مدیرکل میراث استان تهران درباره جاده چرم‌شهر ورامین خبر داد:

نماینده پژوهشگاه و ناظر میراث فرهنگی تهران به وزارت راه معرفی شدند

11 بهمن 1394 ساعت 7:41

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران از رایزنی با وزات راه و شهرسازی در مورد عبور جاده کمربندی و احتمال وجود آثار پیش از تاریخ فلات مرکزی در این منطقه خبرداد و افزود: با ارسال نامه‌ای نماینده پژوهشگاه میراث فرهنگی و ناظر میراث فرهنگی استان تهران به راه و شهرسازی استان تهران معرفی شدند.


به گزارش هنرنیوز؛ در حالی کمربندی بزرگی در نزدیکی چرم شهر ورامین در حال عبور است که احتمال وجود آثار پیش از تاریخ در این منطقه بررسی نشده است. این در حالی است که اخبار ضد و نقیض از سوی مسوولان ذی ربط در حوزه میراث فرهنگی و راهسازی این پرسش را به ذهن متبادر می سازد که این همه آشفتگی از کجا نشأت می گیرد؟! چطور پژوهشگاه و پژوهشکده میراث فرهنگی از وجود چنین پروژه ای اظهار بی اطلاعی می کنند بعد باستانشناسان پژوهشکده به خوبی منطقه را تشریح می کنند. از سویی مسوولان میراث فرهنگی شهر ری و ورامین اظهار بی اطلاعی می کنند از طرفی کارشناس میراث تهران از نامه نگاری های پژوهشکده و اداره کل متبوعش خبر می دهد. در این طرف قضیه نیز مجریان طرح معتقدند در جلسه استانداری طرح مذکور به شور گذاشته شده و همگان از آن مطلع اند!

حال در این بین رجبعلی خسروآبادی در گفت و گو با خبرنگار هنرنیوز؛
درباره عبور اتوبان تهران – قزوین در محدوده چرم‌شهر ورامین و احتمال عبور آن از روی اثار دوره پیش از تاریخ فلات مرکزی ایران می‌گوید: نامه‌ای به مدیرکل راه و شهرسازی نوشتیم و با آقای فریبرز واحدی مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران نیز صحبت کردیم. طبق قوانین در هر پروژه ملی وقتی به نوعی فضاهایی که احتمال وجود آثار، تپه‌ها و محوطه‌های تاریخی و باستانی هست در گیر این پروژه ها می‌شوند، باید دستور توقف صادر شود و گمانه‌زنی و کاوش‌هایی صورت بگیرد تا نشان بدهد طرح عمرانی در چه محدوده‌ای و تا چه حدودی امکان‌پذیر است.

وی با بیان این مطلب که ما خواهان ممنوعیت توسعه و راهسازی نیستیم، می‌افزاید: اما در عین حال پروسه راهسازی به هرقیمتی ارزشمند نیست.باید همه جوانب کار سنجیده شود. طبیعتاً بهترین راه آسان‌ترین راه نیست. راه‌های منحنی که میراث فرهنگی یک ملت را حفظ می‌کند صد درصد ارزشمند‌تر است از راه‌هایی  که به طور مستقیم و با صاف کردن جاده توسط بلدوزر ایجاد می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران با تأکید بر این که الحمدالله چنین نگاهی در اداره کل راه و شهرسازی استان تهران فراهم است، می‌گوید: نامه را  به شرکت زیرساخت‌های وزارت راه ارجاع داده‌اند که البته معرفی‌نامه پژوهشگاه را نیز برای پژوهشگرش به آن ضمیمه کرده ایم . در نامه ارسالی نماینده پژوهشگاه و ناظر ما هم مشخص شده  و قرار است برای کاوش قراردادی منعقد شود  که این راه از چه مسیری باید عبور کند تا کمترین آسیب را یافته‌های میراثی برساند.

وی در پاسخ به این پرسش که به نظر می‌رسد  بیش از ۵۰ درصد پروژه به اتمام رسیده و کاوش‌های کنونی چه نفعی دارد؟ توضیح می‌دهد: در صحبت‌های انجام شده با مسوولان راه و شهرسازی آنها اعلام کردند که در مقدمه راه هستند. این طرح فقط در محدوده چرم‌شهر نیستاین راهی است که حالتی کمربندی دارد و تا قزوین ادامه می‌یابد. و خیلی از این مسیر در حوزه استان تهران هست و باید این فضاسازی شکل بگیرد و کارشناسان پژوهشگاه و ناظر میراث فرهنگی استان تهران باید همین موضوع را پیگیری کنند. باید یک گزارش کارشناسی از سوی پژوهشگاه تهیه شودکه در آن میزان تخریب هم مشخص می شود و آن گزارش تخصصی ملاک عمل قرار می‌گیرد.در صورت تخریب برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.

