در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛
تاريخ شفاهي آموزش عالي ايران رونمايي شد
18 آذر 1393 ساعت 15:42
دكتر معين براي ارتقاء آموزش عالي در ايران زحمات متعددي را متحمل شده است ودر اين راه صبوري بسياري كرده است او با اين كه در واقعه كوي دانشگاه استعفا داد اما هرگز از كنار دانشجويان نرفت و همراه آن ها بود به نظر من بايد معين را مسيح آموزش عالي ايران بدانيم.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران؛ كتاب "تاریخ شفاهی آموزش عالی ایران به روایت دکتر مصطفی معین" كه به کوشش پدرام الوندی و زیرنظر دکتر هادی خانیکی، احمد داوری و فریدون رحیمزاده از سوی نشر فرهنگ صبا چاپ شده با حضور جمعي از فرهيختگاندر انديشگاه فرهنگي رونمايي شد.
صالحي اميري: مسير تاريخ شفاهي در ايران منحرف شده
در اين مراسم دكتر سيد رضا صالحي رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي گفت: يكي از برنامه هاي هشتگانه سازمان، تبديل كتابخانه ملي به يك كانون فرهنگي ملي است. در ديداري كه با رئيس كتابخانه ملي فرانسه داشتم متوجه شدم كه در اين كتابخانه سالانه ۲۰۰ همايش ملي و ۶۰ نمايشگاه برگزار مي شود، اميدوارم در آينده نزديك شاهد چنين تحولي در كتابخانه ملي باشيم.
او افزود: انديشگاه فرهنگي اوايل سال جاري با حضور حجه الاسلام سيد حسن خميني افنتاح شد و در حال حاضر روزانه به طور تقريبي سه نشست برگزار مي شود. يكي از اهداف ما اين است كه فرهيختگان را با كتابخانه ملي آشتي بدهيم.
دكتر صالحي با اشاره به اهميت تاريخ شفاهي گفت: متاسفانه مسير تاريخ شفاهي نويسي در ايران دچار انحراف شده است و در سال هاي اخير افرادي قلم به دست گرفتند كه فاقد صلاحيت بودند و تاريخ سازي كردند. با توجه به اين كه در كشور ما تاريخ مكتوب مغلوب تاريخ شفاهي است، ضرورت اين وجود دارد كه روي تاريخ شفاهي نظارت دقيقي انجام بدهيم و افرادي كه داراي صلاحيت هستند اقدام به ضبط و نگارش تاريخ شفاهي كنند.
او ضمن برشمردن اهميت تاريخ شفاهي، از ضرورت راه اندازي پژوهشكده تاريخ شفاهي در كتابخانه ملي گفت.
صالحي در ادامه از رونمايي مجموعه صوتي و تصويري تاريخ شفاهي دوره پهلوي دوم خبر داد و گفت:گردآوري تاريخ شفاهي اين مقطع تاريخي ۱۰ سال طول كشيده است كه حاصل آن ۵۲۷ ساعت گفت وگوي تصويري و ۱۲۵۷ ساعت صوتي است كه حاصل اين گفت وگوها ۵۰ عنوان كتاب خواهد شد كه هفته آينده شش عنوان از اين مجموعه رونمايي خواهد شد.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي از ضرورت ضبط تاريخ شفاهي جنبش دانشجويي ايران خبر داد و گفت: جنبش دانشجويي و جنبش زنان از جنبش هاي تاثيرگذار و مهم ايران هستند كه اگراين دو جنبش تاريخ نگاري شود ده ها مجلد كتاب خواهد شد. از همين جا اعلام مي كنيم كه در كتابخانه ملي توانايي اين را داريم از ضبط و گردآوري تاريخ شفاهي جنبش دانشجويي حمايت كنيم.
محمد معين: جامعه ايران با افت اخلاقي روبروست
مصطفي معين هم با اشاره به اين مطلب كه فرهنگ و تاريخ در ايران همواره شفاهي بوده گفت: برهمين اساس تصميم گرفتيم تاريخ آموزش عالي در سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي را مدون كنيم تا اين امانت را به خوبي به آيندگان تحويل بدهيم.
