هماندیشی تحت تاثیر «برجام»
27 دی 1394 ساعت 17:30
معاون صنایع دستی کشور در جمع صاحبان فروشگاههای مجازی صنایع دستی از سرمایهگذاری در تجارت الکترونیک خبر داد.
به گزارش هنرنیوز؛ بهمن نامورمطلق در نخستین نشست هماندیشی تجارت الکترونیک صنایع دستی کشور بیان کرد: تجارت الکترونیک بخش مهمی از تجارت جهانی را به خودش اختصاص داده است و "هر آیینه" بزرگتر میشود. شاید بیش از ۵۰ درصد تجارتها به این امر اختصاص پیدا میکند و در سالهای اخیر نیز افزایش داشته است.
او با بیان اینکه تجارت الکترونیک در ایران ناچیز دیده شده است، افزود: خوشبختانه احساس میشود ما شاهد تجربه و جهش خوبی در این حوزه هستیم. ما از رشد شگفتانگیز صنایع دستی حیرتزده شدیم. دو سال پیش که این مسئولیت را در دولت جدید بر عهده گرفتم تقریبا هیچ فروشگاه مجازی در حوزه صنایع دستی نداشتیم و حالا ۱۷۰ فروشگاه در این حوزه فعالیت میکنند و ما پیشبینی میکنیم که این تعداد افزایش هم پیدا کند.
معاون صنایع دستی اضافه کرد: ما در بخش تولید مشکلات زیادی نداریم و عمده مشکلات ما در تجارت است. اگر هم حوزه تولید دچار مشکلاتی شده به دلیل آن است که تجارت ما ضعیف است. به دلیل نبود چرخش مالی در حوزه تجارت بسیاری از بخشهای تولیدی ما در دولت گذشته ضربه خوردند و یا دچار تعطیلی شدند.
نامورمطلق گفت: ما میخواهیم در حوزه تجارت الکترونیک صنایع دستی سرمایهگذاری کنیم، گرچه ممکن است نسل قدیم با این تجارت مشکل داشته باشند برای مثال در نمایشگاه صنایع دستی که ۲۰ خرداد برگزار شد دوستانی که از وزارت صنعت، معدن و تجارت برای بازدید آمده بودند، اعلام میکردند «تا کالایی را لمس نکنند نمیتوانند آن را بخرند» اما نسل جوان نشان داده که میتواند کالا را در فضای مجازی بو بکشد و لمس کند. ما میخواهیم کمک کنیم حالا که این حوزه در حال رشد خوبی است، تجارت جهانی صنایع دستی ایران را گسترش دهیم، گرچه معتقدم که زیرساختها و حمل و نقل در این حوزه دچار مشکلاتی است.
جوانان فرق خاتم و معرق را نمیدانند!
در ادامه نشست هم اندیشی تجارت الکترونیک صنایع دستی که ۲۷ دیماه در سالن فجر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور برگزار شد، محمدی مدیرعامل یکی از سایتهای مجازی در فروش صنایع دستی بیان کرد: ما در اردیبهشت امسال رشته صنایع دستی را به دیجیکالا اضافه کردیم و هدف ما علاقه شخصی، مسئولیت اجتماعی و کانالی برای فروش محصولات کارگاههای صنایع دستی بود اما در عمل به این نتیجه رسیدیم که صنایع دستی را جدیتر بگیریم و گروه محصولاتمان را توسعه بیشتری دهیم.
مدیرعامل دیجیکالا ادامه داد: مخاطبان سایت ما ۱۸ تا ۳۵ سال و جوان هستند و ما به این نتیجه رسیدیم که مخاطبان جوان سایت ما با صنایع دستی آشنایی ندارند و حتی فرق خاتم و معرق را نمیدانند. به همین دلیل لازم بود کار فرهنگسازی در این حوزه انجام شود و چند کمپین کوچک برگزار شد، گرچه این اطلاعرسانی با ایدهآل ما فاصله داشت.
او برای تولید محتوا و استفاده از پتانسیل کارگاههای صنایع دستی با کمک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیش قدم شد و گفت: خردهفروشی یکی از کانالهای مدرن محسوب میشود که سازوکار خودش را میطلبد. یکی از مشکلات عمده ما عدم تولید پیوسته و برنامهریزی شده است. ما کارگاههایی را میشناسیم که محصولات خوبی تولید میکنند اما یا حجم تولیداتشان پایین است و یا برنامهریزی برای تولید ندارند. بنابراین نمیتوانیم میزان مشخصی از یک محصول را از آنها درخواست کنیم.
