نگاهی به فیلم "طلا و مس"

شیوه ای متفاوت با کلاسهای درس اخلاق

8 خرداد 1389 ساعت 12:47


فيلم به سادگي داستان خود را تعريف مي‌كند و آرام آرام مخاطب را به بطن ماجرا وارد كرده و از همين روست كه به‌راحتي احساس همذات پنداري به وجود مي آيد و مخاطب با لحظه به لحظه تلخي‌ها، شادكامي‌ها و آرامش آن‌ها سهيم مي‌شود.

به گزارش هنر نیوز در وبلاگ محمد تاجیک آمده است: بيان سمبوليك فيلم نيز به درستي در بطن دراماتيك و رئاليزم اثر جاي گرفته است و نشانه‌ها از جنس زندگي شده‌اند آنچنان كه طلا بودن شخصيت زن، مس وجود سيد رضا را بيش از پيش نمايان مي‌سازد.

فيلمساز با بياني زيبا علاوه بر نشانه‌هاي اشاره شده، از فرش به عنوان نماد زندگي و تحول بهره مي‌گيرد و هرچه فرش به نقش و نگار مزين مي‌شود و به سمت كامل شدن مي‌رود شخصيت سيدرضا هم تكامل مي‌يابد، گويي تار و پود فرش وجودي وي نيز دوباره در حال شكل‌گيري است و در راه طلا شدن وجودش، مس و زنگارهاي اخلاقي‌اش زدوده شده و رنگ طلايي و شايد ذات طلايي به خود مي‌گيرد و زماني كه فرش تمام مي‌شود نگرش سيدرضا به زندگي متحول شده و اخلاقيات را به شيوه‌اي ديگر تجربه مي‌كند، شيوه‌اي كاملا متفاوت با كلاس‌هاي درس اخلاق.

 اين فيلم بيانيه‌اي دراماتيك است در راستاي رسيدن به همدلي، آن هم نه با ديده بلكه با چشم دل و درك وجود، در واقع سيدرضا به دركي جديد از اخلاقيات و انسانيت مي‌رسد كه در سكانس تاثيرگذار پاياني فيلم اين موضوع را مي‌بينيم. در اين سكانس سيدرضا گرد و غبار از وجود مي‌زدايد و به همين دليل پشت در كلاس اخلاق مي‌نشيند و كفش هاي ديگران را جفت مي‌كند.

 اگر چه چارچوب داستان عناصر ملودرام را دارد اما فيلم پا را از سطح ملودرام فراتر گذاشته و از طريق همين روايت ساده، مسائل مهمي چون اخلاق و معنويت را مي‌كاود و حتي به نوعي برخي از تراژدي‌هاي روابط انساني معاصر را به تصوير مي‌كشد كه تلخي‌هاي داستان و خصوصا پايان آن، شاهدي بر اين مدعاست.

 البته فضاسازي موجود نيز در خدمت داستان است طراحي صحنه ، فضاي سنتي خانه ، لوكيشن هاي خارجي و .... همه و همه شرايط و فضاي لازم براي تحول سيدرضا را فراهم مي‌كنند و به نوعي مكمل شخصيت‌ها هستند و مخاطب را به بيراهه نمي‌برند.

 «طلا و مس» اثري توام با لحظات ناب سينمايي است كه اسعديان از طريق رسانه سينما به نوعي اعجاز مي‌كند و روح و روان مخاطب را تحت تاثير قرار مي‌دهد. البته حضور فيلمساز در اين روايت تاثيرگذار اصلا حس نمي‌شود.

نویسنده:جعفر گودرزی


کد خبر: 10515

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbssb8.rhbg8piuur.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com