در فرهنگسرای فردوس؛
پنجمین برنامه کارگاه شعر و اندیشه برگزار شد
16 آذر 1392 ساعت 14:04
پنجمین برنامه از سلسله کارگاه های ادبی شعر و اندیشه خانه فرهنگ آیه چهارشنبه (۱۳ آذرماه) با حضور علاقمندان برنامه های ادبی و عرفانی برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی فرهنگ سرای فردوس، اردشیر منصوری استاد دانشگاه و نویسنده کتاب های «از ابر هدایت» و «کتاب، خواندن و نوشتن» که به عنوان کارشناس در این برنامه حضور داشت، با اشاره به جلسات پیشین شعر و اندیشه گفت: طی چندین جلسه گذشته در خصوص تذکره الاولیا و دو ذکر معروف آن «رابعه عدویه» و «حسین حلاج» و همچنین سبک ادبی عطار آشنا شدیم؛ امیدواریم این مرور انگیزه ای شود تا این کتاب را که یکی از بزرگترین کتب نثر فارسی است برای مطالعه و فهم دقیق تر در برنامه مطالعاتی خود قرار دهید.
وی با بیان این که از این پس کتاب منطق الطیر عطار را مورد بررسی قرار می دهیم تا با یکی دیگر از آثار فاخر این شاعر بزرگ و عارف نامی آشنا شوید، افزود: منطق الطیر از دو بخش منطق و طیر تشکیل شده است.
منصوری با بیان این که منطق برای همه ما به معنی استدلال و طیر هم که معنی پرنده می دهد، ادامه داد: این منطق به معنی استدلال که بر گرفته از کلمه «لاجیک» یونانی است، نمی باشد؛ منطق که از ریشه نطق است به وزن مَفعِل معنی محل نطق می دهد و از لحاظ فلسفی به معنی شیوه گفتار است.
این استاد دانشگاه با اشاره به این که لاجیک «Logic» یونانی که در فارسی منطق، استدلال، برهان معنا می شود در واقع نوعی اصول سخن گفتن خردمندانه است، اظهار داشت: در زبان فارسی و عربی نیز به نظر می رسد کلمه نطق می تواند با این وجه معنایی لاجیک هم پیمانه باشد.
وی همچنین در خصوص سبقه متونی در خصوص منطق گفت: منطق ارسطویی از قرن دوم ترجمه شده است. عطار منطق الطیر را حدوداً در قرن ۶ نوشته است.
منصوری با طرح این سوال که آیا ممکن است عطار تاویلی از منطق را از منطق ارسطویی گرفته باشد؟ گفت: می خواهم این جرقه را در ذهن شما ایجاد کنم که امکان این موضوع هست که منطق الطیر تحت تاثیر متون پیشین باشد.
وی در مورد نام کتاب منطق الطیر نیز گفت: اما خود کلمه منطق الطیر از کجا آمده است، اگر به آیه ۱۶ سوره نمل مراجعه کنیم می بینیم که این نام برگرفته از قرآن است.
این استاد دانشگاه با بیان این که در واقع از نام کتاب گرفته تا مقدمه و بخش هایی از کتاب با تلمیحات دینی مواجه هستیم، تصریح کرد: در طول کتاب آموزه های دینی خوبی را شاهد هستیم که از فیلتر یک عارف گذشته است. در مقدمه بین هر چند بیت ردی از آموزه ها و تلمیحات قرآنی دیده می شود البته در حکایات کمتر است اما روح دینی با نگاهی عارفانه کاملا در آن ها موج می زند.
وی در ادامه در خصوص ویژگی فرمی منطق الطیر گفت: یکی از ویژگی های بارز منطق الطیر ویژگی فرمی آن است. قبل تر هم نوشتن متون با زبان پرندگان در کتاب هایی چون رساله الطیور سابقه داشته است. این زبان نوعی رمزآلود و سمبلیک است.
منصوری با اشاره به این که در این متن فاخر با سالکان راه، هد هد و سیمرغ رو به رو هستیم، در خصوص هریک نیز توضیحاتی را ارائه داد.
خاطرنشان می شود، سلسله جلسات شعر و اندیشه با هدف بررسی و شرح متون ادبی نو و کهن به جهت واکاوی مضامین جهان شناختی، زیباشناختی، انسان شناختی و بررسی مضامین اخلاقی و اجتماعی این آثار برگزار می شود.
کد خبر: 66668
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbw0b0.rhb00piuur.html