محمدی اضافه کرد:مشکل دیگر ما عدم امکان صدور فاکتور تولیدکنندگان است. ما کارگاههای خوبی را میشناسیم که خیلی دوست داریم با آنها کار کنیم اما چون نمیتوانند برای شرکت ما فاکتور صادر کنند، علیرغم اینکه دوست داریم با این کارگاهها کار کنیم، آنها را از دست میدهیم.
راهاندازی کمپین «ساخت ایران»
مدیرعامل دیجیکالا همچنین از راهاندازی کمپین «ساخت ایران» در هفته آینده خبر داد و گفت: در این کمپین کار ترویجی برای ترفیع وضعیت کالاهای ساخت ایران راهاندازی کردیم. سه ماه درگیر راهاندازی این کمپین هستیم و بخشی از آن را نیز به صنایع دستی اختصاص دادیم. وجه تمایز کمپین سایت ما با دیگر کمپینها این است که نمیخواهیم، بگوییم کالای ایرانی بخرید، بلکه میخواهیم بگوییم کالاهای با کیفیت ایرانی را بخرید و کالاهای بیکیفیت ایرانی را نخرید.
باید بدانیم که در فضای مجازی چه کنیم؟
رجایی مدیر بخش بازاریابی یکی دیگر از سایتهای الکترونیکی نیز بیان کرد: فضای مجازی نسبت به شروعاش تغییراتی داشته و ما که میخواهیم در این حوزه کسب و کارمان را رونق دهیم باید کمی دیدگاهمان را تغییر دهیم. ما باید وبسایتهایی که در آن کار میکنیم را مانند یک فروشگاه بهینه کنیم و به فضای آن توجه کنیم، اگر میبینید، برندهای بزرگ در این زمینه شکل میگیرند و به نتایج مطلوبی میرسند به دلیل آن است که فضای مجازی را با فضای غیرمجازی یکی میدانند.
او ادامه داد: اگر فروشگاه مجازی راه میاندازیم و عکس بیکیفیتی در آن میگذاریم چون بعد از مدتی به نتیجه نمیرسیم فکر میکنیم که این فضا خوب نیست در حالی که باید بدانیم چگونه از این فضاها استفاده کنیم. استفاده از نسخههای موبایلی، اطلاعرسانی درباره سایتها و همچنین استفاده از دنیای مجازی بویژه اینستاگرام میتواند فروش موفقی را برای ما به همراه داشته باشد. همانطور که شاهدیم در کشورهای دنیا چطور از این فضاها به نحو احسن استفاده میشود.
رجایی افزود: ما برای رونق کسب و کار در فضای مجازی باید به تولید محتوا یا ویدئومارکتینگ توجه کنیم. همچنین تبلیغات بنری به عنوان استفاده از این فضا به رشد کسب و کار ما کمک میکند، تبلیغات کلیکی با بودجههای کوچک سازگار است.
اجناس ما هیچ بیمهای ندارد
نرگس شایق صاحب یکی از فروشگاههای مجازی با توجه به اینکه بهرهگیری از پست برای ارسال محصولات صنایع دستی، آمار بزرگی از شکستگی محصولات را به همراه داشته است، گفت: هنگامی که کالا را به صورت مستقیم به پست میدهیم تا به دست مشتری برساند با آمار بزرگی از شکستگی محصولات مواجه میشویم و نمیدانیم چطور باید با این مشکل برخورد کنیم. زیرا هر چه بستهبندی صنایع دستی را هم قوت میدهیم باز هم با این مشکل مواجه هستیم. در نهایت اداره پست هم میگوید «در حقتان لطف میکنیم که کالایتان را تحویل میگیریم».
او ادامه داد: وبسایت من به واسطه مخاطبان خارجی رنکینگ خوبی دارد. ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی میکنند، به سایت ما مراجعه زیادی دارند و ما دو تجربه خوب در استرالیا و کانادا داشتیم. آقایی که در فرانسه زندگی میکند و گالری نزدیک برج ایفل دارد با ما تماس گرفت و مبلغ قابل توجهی از صنایع دستی را خریداری کرد. به دلیل فضای مناسب فروشگاه این آقا و حجم گردشگری حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد محصولات ما برای او ارسال شد.