او افزود: در حال حاضر شكافي ميان نهاد سياست و نهاد فرهنگ احساس مي شود و بايد با بهره گيري از راهكارهاي متعدد اين شكاف را از ميان برداشت. در دوره نخست وزارتم دكتر خانيكي جزوه اي ۱۰۰ صفحه اي از دوره وزارت دكتر مجيد رهنما در اختيارم گذاشت كه اين جزوه بسيار سودمند بود؛ پس از خواندن آن مصمم شدم كه تاريخ شفاهي وزارت علوم را گردآوري و تدوين كنيم. من از سال ۱۳۴۵ تا امروز ارتباطم با دانشگاه قطع نشده است و در اين دوران شاهد اتفاقات و تحولات متعددي در نظام آموزشي كشور بوده ام.
او افزود: كتاب "تاریخ شفاهی آموزش عالی ایران به روایت دکتر مصطفی معین" در سه مجلد تعريف شده است كه اميدوارم روند انتشار آن سرعت بگيرد. كتاب نخست ۱۴ فصل دارد كه از دوران دانشجويي من از دانشگاه شيراز آغاز مي شود تا به دانشگاه تهران مي رسد. در هر فصل اين كتاب مطالب متعددي مطرح شده است كه يكي از بحث هاي معيار انتخاب همكاران بوده است كه به مرور شكل گرفته . گروهي كه امروز از آن به عنوان حلقه معين ياد مي شود.
او افزود: حلقه معين بسيار گسترده است و اين حلقه دوستي است. حلقه اي كه براي خدمت اخلاقي و معنوي شكل گرفته است. بايد حلقه الهي در كشور بوجود بيايد و همه ملت ايران جز اين حلقه باشند و در راه توسعه كشور گام بردارند.
او گفت: زماني كه من از آموزش عالي استعفا دادم؛ اين استعفا در جهت تحول ساختاري ايران بود. دانشگاه يك تيم است بايد دانشگاهيان قدر خودشان را بدانند و بايد پيوند واقعي اقتصاد سياست و فرهنگ از دانشگاه ها شروع شود تا زماني كه دانشگاه از جامعه خود شناخت نداشته باشد نمي تواند خودش را آسيب شناسي كند.
او در ادامه با اشاره به ضرورت توجه به فرهنگيان در جامعه گفت: همواره در دنيا فرهيختگان از مناعت طبع برخوردار هستند بايد به فرهيختگان توجه ويژه اي شود.
معين در ادامه با اشاره به برخي از برنامه هايي كه در دوره وزارت او شكل گرفت گفت: در دوره وزارتم تلاش كرديم از خدمان استادان پيشكسوت تجليل كنيم همچنين در اين دوره جايزه ابن سينا در عرصه بين المللي اهدا شد كه در دوره رياست جمهوري احمدي نژاد اين جايزه تعطيل شد و به تازگي دوباره روند اهداي اين جايزه از سر گرفته شده است. همچنين ماهواره اي كه توسط ايران چندي پيش به فضا ارسال شد در دوره وزارت من طراحي شد كه روند ارسال آن به فضا ۲۰ سال به درازا كشيد.
غلامرضا ظريفيان: تاريخ شفاهي يكي از راه هاي دموكراتيك كردن تاريخ است
در ادامه غلامرضا ظریفیان شفیعی معاون وزير علوم در دوره رياست جمهوري آيت الله خاتمي گفت: تاريخ يكي از مهم ترين منابع بشري است اما متاسفانه نه در آكادمي افلاطون و نه مدرسه ارسطو به اهميت آن توجه نشده است. در قرآن كريم آيات متعددي درباره اهميت تاريخ وجود دارد.
او با اشاره به قرن نوزدهم كه سده تاريخ نامگذاري شده، گفت: تاريخ يكي از دستگاه هاي معرفتي بشر است كه از دوره مشروطه به اين سو به تاريخ توجه شده است. يكي از موضوعاتي مهمي كه با تاريخ مي خواهيم به پاسخ دقيقي درباره آن برسيم اين است كه دلايل انحطاط جامعه ما از كجا نشات مي گيرد؟
اين استاد بازنشسته تاريخ ادامه داد:تاريخ شفاهي يكي از قديمي ترين روش هاي انتقال تاريخ نگاري در جهان است و بايد با نگاه كاملا جديد به تاريخ شفاهي توجه كنيم و براي ضبط تاريخ شفاهي بايد از رويكردي كاملا علمي بهره مند باشيم و با گفت وگو هاي هدفمند براي روشن سازي تاريخ اين كار انجام شود.
