. در شرايطي آمدهايد كه يكسري تئاتر به خصوص حمايت ميشود و ديگر نمايشها از حمايت كامل برخوردار نميشوند.
مرزبان ادامه داد: وقتي مديري تغيير ميكند هنرمندان دوست دارند با مدير جديد آشنا شوند، اما برخلاف جاهاي ديگر اميدواريم شما ما را نبينيد تا بتوانيم كار كنيم.
وي با اشاره به كمبود سالن به عنوان يكي از مشكلات تئاتر ايران اضافه كرد: چرا وقتي به دليل كمبود سالن نمايشهايمان را در سالني به جز تئاتر شهر اجرا ميكنيم، اداره كل هنرهاي نمايش از ما حمايت نميكند و همه چيز را به گروه ميسپارد.
هادي مرزبان درپايان به محمدرضا الوند رييس جديد شوراي نظارت و ارزشيابي اداره كل هنرهاي نمايشي گفت: اقاي الوند از شما گلهمندم بعد از ۳۳ سال براي اولين بار شوراي نظارت متن پيشنهادي مرا رد كرده، البته متن ديگري را جايگزين كردم كه قبلا تصويب شده است و فكر نميكنم بتوانيد جلوي اجرايش را بگيريد.
در ادامه محمد دشت گلي سرپرست پيشين اداره كل هنرهاي نمايشي طی سخنانی گفت: خود را جزو خانواده تئاتر ميدانم در اين مجموعه هستم و خواهم بود. وقتي در اداره كل هنرهاي نمايشي بودم براي انجام كارهایم اختيار كامل داشتم.
سپس حكم دشتگلي به عنوان مشاور معاون هنري وزارت ارشاد خوانده شد.
در ادامه حميد شاهآبادي معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با تقدير از مديران پيشين اداره كل هنرهاي نمايشي گفت: گلهها و شكايتها در عرصه تئاتر كم نيست و اين گونه نشستها صحبتي براي درد دل كردن است.
وي تاكيد كرد: در كمبودهاي تئاتر كشور ترديدي نیست. فضاي كالبدي ما در تئاتر به شدت داراي محدوديت است و بودجههاي اين حوزه عليرغم افزايش، كافي نيست. گرچه هر ساله خانواده تئاتر گستردهتر ميشود اما امكانات افزايش پيدا نميكند.
شاهآبادي تاكيد كرد: براي حل مشكلات تئاتر اول بايد كاري كنيم بيش از گذشته در زندگي مردم موثر باشد كه اگر اين اتفاق بيافتد، مديران فرهنگي هم توجه بيشتري به تئاتر ميكنند. همچنان كه تاثيرگذاري سينما بر جامعه كاملا روشن است.
وي با تاكيد بر عدالت محوري افزود: بايد براي رسيدن به اين هدف امكانات برابري در تهران و ديگر شهرها فراهم شود و فضا به گونهاي فراهم شود كه شرايط تاثيرگذاري تئاتر ايجاد شود.
او همچنين خواستار تعامل مديران تئاتري با ديگر مديران بخشهاي مختلف شد و ادامه داد: مديران تئاتر بايد بتوانند ديگر مديران را با اين هنر آشنا كنند و از سوي ديگر به گنجينه غني هنرمندان هم توجه داشته باشند.
معاون هنري وزارت ارشاد از رشد ۴۰ درصدي اعتبارات تئاتر به عنوان دستاورد دو سال اخيرش مديريتش ياد كرد و گفت: رونق تئاتر در شهرستانها باعث ايجاد نشاط و اميد شده است.
شاهآبادي در پايان صحبتش گفت: خوشحالم دوره مديريت، آقاي دشت گلي دورهاي پرتلاش بود و ايشان انصافا بيش از انتظار من ظاهر شد.
او خطاب به قادر آشنا تاكيد كرد: حمايت همه جانبه معاونت هنري را خواهيد داشت.
در پایان قادر آشنا به عنوان مدير جديد اداره كل هنرهاي نمايشي در سخناني از انديشه به عنوان عنصر ماندگار كننده فرهنگ ياد كرد و گفت: اگر ميخواهيد چيزي را ماندگار كنيد، بايد سراغ فرهنگ برويم و آنرا اساس و مبنا بدانيم. در حوزه نمايش هم بايد نگرشها را درست كنيم و به جامعه بقبولانيم.
قادرآشنا با اشاره به دوره فعاليتش در جهاد دانشگاهي و در ادارات كل ارشاد استانها افزود: در اين مدت با تئاتر بيگانه نبودهام و هرجا كار كردهام بيشترين بودجه را به اين هنر اختصاص دادهام.
وي افزود: معتقدم نيستم بايد كار را به بودجه منوط كرد. اما در عين حال ميكوشيم با حمايتهاي معاونت هنري و وزارتخانه بودجه را تامين كنيم.
مدير اداره كل هنرهاي نمايشي در پايان صحبتش گفت: در ميان دغدغه هنرمندان كار سختي نديدم. تشكيل گروههاي نمايشي و افزايش بودجه كارهاي دشواري نيست. بايد تلاش كنيم نگرش را به هنر نمايش تغيير بدهيم و هنر را براي مردم بخواهيم، نه هنرمندان.
کد خبر: 39389
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb9fbf.rhb9wpiuur.html