شایق اضافه کرد: هنگامی که این آقا با من تماس گرفت، اظهار تأسف میکرد که به عنوان یک ایرانی از صنایع دستی کشورش بیخبر است و علاقهمند بود گردش مالی برای هنرمندان صنایع دستی ایجاد کند. ما همچنین در استرالیا انباری راهاندازی کردیم که فروش تکی محصولات در آن انجام میشود، همچنین تجربه خوبی در کانادا داشتیم. حدود ۳۸۰۰ هنرمند در شروع بانک اطلاعاتی که از طریق سفرهایم به نقاط ایران انجام دادم با من همگام شدند و حالا من با ۷۰۰ هنرمند به صورت روزانه و هفتگی کار میکنم و در سفرهایم به نقاط مختلف ایران متوجه شدم که ۳۸ رشته صنایع دستی در کشورم در حال از بین رفتن است.
کاش سرمایهگذارانی هم در این جلسه حضور داشتند
نقیبی یکی دیگر از صاحبان سایتهای الکترونیک در این نشست بیان کرد: مهمترین مشکل ما در حوزه صنایع دستی تولید ناپیوسته محصولات و عدم جایگزینی به موقع آن است. کاش سرمایهگذارانی هم در این جلسه حضور داشتند و ما میتوانستیم با آنها ارتباط بگیریم. تیم سه نفره ما دو سال پیش با ۱۲ میلیون تومان این کار را شروع کرد و حالا حدود ۲۰۰ میلیون تومان در این کار سرمایهگذاری کردیم اما در بحث تجارت الکترونیک هزینهها بسیار بالاست.
یکی از تولیدکنندگان صنایع دستی حاضر در این نشست نیز بیان کرد: امیدوارم کلید آقای روحانی به درد صنایع دستی هم بخورد اما متأسفانه تاکنون نخورده است. من تنها ۱۰ سایت فعال در حوزه صنایع دستی میبینم در حالی که ۱۷۰ سایت در این زمینه شناسایی شده است. منِ تولیدکننده باید به دنبال پولم بدوم زیرا سایتهایی که با ما همکاری میکنند، میگویند به صورت امانی کالایتان را پیش ما بگذارید تا بعد از آنکه به فروش رفت با ما حساب کنند.
ذاکر سعید افزود: یکسری به اسم هنرمند که در واقع دلال هستند با سایتها کار میکنند و در واقع هنرمند پشت صحنه است. در واقع این سایتها به طور مستقیم با تولیدکنندگان در ارتباط نیستند و بهتر است معاونت صنایع دستی برای این موضوع تدبیری بیاندیشد یا حداقل به فروشگاههای مجازی صنایع دستی که مجاز هستند نشان اعتمادی دهد تا ما بدانیم با کدام باید کار کنیم.
در نخستین نشست هماندیشی تجارت الکترونیک صنایع دستی کشور، صاحبان سایتهای الکترونیکی دیگری هم درباره مشکلاتشان در این حوزه صحبت کردند.
مدیرکل صادرات صنایع دستی در پایان این نشست گفت: امیدوارم با اتفاقی که شب گذشته رخ داد و برجام به فرجام رسید، درصد قابل توجهی از مشکلات این حوزه در کشور حل شود. تمرکز به روی مارکتینگ و فروش خارج از کشور یکی از اهداف ماست. همچنین ما به فروشگاههای فیزیکی از مهرماه سال جاری نشان اعتماد دادهایم و این کار را از استان اصفهان شروع کردیم و تصمیم داریم این نشان اعتماد را با بازتعریفی به فروشگاههای مجازی هم ارائه دهیم.
ایسنا نوشت:پویا محمودیان با بیان اینکه حتما درباره بیمه کالاهای صنایع دستی وارد مذاکره میشویم، پیشنهاد داد: انجمنی برای فروش سایتهای صنایع دستی کشور در بدنه اتاق بازرگانی با اهداف خاص تشکیل شود تا فعالان این حوزه بتوانند در آن احقاق حق کنند.
کد خبر: 87719
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcb9zbw.rhbz8piuur.html