گزارش هنرنیوز از آیین پایانی دومین جشنواره عکس ایرانشناسی؛

دانیالی: جشنوارة عكس ايران‌شناسی فضایی برای گردهمایی ایران دوستان است

26 آبان 1391 ساعت 14:18

آیین پایانی دومين جشنوارة عكس ايران‌شناسي، با موضوع «معماري ايران، قبل و بعد از ظهور اسلام»، عصر دیروز با حضور دكتر حسن حبيبي ريیس بنياد ايران‌شناسي، دكتر غلامعلي حدادعادل رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي، دكتر داوري اردكاني، رئيس فرهنگستان علوم، علی اکبر اشعری و جمعی از مسئولین، محققان و برگزیدگان در بنیاد ایرانشناسی برگزار شد.


به گزارش هنرنیوز در این برنامه پس از اکران کلیپی از مراحل برگزاری دومین جشنواره عکس ایرانشناسی از آغاز تا پایان احمد دانیالی معاون بنیاد ایرانشناسی و مدیر این دوره از جشنواره گزارشی از دومین دوره جشنواره عکس ایرانشناسی ارائه نمود و اظهار داشت: سرزمین دیرین‌سال ایران، سهم زیادی در هنر معماری اسلام و جهان داشته است. اگر بخواهیم به سابقة معماری آن اشاره کنیم، بنابر گواه تاریخ باید به حدود هفت هزار سال تاریخ معماری پرداخته شود و اگر بخواهیم سخن از هنر و فناوری آن به میان آوریم، با چنان تنوعی روبرو خواهيم شد که هر چه گويیم، یک از صد هم نگفته‌ایم. اما با همة این دشواری و فزونی گفتار، میل و علاقة فرزندان این مرز و بوم، چنان است که هیچگاه در معرفی زیبایی‌ها و ویژگی‌های سرزمینشان، هر اندازه هم که دشوار و پیچیده باشد، درنگ نورزیده و در این راه از هیچ کوششی مذایقه نمی‌کنند.
وی با بیان این مطلب افزود: اين جشنواره با موضوع معماری ایران‌زمین، نمونه و گواهی صادق بر وجود ایران دوستانی است که از جان و دل به موضوع‌های ایران‌شناسی می‌پردازند. بسیاری از عکس‌های این جشنواره در دشوارترین موقعیت و یا دورترین نقطه و یا سخت‌ترین زمان گرفته شده‌ است. با دیدن این عکس‌ها هر فرد منصف، ولو با ذوقی اندک، درخواهد یافت که هیچ جایزة مادی نمی‌تواند انگیزه‌ای باشد تا چنین اثر هنری خلق شود.
دانیالی با اشاره به زمان فراخوان و روند برگزاری جشنواره بیان داشت: فراخوان اين جشنواره در تيرماه سال جاري اعلام شد و به رغم زمان اندکی که وجود داشت و گمان آن بود که از اين دورة جشنواره استقبال نشود اما در نهایت تعداد شرکت کنندگان بیانگر آن بود که استقبال خوبی از این دوره از جشنواره به عمل آمد.
وی با ارائه آماری از شرکت کنندگان تصریح نمود: در اين دوره از جشنواره ۴۲۱ عكاس از سراسر كشور ۵۸۲۹ اثر را ارسال كردند، از اين تعداد عكاسان، ۱۴۹ نفر خانم و ۲۷۲ نفر مرد بودند. همچنين بيشترين تعداد عكس‌ها‌ي ارائه شده به دبيرخانة جشنواره از سوي ۱۶۳ عكاس از استان تهران و كمترين تعداد با حضور يك عكاس از استان لرستان بود.
مدیر دومین جشنواره عکس ایرانشناسی با بیان اینکه اطلاع‌رسانی و مخاطب‌شناسی دومین جشنواره بهتر از جشنوارة نخست بوده است گفت: از آنجا که گزینش آثار و داوری یکی از سخت‌ترین امور هر جشنواره‌ای است ، هیئت گزینش آثار و هیئت داوران را برآن داشت تا با صرف وقت بیشتر و شکیبایی بیش‌از حد معمول به مرور عکس‌ها بپردازند.