به گفته ظريفيان تاريخ شفاهي گزارشي دست اول از تجربه هاي بدست آمده بشري است كه موجب برقراري ارتباط ما با گذشتگان مي شود و زمينه اي را براي فهم عادلانه اكنون فراهم مي كند. در واقع ما با پرسش هاي امروزمان به سراغ تاريخ شفاهي مي رويم تا به تاريخ تنها از يك روزنه خاص توجه نكنيم. در واقع تاريخ شفاهي يكي از راه هاي دموكراتيك كردن تاريخ است.
او با بيان اين مطلب كه تاريخ شفاهي پس از پيروزي انقلاب با آسيب جدي روبرو شد گفت: تاريخ شفاهي محصول دانشگاه است و از اين نظر ما در زمينه تاريخ شفاهي عقب هستيم. در بسياري از دانشگاه ها از جمله هاروارد، كلمبيا و ملبورن سال هاست كه به تاريخ شفاهي توجه ويژه مي شود و دانشگاه هايي كه اين رشته را در دانشگاه خود راه اندازي كرده اند تاريخ نگاري خود را با ضبط تاريخ شفاهي دانشگاه خود آغاز كرده اند. در ايران نيز دانشگاه اصفهان در اين زمينه گام هايي برداشته است اما هنوز آن گونه كه بايد جدي نيست.
ظريفيان با اشاره به بخش تاريخ شفاهي دانشگاه هاروارد گفت: دانشگاه هاروارد از سال ۱۳۶۰ بخش تاريخ شفاهي ايران را با يك ميليون دلار راه اندازي كرد و ۹۵۰ گفت وگو با شخصيت هاي مهم دوره پهلوي ضبط كرد.
ظريفيان گفت: با مطالعه كتاب "تاریخ شفاهی آموزش عالی ایران به روایت دکتر مصطفی معین" مي توانيم دريابيم كه نقاط كانوني توسعه آموزش عالي در كجاست. كتاب "تاريخ شفاهي آموزش عالي در ايران" از اهميت ويژه اي برخوردار است و با اين كه مستندات متعددي در اين كتاب منتشر شده اما به نظرم بخش مستندات اين كتاب ناقص است و اميدوارم كه در مجلدات بعدي اين مشكل رفع شود.
او در بخش پاياني سخنانش گفت: آموزش عالي نوين در ايران با كمك خرد جمعي آغاز و طراحي شد و دكتر معين براي ارتقاء آموزش عالي در ايران زحمات متعددي را متحمل شده است ودر اين راه صبوري بسياري كرده است. او با اين كه در واقعه كوي دانشگاه استعفا داد اما هرگز از كنار دانشجويان نرفت و همراه آن ها بود به نظر من بايد معين را مسيح آموزش عالي ايران بدانيم.
در ادامه دكترجعفر توفيقي مدرس دانشگاه گفت: انتشار كتاب "تاریخ شفاهی آموزش عالی ایران به روایت دکتر مصطفی معین" اقدام بسيار ارزشمندي است و اميدوارم چنين كوشش هايي براي ضبط تاريخ شفاهي ايران تداوم داشته باشد. سال هاي ۱۳۷۶ تا ۸۴ يكي از پربارترين دوره هاي آموزش عالي در ايران است و به نظر من فعاليت هايي كه در وزارت علوم در فاصله سال هاي ۷۶ تا ۸۴ انجام شد از نقاط مهم تاريخ آموزش عالي ما محسوب مي شود.
او با اشاره به خدمات ارزنده دكتر معين در برنامه سوم و چهارم توسعه گفت: پس پيروزي انقلاب اسلامي و در دوره وزارت دكتر مصطفي معين آموزش عالي در ايران مسير تحولي خود را پيش گرفت و در اين مقطع تاريخ آموزش عالي در برنامه توسعه كشور جدي گرفته شد و به نوعي زمينه اي فراهم شد تا عدالت آموزش در شهرهاي ما بوجود آيد يكي از مهم ترين اقدامات وزارت علوم در اين دوره ايجاد تصيلات تكميلي دوره كارشناسي ارشد و دكترا در دانشگاه هاي كشور است همچنين در اين دوره در بيشتر شهرهاي ايران دانشگاه راه اندازي شد و پژوهش در نظام دانشگاه جدي گرفته شد.
