برای پخش از شبکه جهانی سحر؛

«میراث ایران» روی میز تدوین است

11 مرداد 1390 ساعت 12:14


تصویربرداری مستند «میراث ایران» به تهیه کنندگی و کارگردانی افسانه مهربانی به پایان رسیده و این مجموعه هم اکنون در مرحله تدوین قرار دارد.
به گزارش هنرنیوز و به نقل از روابط عمومی شبکه جهانی سحر، مستند میراث ایران که مهربانی آن را برای سیمای فرانسوی شبکه جهانی سحر تهیه می کند با هدف معرفی تاریخ تمدنی ایران به مخاطبان برونمرزی شبکه جهانی سحر و بر پایه چند محور کلی است که از مهم ترین آنها، بررسی اجمالی فرهنگ و تمدن ایران باستان و نمود آن در میراث به جا مانده از این تمدن در سنن، مراسم، آئین ها و دست ساخته های ایرانی است.
در این مستند به آداب و رسوم و فرهنگ سه استان اردبیل، آذربایجان غربی و کردستان پرداخته شده و طی آن برخی صنایع دستی این استان ها که با گذشت زمان کمتر به آنها پرداخته می شود، نحوه پوشش، غذا های محلی، سوغات و هنرمندانی که حتی آوازه جهانی دارند معرفی می شوند و مراسم و آیین های جذاب و دیدنی این مناطق از دریچه نگاه دوربین به تصویر کشیده می شود.
در حالیکه بخشی از تصاویر زمستان کردستان مستند میراث ایران در بهمن ماه سال گذشته برداشت شده بود، فاز جدید تصویر برداری میراث ایران از 16 اردیبهشت ماه با ضبط مراسمی سنتی آیینی تحت عنوان "کومسای" در منطقه اورامانات کردستان آغاز شده و با گشتی در اورامانات با ویژگی های منحصر به فرد در فرهنگ، زبان، موسیقی، معماری و نحوه معیشت و روش زندگی مردمان آن که نشان از تاریخ کهن این سرزمین دارد و نیز بناهای تاریخی به جای مانده از دوران قبل و بعد از ورود اسلام و طبیعت بکر این منطقه ادامه یافت.
در کنار آن "میراث ایران" مناطق دیدنی مریوان همچون پل تاریخی گاران، دریاچه زریوار و بازار سنتی آن و نیز شهرستان سنندج که عمارتهای تاریخی و زببای آن زبانزد عام و خاص است مثل خانه کرد، عمارت خسرو آباد، عمارت مشیردیوان، عمارت وکیل، موزه سنندج... که قدمت اکثر آنان به دوران زندیه می رسد را نیز در قالب دوربین ترسیم کرد.
روستای باستانی سرپیر، روستای پالنگان، تپه باستانی تنگی ور، روستای کامیاران، غار چهار طبقه کرفتو که از سکونتگاههای اولیه تمدن بشری در منطقه است و نیز تپه باستانی زیویه که آثار مکشوفه در آن قدمت آن را به دوران پیش از تاریخ منتسب می کند و ... نیز در قسمت های استان کردستان تصویر برداری شده است.
در این مستند به صنایع دستی استان که با گذر زمان کمتر یادآوری می شوند مثل فرنجی سازی، جولابافی، شال بافی، سبدبافی، نمدمالی، خراطی، نازک کاری و ارسی سازی، آهنگری و مجسمه سازی به روش سنتی نیز پرداخته شده است.
پس از آن تصویربرداری از استان اردبیل ظرف مدت 2هفته پذیرفت که طی آن برخی جاذبه های گردشگری، آداب و رسوم، بناهای تاریخی و صنایع دستی این استان معرفی می شود.
شهر باستانی"شهریری" (که قدمت آن به هزاره سوم قبل از میلاد بر می گردد)، "جمعه مسجد" (که به دوران پیش از اسلام بر می گردد و در زمان زرتشت آتشکده بوده)، بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، بقعه شیخ حیدر (پدر شاه اسماعیل صفوی در مشکین شهر)، بازار سنتی اردبیل، مسجد جامع شهر که به دوره صفویه بر می گردد و مجموعه تفریحی شورابیل، منطقه لاهرود که نزدیک ترین منطقه شهری به قله سبلان است، چشمه های آب معدنی، آب گرم شابیل و زندگی عشایر و ایل کوچ نشین در دامنه های سبلان، صخره شیروان دره، گورستان تاریخی (منتسب به دوران پیش از اسلام) و تنها غار صخره ای غرب کشور که سکونتگاه بشر اولیه بوده و هنوز کاوش نشده در قسمت دیگر از این مستند نمایش داده می شوند.
چند منطقه در شهرستان "نیر" مانند قلعه "بوینی یوقون" که به هزاره سوم پیش از میلاد بر می گردد، چشمه های آب معدنی جوشان منطقه نیر، جنگل های فندق لو، دشتهای گل بابونه، سنگ های معدنی قیمتی و نیمه قیمتی و... نیز در این استان گوشه هایی دیگر از میراث کهن ایران زمین اند که در میراث ایران به تصویر کشیده می شود.
در روستای عنبران در شهرستان نمین نیز به گلیم بافی، جاجیم بافی، ورنی بافی، فرش بافی و سفالگری به عنوان صنایع دستی استان اردبیل پرداخته شده است.
میراث ایران پس از اردبیل از مناطق و مکان های تاریخی آذربایجان غربی مانند تپه حسن لو در نقده، تخت سلیمان در تکاپ، غار صخریکا در مهاباد، دژ بسطام در دره ضیاء الدین و قره کلیسا در ماکو که همگی نشان فرهنگ و تمدن بیش از 5هزار ساله منطقه دارد و مناطق زیبا و دیدنی این استان مانند غار آبی سهولان در مهاباد، تالاب کانی برازان، دریاچه ارومیه، رودخانه ها و صنایع دستی استان صحنه هایی نیز تصاویری زیبا در خود گنجانده است.
تصویر برداری مجموعه مستند روایی میراث ایران ظرف ۵۵ روز انجام شده و در قالب ۱۰ قسمت برای پخش از سیمای فرانسوی شبکه جهانی سحر تولید می شود که چهار قسمت آن درباره استان آذربایجان غربی، سه قسمت درباره استان کردستان و سه قسمت درباره استان اردبیل است و پس از اتمام تدوین به زبان فرانسوی دوبله خواهد شد. ضمن اینکه این مجموعه به تدریج به زبان های دیگر سرویس های مختلف شبکه جهانی سحر نیز زبانگردانی و از این سیماها پخش خواهد می شود.
عوامل مستند «میراث ایران» عبارتند از: کارگردان و تهیه کننده: افسانه مهربانی، تصویربرداران: فرزاد صابر و ایمان علی ایمانی، دستیار تصویربردار: سعید مهربانی و تدوین گر: حسین تهرانی.


کد خبر: 30478

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbwabf.rhbgzpiuur.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com