وی مولفه های انتخاب آثار را توسط هیئت داوران جذابیت‌های معماری ایران‌زمین، بکر بودن موضوع، نگاه خلاقانة عکاسان و به کارگیری فنون مهارتی عکاسی برای ایجاد جلوه‌های بصری تازه برشمرد و اظهار داشت: بسیاری از عکس‌های این جشنواره آنچنان فضاهای معماری ایرانی را در برابر چشم قرار داده‌اند که بیننده حس حضور در آن فضا را حتی در زمان گذشته می‌یابد، تماشای حوض و حیات خانه‌ای ایرانی از پشت شیشه‌های رنگی پنجره و القای حس کودکی در خانة پدربزرگ، تجسم مدفن عارفی وارسته در کویری پرگرد و غبار با تنهایی شکوهمندی که خاص سرزمین عارف‌پرور ایران است، دژی سهمگین و دست‌نیافتنی در دل کوه که نومیدی دست یازیدن بر آن را در دل دشمنانش می‌نشاند و گل شمعدانی با وقاری که زندگی را در طاقچه‌ای ایرانی به نمایش گذاشته فقط نمونه‌هایی از هزاران عکسی بود که وصف ناپذیر در این جشنواره دیده می‌شدند. همه زیبایند و دلنشین، بر همین اساس و با هدف تشویق عزیزانی که در این جشنواره شرکت داشتند، بنیاد ایران شناسی تصمیم گرفت علاوه بر برگزیدگان هیئت داوران، صاحبان پنج عکس منتخب ایران‌شناسی را مورد تقدیر قراردهد.
وی افزود: بر اين اساس از ميان ۱۵ نفر برگزيدة اين دوره از جشنواره ۱۰ نفر از سوي هيئت داوران، به عنوان برترين‌هاي جشنواره انتخاب شده‌اند و پنج نفر نيز با گزينش و داوري بنياد ايران‌شناسي به عنوان شايستة تقدير انتخاب و مورد تقدير قرار خواهند گرفت. همچنين چهار نفر از برگزيدگان از استان تهران و مابقي برندگان از استان‌هاي هرمزگان، خوزستان، فارس، مركزي، مازندران و قزوين هستند.
معاون بنیاد ایرانشناسی از برگزاری دور سوم جشنواره عکس ایرانشناسی با موضوع تخصصي گياهان و جانوران خليج فارس خبر داد و گفت: اين جشنواره با اهدافي ملي توسط بنیاد ایرانشناسی برگزار خواهد شد.
در ادامه این برنامه محمدمهدي رحيميان، به نمايندگي از سوي هيئت داوران به قرائت بیانیه داوران دومین جشنواره عکس ایرانشناسی پرداخت و گفت: سرزمين‌ها و چشم‌اندازهايي كه آدميان هرگز در نَورديده‌اند با حضور آگاهانة عكّاس و در مسير يافتن و خلق عكس‌ها در قاب تصاوير بازنمايي مي‌شوند و اين عكس‌ها بيننده را با روايت عكّاس از وجود اقليم‌ها، پرستشگاه‌‌ها، شهرها، خانه‌ها، مردمان و سرانجام كالبد زندگي آشنا مي‌كنند. از هزاران سال پيش ساكنان ايران زمين با استقرار و سكونت در اين ديار پهناور و متناسب با شرايط اقليميِ متنوع، با توليد ابزار و به كارگيري مصالح، طراحي هوشمندانه و با ساخت دقيق و هنرمندانة شهرها، ابنيه و مراكز زيست آدمي، با هدف تعالي انسان در انجام فعّاليت‌ها و مناسك روزانه، نخستين آثار تمدن بشري را بنا نهاده‌اند. اكنون بقاياي اين تمدن كهن از طريق مشاهدة عكس‌ها در برابر ديد و نظر جهانيان قرار دارد.
وی افزود: گشودن باب آشتي و آشنايي با مظاهر تمدن پارسيان با ورود دوربين عكاسي به ايران در مرحله‌اي فراتر از دستاورد پيشينيان گام برداشت. سه‌پايه و دوربين عكاسي جايگزين ابزار طراحي و نقاشي گرديد و با افزايش چابكي روبه فزونيِ فناوريِ عكّاسي، آنان موفق به تهية تصاويري ملموس و دلنشين از سرزمين و مردم ايران شدند. هر چند سرآغاز ماجرايِ عكّاسي از ايران، از آنِ ايرانيان نبود اما با فاصله‌اي اندك، ايران‌زمين عرصة تجربيات بديع پارسيان در عرصة عكّاسي گرديد و با انتشار و اشاعة اين عكس‌ها جهانيان از شوق و مهارت ايرانيان به شگفت آمدند.
وی خاطرنشان نمود: جامعه‌شناسي و عكاسي از اوايل ايرانيان قرن نوزدهم شانه‌به‌شانة يكديگر پيش آمده‌اند و در ادامة راه، مردم‌شناسي نيز بنا به ضرورت به اين دستاورد نوين در عرصة دانش و فناوري ملحق گرديده است. عكاسان و عكس‌ها در گشودن باب آشنايي با فرهنگ، تمدن، آداب و رسوم و پژوهش‌هاي قوم‌نگارانه و مردم‌شناسانه نقشي بنيادي برعهده داشته‌اند. بخش عمدة آنچه امروزه از دوران پر تحول سپري شدة بشر در طي نزديك به دو قرن اخير مي‌دانيم، متكي بر وجهِ اسنادي عكس است. در صورت فقدان عكس‌ها بخشي از تمدن بشري مفقود خواهد