توفيقي: به آينده نظام آموزش عالي در ايران خوشبين هستم
توفيقي با اشاره به انباشت دانش در كشور گفت: نرخ توليد دانش در كشور ما بالا است اما متاسفانه هنوز نتوانسته ايم از دستاورد توليد دانش در كشور به خوبي بهره مند شويم و به نوعي با انباشت دانش در كشور روبرو هستيم. از اين رو ضرورت بازانديشي در نظام آموزشي كشور احساس مي شود.
او افزود: در ۳۵ سال پس از انقلاب دانشگاه ها بدون توجه به تقاضا خدمات آموزشي ارائه كرده اند و كمتر به نياز مردم توجه كرده ايم امروزه يكي از مهم ترين اقداماتي كه در دانشگاه ها بايد انجام بدهيم اين است كه دريابيم كه انتظار مردم از دانشگاه ها چيست.
زمان آن فرا رسيده كه دانشگاه ها را در بستر جامعه تعريف كنيم و فرهنگ تفكر علمي را در جامعه ترويج بدهيم. يكي از ايرادات وارد به نظام آموزش عالي كشور اين است كه ما هرگز از دولت ها اين پرسش را نكرده ايم كه انتظار دولت از دانشگاه ها چيست.
اين سياستمدار اصلاح طلب گفت: نظام آموزش عالي ايران با همه فراز و فرودي كه داشته يكي از افتخارات كارنامه جمهوري اسلامي ايران است. وقت آن رسيده كه نظام آموزش عالي ايران مورد بازبيني قرار گيرد تا خلاء ها موجود شناسايي و برطرف شود. بي شك يكي از دلايل شكاف علم و عمل در ايران ناشي از كم كاري ارتباطات محيطي است.
او در پايان سخنانش گفت' من يكي از مدافعان نظام آموزش عالي كشور هستم و به آينده اين نظام بسيار خوشبين هستم و اميدوارم نظام آموزش عالي براي رسيدن به مدارج علمي و بالاتر گام هاي مهمي را بردارد.
دعايي:خدمات معين به نظام داشگاهي قابل تقدير است
در ادامه حجت الاسلام دعايي با اشاره به قاطيعت دكتر مصطفي معين گفت: دكتر معين خدمات ارزنده اي به نظام آموزشي ايران كرده است. يكي از خدمات ارزنده او كه خودم در جريان آن بودم بازكردن گره مشكل دكتر محمد امين رياحي بود. محمد امين رياحي در مقطعي وزير آموزش و پرورش دولت بختيار بود او پس از انقلاب در ايران ماند و در دادگاه محاكمه شد و قاضي به صراحت راي بي گناهي او را صادر كرد و مقرر شد حقوق بازنشستگي به او تعلق گيرد اما متاسفانه اين امر تا پايان دوره رياست جمهوري آقاي خاتمي ميسر نشد و همين امر زندگي او را با مشكل روبرو كرده بود و او تمام مخارج زندگي اش را با فروش كتاب هاي كتابخانه و حق تاليف هايش تامين مي كرد.
او افزود: يكي از كتاب هاي دكتر رياحي هر ساله از سوي دانشگاه منتشر مي شد و حق تاليفي هم به او تعلق نمي گرفت در نهايت با پي گيري هاي دكتر معين اين مشكل برطرف شد.
خانيكي: شكاف ميان دانشگاه و جامعه عميق است
در ادامه دكتر هادي خانيكي با بيان اين مطلب كه نشناخته هاي ما بسيار است گفت: انتشار كتاب "تاریخ شفاهی آموزش عالی ایران به روایت دکتر مصطفی معین" يكي از اتفاقات مهمي است كه اين روزها شاهدش هستيم. اين كتاب حاصل تلاش دوستان ما است. دوستاني كه همه به نوعي سهمي در نظام آموزش عالي داشتند.
او افزود: اين كتاب قرار بود يك ماه پيش رونمايي شود و هر زماني كه براي رونمايي اين كتاب معين كرديم همزمان شد با معرفي وزير علوم جديد به مجلس شوراي اسلامي و چون نمي خواستيم از رونمايي اين كتاب برداشت هاي سياسي شود رونمايي اين كتاب را به تاخير انداختيم هر چند كه برگزاري مراسم رونمايي اين كتاب در يك روز پس از روز دانشجو و با حضور افرادي كه اين روزها به عنوان حلقه معين از آن ها ياد مي شود برگ مهمي در تاريخ شفاهي ما محسوب مي شود.