او با بیان این که این جاده کمربندی بزرگ از جاده امام رضا به سمت غرب استان تهران می‌رود، می‌افزاید: بخش‌هایی از شهریار در غرب و بخش‌هایی از چرم‌شهر ورامین و ری را در شرق در بر خواهد گرفت.


ساخت بزرگراه چرم شهر –قزوین بدون انجام مطالعات باستان شناسی

به گزارش هنرنیوز، این موضوع افزون بر این که از ابعاد مختلف توسط رسانه ها مورد بررسی قرار گرفت منتج به انتشار گزارشی هم از سوی روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری شد که در آن درباره ساخت بزرگراه چرم شهر ورامین –قزوین آمده است: این جاده از  بخش مهمی از حوزه فرهنگی فلات مرکزی ایران عبور می کند پیش از انجام مطالعات فرهنگی – تاریخی و صدور مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از مدتی پیش شروع شده است .

 سیامک سرلک باستان شناس پژوهشکده باستان شناسی گفت :اجرای پروژه های عمرانی به منظور توسعه زیر بنای اقتصادی –صنعتی کشور از آن دسته اقداماتی است که هیچ کسی مخالف آن نیست اما اینکه مجریان طرح ها به باستان شناسان این فرصت را بدهند که مطالعات فرهنگی –تاریخی را قبل از اجرایی شدن طرح ها به انجام رسانند یک خواسته قانونی است .

سرلک با اشاره به مصوبات قانونی در ارتباط با اجرای پروژه های عمرانی گفت :بزرگراه چرم شهر به قزوین ، از محدوده ای عبور می کند که از منظر مطالعات باستان شناختی به "حوزه فرهنگی فلات مرکزی ایران "موسوم است و از اهمیت بسیار زیادی ، بویژه در رابطه با مطالعات پیش از تاریخی کشور برخوردار است .

او با اشاره به مشاهداتش از مراحل اولیه ساخت بزرگراه در تیرماه سال جاری گفت :در آن زمان مسئولیت بررسی انتقال فرآورده های نفتی نایین –کاشان –قم به شهر ری به من واگذار شده بود که انتهای مسیر انتقال نفت ، طبق نقشه ارایه شده توسط شرکت ملی نفت از همین محدوده عبور می کرد و در واقع با بزرگراه در دست ساخت کنونی تقاطع داشت .

سرلک تأکید کرد :هنگام روبرو شدن با این امر بلافاصله موضوع را پیگیری وبه این نکته پی بردیم که بر خلاف ضوابط قانونی هیچ اطلاعی به پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، داده نشده و حالا می بینیم این طرح نه تنها در مرحله امکان سنجی و مطالعات اولیه قرار ندارد بلکه چند کیلومتر آن نیز ساخته شده است .

مخالف اجرای پروژه های عمرانی نیستیم

حمیده چوبک رئیس پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این رابطه با تاکید بر این نکته که مخالف اجرای پروژه های عمرانی نیستیم ، گفت :تمامی مجریان طرح های عمرانی پیش از شروع به کار باید از پژوهشکده باستان شناسی استعلام دریافت کنند .

چوبک افزود:هم اکنون در حال انجام مکاتبات اداری با مدیریت بزرگراه های کشور هستیم و از آنها خواستیم نقشه پروژه را ارسال کنند.

رییس پژوهشکده باستان شناسی همچنین تاکید کرد که ما مخالف ساخت و اجرای هیچگونه پروژه عمرانی نیستیم و نگرانی ما تنها از بین رفتن میراث فرهنگی ارزشمندی است که ممکن است در مسیر اجرای پروژه های مختلف وجود داشته باشد و قطعا مسئولان سایر ارگانها از جمله وزارت راه و شهرسازی نیز این نگرانی را دارند.

او با اشاره به اینکه ظاهرا زیرسازی چندکیلومتر از این بزرگراه صورت گرفته است افزود:بدیهی است که در صورت همکاری شرکت ساخت و توسعه آزادراههای کشور می توان نسبت به مکان سنجی ، مطالعات باستان شناسی و نجات بخشی احتمالی بقیه بزرگراه ها اقدام کرد.

بر اساس بند ج ماده ۱۱۴ قانون برنامه ۵ ساله چهارم توسعه تمامی وزارتخانه‌ها، سازمان ها و موسسات دولتی موظفند قبل از اجرای پروژه‌های بزرگ عمرانی و در مرحله امکان سنجی و مکان یابی نسبت به انجام مطالعات فرهنگی – تاریخی " میراث فرهنگی" در آن خصوص اقدام کنند و در طراحی ومکان یابی پروژه های یاد شده نتایج مطالعات میراث فرهنگی را رعایت کنند.


کد خبر: 88240

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbg5bw.rhbwapiuur.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com