اکبر حر در گفتگو با هنرنیوز:
فیلم های ایرانی بی قهرمان و بی پهلوان هستند
17 مهر 1392 ساعت 9:46
یک کارشناس مسائل فرهنگی و سینمایی تاکید کرد باید اعضای شورای پروانه ساخت و نمایش توجه جدی و اصولی به بحث محتوا داشته باشند و دقت در ارزش های دینی و معارف اسلامی را فراموش نکنند.
اکبر حر کارگردان سینما و کارشناس مسائل فرهنگی و سینمایی در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد وظایف شورای پروانه ساخت و پروانه نمایش گفت: نخستین وظیفه شورای پروانه ساخت توجه کافی به مباحث اصولی و محتوایی فیلمنامه هایی است که به این شورا ارائه می شوند. بحث دیگر؛ زاویه نگاهی است که در فیلمنامه و فیلم وجود دارد. معتقدم که زاویه نگاه، کلید موثری است چه بسا فیلمسازی می تواند با زاویه نگاه خویش، حتی یک حکم الهی را محکوم کند و به داستان فیلم،جنبه منفی و ضد قهرمان ببخشید و یا با زاویه نگاه مثبتی به همان موضوع، این حکم الهی را تقویت سازد به عنوان مثال فیلم «دهلیز» و فیلم «من مادر هستم» نگاهی به یک حکم الهی دارند و در هر دو فیلم، زاویه نگاه فیلمساز بسیار تاثیرگذار است برای اینکه این حکم الهی به عنوان یک اصل مسلم دینی به زیر سوال نرود. بنابراین دوستان حاضر در شورای پروانه ساخت و نمایش باید توجه جدی تری به زاویه نگاه فیلمنامه نویس و فیلمسازداشته باشند.
این سینماگر افزود: توجه به قصه که به طبع آن، منجر به شکل گیری شخصیت و شخصیت پردازی درفیلم می شود که حاصل آن نیز جذب مخاطب در سینما خواهد بود باید از سوی شورای پروانه ساخت مورد دقت بیشتری قرار بگیرد. چرا که این یک مبحث کلیدی است به این دلیل که تماشاگران ما همچنان مردم قصه پسندی هستند که درفیلم همچنان به دنبال داستان و شخصیت هستند. لذا باید درقصه هایی که به عنوان فیلمنامه ارائه می شود بحث حضور قهرمان – مراد از قهرمان تنها یک شخص نیست می تواند یک موضوعی باشد که جلوه ای از قهرمانی درآن نیز وجود داشته باشد - لحاظ شود.
کارگردان فیلم سینمایی «شمارش معکوس» با بیان اینکه ما نباید از حضور «قهرمان» در قصه هایمان غافل شویم تصریح کرد: حتما باید فیلمنامه نویسان به موضوع محوری قهرمان – یا به تعبیر فرهنگ خودمان «پهلوان»- دقت کافی را داشته باشند چرا که اکثرفیلم های ما در بخش قهرمانی و پهلوانی خلاء جدی دارند و همین امر موجب شده تا تماشاگران ایرانی از فیلم های داخلی روگردان شوند و به سمت فیلم های دیگر کشورها مثل امریکا و هند کشیده شوند چرا که سینمای این کشورها به خوبی توانسته است بحث« قهرمان» را متناسب با فرهنگ خودشان درسینما لحاظ کنند.
این کارشناس مسائل فرهنگی و سینمایی یاد آور شد: اگر می خواهیم خروجی شورای پروانه ساخت و نمایش به یک سرانجام مطلبوبی دست یابد می بایستی دوستانی که در این شوراها حضور دارند افراد با بینشی باشند که نگاه علمی به مقوله سینما داشته باشند چرا که ۸۵ درصد سینما به عنوان یک رسانه فرهنگی که به مباحث انسان شناختی می پردازد یک مقوله علمی است و بقیه آن ناشی از خلاقیت هنرمند است. اگر نگاهی به سینمای امریکا و هالیوود داشته باشیم متوجه خواهیم شد که ۸۵ درصد از فیلم های آنان شامل داستان، شخصیت پردازی، جذابیت و کشش مخاطب است که همه آنها ناشی از شناخت مسائل علمی است و بقیه مربوط به خلاقیت هنرمند است.
اکبر حر با بیان اینکه یکی از اشکالات ما در سینمای ایران این است که فیلمسازان ما خیلی علمی به حوزه سینما نگاه نمی کنند اظهار داشت: اگر فیلمسازان ما قدری از سطحی نگری در سینما دور شوند حتما سینمای مطلوب، چهره اش را نمایان خواهد کرد.
به اعتقاد این فیلمساز باید اعضای شورای پروانه ساخت و نمایش افراد خبره ای در حوزه سینما باشند و اعتقادی به مشورت کردن با کارشناسان و سینماگران با تجربه خارج از شورا داشته باشند چرا که ممکن است صدور برخی از پروانه های ساخت و یا نمایش برای جامعه حساسیت زا باشد لذا اینجا است که مشورت کردن با سینماگران و کارشناسان آشنا به موضوع، می تواند کارساز باشد.
اکبر حر گفت: درحال حاضر یکی از ضعف های ما در حوزه سینما، عدم ورود فیلمسازان قوی و با تجربه به عرصه سینما است چرا که اکثر افرادی که به عنوان سینماگر وارد این حرفه می شوند شناخت کافی و وافی نسبت به حوزه ندارند و سینما را بیشتر به عنوان عرصه ای برای آزمون و خطا می دانند. به همین خاطراست که ما شاهد ارتقاء کمتری در حوزه سینما هستیم.
این کارشناس مسائل فرهنگی و سینمایی در خاتمه از اعضای شورای پروانه ساخت و نمایش خواست در نگاه تخصصی خود از ورود به مباحث حاشیه ای و سلیقه ای بپرهیزند و ضمن تاکید بر ارزش ها، زمینه را برای خلاقیت سینماگران هموار سازند.
کد خبر: 64589
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb9sb0.rhbawpiuur.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com