محمدتقی فهیم در گفتگو با هنرنیوز:

سینمای ایران در پرداختن به مساله «ترور» کوتاهی کرده است

25 مرداد 1393 ساعت 11:04

محمد تقی فهیم از پذیرفتن دو فیلم کوتاه مستند خود با مضمون «ترور» شهروندان در بخش جلوگاه نور سیزدهمین جشنواره فیلم مقاومت خبر داد و گفت: سینمای ایران تا کنون در زمینه پرداختن به مساله ترور، کوتاهی کرده است.


محمد تقی فهیم منتقد با سابقه سینما و کارگردان فیلم های مستند در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد پذیرفته شدن دو فیلم مستند خود به نام «۱۷۰۰۰» و «مرور وقاحت و جنایت»که با مضمون «ترور» شهروندان عادی در بخش جلوگاه نور سیزدهمین جشنواره فیلم مقاومت افزود: یکی از اتفاقات تلخی که در کشور ما رخ داده است مساله « ترور مردم و مسئولین کشور» است و شما هیچ کشوری در دنیا را سراغ ندارید که به اندازه جمهوری اسلامی ایران طی این سی سال گذشته، شهروندان و مدیران درجه یک و میانی آنان ترور شده باشند به طوری که تا کنون ۱۷ هزار شهدای ترور در کشور ثبت شده است. این درحالی است که تعداد جانبازهای ما در این زمینه حدود ۵ هزار نفر است و این از اتفاقات شگفتی است که نه تنها جهان تاکنون نسبت به آن عکس العمل مناسبی نداشته است بلکه تلاش کرده تا ایران را به عنوان یکی از کشورهای مدافع ترور نشان دهند!
وی اضافه کرد: متاسفانه سینمای ایران چه سینمای بلند، کوتاه، داستانی و مستند در زمینه پرداختن به مقوله ترور کوتاهی کرده است.هرچند که سینمای ایران نیز در مقوله کلی دفاع مقدس هم آن طوری که باید و شایسته بوده هنوز نتوانسته ادای دین بکند – اگر چه در بخش فیلم های بلند، فیلم هایی ساخته شده است - اما در مورد «ترور» کمترین آثار ساخته شده است. از این رو، سال گذشته بنده ، چند فیلم ساختم که از جمله دو فیلم آن برای بخش تلویزیونی بنیاد شهید بوده است که یکی از آنان کلیپی مستند ۵ دقیقه ای به نام « ۱۷۰۰۰» بود.ساین کلیپ در کنگره بزرگداشت شهدای ترور سال گذشته نیز پخش شد که مورد استقبال قرار گرفت.من در این کلیپ تلاش کردم هم از تصاویر آرشیوی و هم از تصاویر بکر و تازه به همراه موسیقی مناسب و سُرودی که درخور شهدا باشد استفاده کنم.
این مستند ساز ادامه داد: در این فیلم از زیرنویس انگلیسی استفاده کردیم و در طول فیلم هم ، آماری به صورت کفشِن و به زبان انگلیسی به تماشاگر ارائه می شود تا مخاطب عمق فاجعه را بیشتر درک کند. بهره گیری از زبان انگلیسی به این خاطر بوده تا اگر این کلیپ در خارج از کشور هم پخش شد برای مخاطب قابل درک باشد.
کارگردان فیلم مستند« ملخی که غول شد» خاطر نشان کرد: فیلم دیگر من که با محوریت فیلم اولی ساخته شد یک فیلم ۲۰ دقیقه ای به نام« مرور وقاحت و جنایت» است. این فیلم هم با همین پیش زمینه که نیاز به کار در مورد ترور مردم عادی احساس می شود ساخته شد چرا که تا کنون در مورد ترور مسئولین کشوری، فیلم های زیادی ساخته شده اما در مورد مردم عادی مثلا کاسبی که در محل کارش ترور می شود خیلی فیلمی ساخته نشده است. در این فیلم تصاویر تکان دهنده از انفجار حرم امام رضا (ع) گرفته تا انفجارهایی که در راهپیمایی ها ، ترور مردم عادی در کوچه و خیابان و حتی تصاویری از انفجار توسط گروهک ریگی در بلوچستان نیز وجود دارد که ما این تصاویر را همراه با تاریخچه کاملی از ترورهای اول انقلاب تا به امروز را به صورت نریشن در اختیار مخاطب قرار دادیم. البته بکارگیری نریشن صرفا جهت اصلاع رسانی نیست بلکه شکل نمایشی دارد و حتی می تواند یک نمایش رادیویی و مستقل از تصاویر هم محسوب شود تا قابلیت پخش از رادیو را هم داشته باشد.
وی تصریح کرد: آمار و اطلاعات ارائه شده در فیلم « مرور وقاحت و جنایت» تنها به ترورهای فیزیکی مربوط نمی شود بلکه نگاهی هم به دستان پشت پرده و بانیان این ترورها دارد.
این دو فیلم به بخش جلوگاه نور جشنواره فیلم مقاومت ارائه شد و خوشبختانه مورد پذیرش قرار گرفت اگر چه این فیلم ها در مقابل جنایاتی که انجام شده بسیار اندک است.
محمد تقی فهیم گفت: خوشبختانه آقای سید مرتضی حسینی مدیریت جدید اداره کل امور هنری و نمایشی بنیاد شهید توجه ویژه ای به شهدای ترور دارد و قرار است کارهای دیگری در زمینه شهدای ترور در قالب فیلم های کوتاه و مستند در زیر مجموعه ایشان تولید شود.
وی با اشاره به سیزدهمین دوره جشنواره فیلم مقاومت افزود: بر این باورم که جشنواره فیلم مقاومت مهمترین، موثرترین و عظیم ترین جشنواره داخل کشور است که حتی می توان آن را در راس جشنواره فیلم فجر دانست. خوشبختانه در جشنواره فیلم مقاومت علاوه بر اینکه رویکردها واضع است ، اهداف مجریان و حامیان این جشنواره نیز مشخص و روشن هستند و به همین دلیل این جشنواره شکل کاربردی تری دارد.
این مستند ساز کشورمان اضافه کرد: با توجه به اینکه دفاع مقدس یک مفهوم ملی بود جشنواره فیلم مقاومت نیز به دلیل همین ویژگی مورد حمایت همه جریانهای کشور است.این درحالی است که این جشنواره توانسته در ایجاد انگیزه برای فیلمسازان بسیار تاثیر گذار باشد.
این منتقد سینمایی با اشاره به مقوله فیلم مستند در کشور اظهار داشت: متاسفانه هنوز فیلم های مستند نتوانسته اند به جایگاه واقعی خود در کشور دست پیدا کنند و جایگاه دولتی ندارد.ولی در دنیا اینگونه نیست و این فیلم ها توانستند برای خود جایگاه معتبری دست و پا کنند به طوری که از چرخه گسترده اکران هم برخوردارند.
فهیم با بیان اینکه جشنواره فیلم مقاومت در رویکرد مضمونی خود نقش مهمی در بهره وری و بکارگیری مستند داشته است یاد آور شد: در فیلم های مستند علاوه بر اینکه نقش تبلیغی ، آسیب شناسی ، جسارت و ویژگی های آزاد منشی وجود دارد ، محافظه کاری نیز کمتر است و به همین علت است که فیلم های مستندی که در مورد دفاع مقدس تولید شده تاثیرگذارتر بوده است و خوشبختانه ما شاهد این درک از سوی مدیران جشنواره فیلم مقاومت بودیم.


کد خبر: 74218

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbw5bz.rhba8piuur.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com