شد. ايران‌شناسي را بايد با شناسايي و گردآوري عكس‌هايي از گذشتة تاريخي خود آغاز كنيم. پاره‌اي از اين پيكرة به تاراج رفته در ايران است و پاره‌هاي ديگر اين گنج پنهان در آنسوي مرزها به آرامي اندوخته مي‌شوند. در اين عكس‌ها از سويي با معماري كوي و برزن، مساجد، كاخ‌ها و تفرجگاه‌هاي شاهانه آشنا مي‌شويم و از ديگر سوي با چهرة مردم كوچه و بازار و آنچه بر سر و تن داشته‌اند و در دور دست با هيبت، هيكل و رخسار سلطان صاحبقران و حكمرانان شهرهاي دور و نزديك در ممالك محروثة ايران كه همه و همه به ياري مردم‌شناسان و جامعه‌شناسان خواهند آمد.
نماینده هئیت داوران دومین جشنواره عکس ایرانشناسی تصریح کرد: پژوهش‌هاي ايران‌شناسانه بدون بازنگري در نقش عكاسي و بررسي شيوه‌هاي بكارگيري آن با دشواري پيش خواهند رفت. در تعاملي دو سويه و در جهت شناخت متقابلي از نيازها و امكانات موجود براي بهبود روش‌ها مي‌بايست با مشاركت بنياد ايران‌شناسي ميان محققين و عكاسان پيوندي بنيادين برقرار كرد. عكاسان در هيچك از گرايشهاي تخصصي عكاسي مانند: عكاسي معماري، عكاسي مستند و زير شاخه‌هاي آن، عكاسي قوم‌نگارانه و مردم‌شناسانه بدون انجام پژوهش يا در اختيار داشتن تحقيقات عميق پيرامون آنچه مي‌خواهند به تصوير كشند، راه به جايي نخواهند برد و در ابهام و تاريكي گام خواهند گذارد. رويكرد نوين بنياد ايران‌شناسي در جهت شناخت گسترده و عميق ايرانِ تاريخي- فرهنگي فرصت مغتنمي را در اختيار عكاسان خواهد گذارد تا با تشكيل كارگروههاي مشترك با ايران‌شناسان و برگزاري كارگاههاي تخصصي، عرصة عكاسي را به آنسوي مرزهاي كنوني گسترش داده و از تمامي عكاسان ايران بزرگ دعوت كنند تا فارغ از محدودة مرزهاي جغرافيايي كنوني براي شناخت فلات و فرهنگ پهناور مردم ايران‌زمين در جهت شناخت و تحكيم گذشتة مشترك خويش در كنار يكديگر بكوشند.
وی در خاتمه بیان داشت: شوق و شور به ايران در عكس‌هاي ايران‌شناسانة اين دوره كاملاً مشهود و محسوس است و با ديدن عكس‌ها سفري بي‌پايان در جغرافياي سرزمين و فرهنگ ايران آغاز مي‌شود. اين جهان بيكران با رويكردي عكّاسانه حياتي دوباره مي‌يابد. عكس‌ها بينندگان مشتاق را به ضيافت فرم‌ها و رنگ‌ها فرا مي‌خوانند و از منظري ديگر در افق معنايي امروز، بيننده را با گذشته مواجه مي‌سازد. اميدواريم تا با توسعة رويكرد عكاسانه به هنر معماري در ايران اين موزه گنجينة زنده و پويا بيش از پيش مورد عنايت مردم و مسئولان فرهنگي قرار گيرد و پژوهش‌هاي بنيادي پيرامون آثار فرهنگي و مفاخر اين سرزمين با انتشار عكس‌ها، مقالات و كتاب‌هاي مصور زينت‌بخش خانة ايرانيان در سراسر گيتي باشد.
پس از قرائت بيانية هيئت داوران اسامي برگزيدگان بخش‌هاي مختلف دومين دورة جشنوارة عكس ايران‌شناسي، با حضور دكتر حبيبي، حداد عادل، دكتر داوري اردكاني، علي‌اكبر اشعري، افشين بختيار و محمدمهدي رحيميان، قرائت و با اهداي لوح تقدير و تنديس جشنواره و جايزه، از ايشان تقدير شد.
در خاتمه اسامی نفرات برتر و برگزیدگان دومین جشنواره عکس ایرانشناسی به شرح زیر اعلام شد:
۱-اصغر بشارتي، ۲-محمدرضا بهارناز، ۳-مرتضي جعفري، ۴-سيد مهرداد شريفي، ۵- فرزاد آريان‌‌نژاد، ۶- مهدي پناهي، ۷- سروش جواديان، ۸- محمد آزادي، ۹- علي سراج همداني و ۱۰- عليرضا رحماني.
۱- مهدي سعادت، ۲- ماريه مهران‌نژاد، ۳- مجيد رفيعيان اصفهاني، ۴- سيروس سروري و هماينون‌ اميريگانه.


کد خبر: 49658

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbw0ba.rhb9spiuur.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com