با حضور هنرمندان خارجی و مسوولان؛
تور پیمایشی تماشاخانههای تهران برگزار شد
28 تير 1390 ساعت 15:05
تور پیمایشی تماشاخانههای تهران برگزار شد
پیمایش تئاتر تهران که سیر و سفری بود در تماشاخانههای قدیم تهران روز گذشته ـ 27 تیرماه ـ با حضور هنرمندان ایرانی و خارجی، پژوهشگران، اساتید و پیشکسوتان از تالار وحدت و مرکز هنرهای نمایشی آغاز شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی جشنواره ، هنرمندان و مهمانان خارجی در قالب این تور پیمایشی با مراجعه به تالار وحدت به عنوان مرکز تئاتر مدرن ایران و بعد تالار فرهنگ، سفارت روسیه، تئاتر زرتشتیان (تئاتر سیروس) و تئاتر ارامنه (هایگازیان) تاریخچه و آثار به نمایش درآمده در این مراکز را مورد بررسی و بازبینی قرار دادند.
اولین اقامت هنرمندان در کافه نادری بود که پاتوق هنرمندان، روشنگران، اهل قلم و نویسندگان زمان گذشته بوده است.
سپس اعضای این تور به چهارراه استانبول رفتند و تئاتر نکوئی، تئاتر ایران و بعد تئاتر مادام پری و تئاتر سعدی را دیدند و از آنجا به لالهزار، جامه باربد، تئاتر دهقان، تئاتر نصر و گراند هتل رفتند.
در تئاتر نصر برنامه پیش پردهخوانی اجرا شد و هنرمند پیشکسوت داریوش اسدزاده از خاطرات خود گفت و در ادامه نیز صالح پناهی راجع به دکور در تئاتر نصر صحبت کرد.
سپس هنرمندان این تور به تالار دارلفنون رفتند و نمایش میدانی« نذر کریم» را تماشا کردند و بعد از سالن تئاتر دارلفنون که اولین تئاتر رسمی ایران بود بازدید کردند.
آشنایی با تماشاخانه سنگلج برنامه بعدی تور بود که با حضور شرکتکنندگان، توضیحاتی درباره سنگلج ارائه شد.
در بخش پایانی نیز هنرمندان به کاخ گلستان رفتند و پس از بازدید از موزه مردمشناسی در سالن گلک ، از ماسکها و سردیسهای تکیه دولت و علم و منبر و کتلهای تعزیه دیدن کردند و بعد وارد سالن گلک که اختصاص به عروسکها و بازیهای کودکان داشت، شدند و عروسکهای کودکان دوره قاجار را تماشا کردند.
مسعود شریفی مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان ضمن خوش آمدگویی بیان کرد: »خوشحالیم که امروز به همت هنرمندان و هنردوستان در کاخ گلستان این اتفاق مبارک برای هنر نمایشی کشور رخ داد و مایه مباهات است که کاخ گلستان به عنوان قدیمیترین مجموعه فرهنگی تاریخی پایتخت در همکاری و مشارکت با هنرمندان این چنین فعالیت داشته است.
سپس صالحپور خطاب به مسافران این تور گفت: کاخ گلستان همیشه محور و مرکز هنر ایرانی بوده است و هنر سینما، تئاتر، عکاسی و نقاشی از همین مکان آغاز شده است.
سپس مرتضی خمسهای یکی از بازماندگان خیمه شببازی ایران نمایش عروسکی خیمه شببازی «عروسی فرخخان پسر سلیمخانم» را اجرا کرد.
در پایان این تور، محمود عزیزی گفت: در یک برهه زمانی، تکیه دولت محل تجمع هزاران نفر بود و در این مکان تمامی مشتاقان به هنر جمع میشدند و هنرمندان دلدادگی خود با صحنه را به مردم تقسیم میکردند.
وی افزود: «نمایشهای سنتی نمایشهایی هستند که مخاطب ندارند؛ بلکه مشارکت کننده دارند و این آن چیزی است که تمامی هنرمندان در تلاش هستند تا بدان دست یابند. نمایش سنتی در سه قالب شناخته میشود و در هر سه شکل با تعاریف غربیها جزء نمایشنامههای کامل است؛ چرا که از چهار عنصر لحن آوازین، حرکت موزون، موسیقی و کلام برخوردار است و این یعنی یک تئاتر کامل.
در ادامه برنامه، در پشت عمارت بادگیر و در فضای قدیمی تکیه دولت، دو تن از پیشکسوتان - رضا حیدری و صفاریان ـ از پیشکسوتان تعزیه ایران بخشی از تعزیه را به یاد تکیه دولت اجرا کردند و در طول این پیمایش دکتر محیط طباطبایی اطلاعات تاریخی و باستانی و اردشیر صالحپور اطلاعات هنری و دراماتیک ابنیه و آثار را به عنوان مدیر پیمایش به سمع و نظر همراهان رساند.
مراسم پیمایش در شکل و فضایی سنتی در باغ کاخ گلستان و با پذیرایی سنتی خاتمه یافت.
اردشیر صالح پور-دبیر پیمایش- گفت: تور پیمایشی آشنایی با تماشاخانههای تهران قدیم با هدف آشنایی هنرمندان با ابنیه و تماشاخانهها و اجرای زنده تئاترهای ایرانی برگزار شد و قصدمان این بود که ضمن آشنایی با ابنیه و تماشاخانهها، نمونههایی از تئاتر ایران را به طور زنده اجرا کنیم.
وی افزود: امیدوارم این حرکت تاریخی و این گشت و گذار باعث اشتیاقی شود، تا هر چه زودتر شاهد تأسیس موزه تئاتر برای جمعآوری، تدوین، معرفی، ثبت و ضبط آثار نمایشی تاریخ تئاتر ایران باشیم.
حاشیه:
- این تور پیمایشی با حضور حسین مسافرآستانه رئیس مرکز هنرهای نمایشی ـ محمود عزیزی دبیر جشنواره ـ اردشیر صالحپور دبیر پیمایش و جمعی از هنرمندان داخلی و خارجی برگزار شد و پس از اجرای برنامههای این تور، از مهمانان به شکل کاملاً سنتی و ایرانی پذیرایی شد.
- بخشی از این تور پیمایشی به شکل پیاده و بخش دیگر با اتوبوس طی شد.
کد خبر: 29894
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbawb5.rhb99piuur.html