او با اشاره به تاكيد قرآن و نهج البلاغه به مقوله تاريخ گفت: در تاريخي كه توسط رسانه بازنمايي مي شود كمتر به رويكرد فرهنگي و بين رشته اي توجه مي شود و پرسش من اين است چرا براي انتخاب وزير آموزش عالي همواره به افرادي توجه مي شود كه دكتر يا مهندس هستند و تاكنون پيش نيامده براي انتخاب وزيرعلوم به افراد متخصص در حوزه علوم اجتماعي و علوم انساني توجه كنند.
او در ادامه با اشاره به آشنايي اش با دكتر محمد معين گفت: من از سال ۱۳۴۸ با دكتر معين دوست هستم و با اين كه رشته هاي تحصيلي ما با هم بسيار متفاوت است اما اين دليلي نشده است كه در نگاه مان با هم اختلاف داشته باشيم و توانسته ايم به نگاه مشتركي برسيم.
او در ادامه با اشاره به پوژه دعوت از دكتر جوان براي حضور به ايران گفت: دكتر جوان يكي از برجسته ترين فيزيك دانان ايراني در عرصه بين المللي است و در دوره وزارت دكتر معين تلاش هاي بسياري براي دعوت او به ايران شد حتي آيت الله هاشمي رفسنجاني نيز پيگير تحقق اين امر بودند. هدف اصلي و عمده دكتر معين براي تحقق اين امر ايجاد ارتباط ميان نوابغ ايراني خارج از كشور با نظام دانشگاهي ايران بود.
خانيكي در ادامه با اشاره به به روز دانشجو و گفتمان هاي متعددي براي انتخاب روزي با اين نام گفت: با توجه به گفتمان هاي متعددي كه براي نام گذاري روز دانشجو در كشور بود بلاخره روز ۱۶ آذر از سوي شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تصويب رسيد.
او افزود: دكتر معين با راه اندازي دانشكده هاي متعدد در شهرهاي مختلف ايران زمينه تغيير در بافت و ساخت توسعه ايران را فراهم كردند و از اين منظر در دوره وزارت او عدالت آموزشي در جاي جاي ايران بوجود آمد.همچنين در دوره او تلاش شد تا ايثارگران كه هشت سال در جبهه جنگيده بودند بتواند به دانشگاه ها راه پيدا كنند و امروزه تعداد زيادي از اين رزمنده ها از استادان برجسته دانشگاه ها محسوب مي شوند.
به گفته خانيكي، انتشار كتاب "تاریخ شفاهی آموزش عالی ایران به روایت دکتر مصطفی معین" مي تواند سهم بسزايي در كاهش شكاف ميان نهادهاي فرهنگي و سياسي كشور داشته باشد. در جلد نخست اين كتاب كه به ۱۴ بخش تقسيم شده ، مباحثي چون تاريخ آموزش عالي و آغازگران اين عرصه مطرح شده است.
او در ادامه با اشاره به تاريخ آموزش عالي كهن در ايران گفت: جندي شاپور يكي از بزرگترين مراكز آموزش در جهان است اما متاسفانه امروزه به دليل فقر بودجه در سازمان ميراث فرهنگي حتي نتوانسته ايم حتي مقرر اصلي اين مركز آموزشي در دزفول را كشف كنيم.
او با اشاره نظام آموزش عالي در دوره دكتر معين گفت: نظام آموزش عالي در اين دوره پاسخگوي نياز جامعه بود اما امروز شكاف عميقي ميان دانشگاه و جامعه بوجود آمده كه اميدوارم اين شكاف ها از بين برود.
كتاب "تاريخ شفاهي آموزش عالي به روايت دكتر مصطفي معين" در قالب ۱۴ فصل روایتی است از تحولات آموزش عالی ایران طی سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ و در ادامه رویدادهای سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۲. این اثر از لحاظ تاریخی نخستین نمونه مکتوب در حوزه آموزش عالی نیست، اما دارای رویکردی گفتوگویی است و روایتهای فرعی بر روایت اصلی افزوده شده تا تصویری واضحتر برای مخاطب ترسیم شود.
کد خبر: 77314
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbafbz.rhbz8piuur.html