احمد شاکری در گفتگو با هنرنیوز؛
در مدیریت جهادی «اقتصاد و فرهنگ» باید دشمن را شناخت
20 فروردين 1393 ساعت 12:34
احمد شاکری نویسنده و پژوهشگر ادبیات معتقد است مقام معظم رهبری در نامگذاری سال ۹۳ سیاست ها و خطرات را با شفافیت و صراحت تمام بیان کردند و لذا جایی برای کوته انگاری و کم کاری نیست، سخنان مقام معظم رهبری خود یکی از مصادیق حرکت جهادی است و در حرکت جهادی باید دشمن را شناخت.
شاکری در گفتگو با خبرنگار گروه ادبیات هنرنیوز درباره عنوان سال ۹۳ که بیان مقام معظمی رهبری در راستای «سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» است گفت: در پیام نوروزی مقام معظم رهبری به دو مقوله فرهنگ و اقتصاد و عزم ملی و مدیریت جهادی اشاره شد و هم در سخنان تفصیلی ایشان در مشهد مقدس این مباحث مورد تاکید قرار گرفت.
وی با بیان این مطلب افزود: نکته مهمی که به خصوص در حوزه فرهنگ مطرح است و باید مورد توجه قرار بگیرد این است که فرمایشات مقام معظم رهبری به عنوان عالی ترین مقام حکومتی در جمهوری اسلامی ایران در حقیقت بیش از پیش حاوی پیام هایی نسبت به سیاست های کلی نظام در حوزه فرهنگ و الویت هایی است که در این حوزه باید رعایت شود.
شاکری با تذکر این مطلب که غفلت ها موجب عدم تحقق منویات رهبر معظم انقلاب می شود گفت: در حقیقت بیانات ایشان ناشی از یک احساس ضرورت و یک احساس نیاز در جامعه کنونی و به خصوص در حوزه فرهنگ است؛ ایشان در صحبت هایی که در مشهد مقدس بیان فرمودند هم از اهمیت فرهنگ و جایگاه بالاتر آن نسبت به اقتصاد گفتند به این معنا که اگر ما رونق اقتصادی را می خواهیم این موضوع در راستای عدالت اجتماعی است؛ توصیه هایی که ایشان درباره فرهنگ داشتند بسیار حائز اهمیت است که اگر این موارد و نکات به درستی فهم و اهمیت آن به خصوص از طرف متولیان فرهنگی درک نشود به نظر می رسد خواسته های ایشان محقق نخواهد شد و ما نمی توانیم پایان سال با یک دست پُر به ایام سال ۹۳ نگاه کنیم.
وی با اشاره به بحث آزادی در حوزه فرهنگ و اهمیت تبیین و تعریف آن اظهار داشت: یکی از نکاتی که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره نمودند مقوله آزادی است که در مورد تولیدات هنری از بحث های جدی و رایجی بوده که در جامعه در این ایام بارها مورد اشاره اذهان، تفکرات و سلایق مختلف قرار گرفته است. نکته ای که ایشان درباره آزادی اشاره کردند این است که ما اساسا آزادی مطلقی را در حوزه فرهنگ و هنر نمی توانیم بپذیریم و آن آزادی که بر اساس مبانی دینی تعریف شده و متناسب با شأن و جایگاه انسان و هدف حرکت انقلاب اسلامی است آزادی محدودی است، محدود به خطوط مشخص.
وی تصریح نمود: اصل نخست که به نظرم این عزم ملی باید به این سمت حرکت کند همین است که ما در تصور اولیه مان، آزادی را بی حد و حصر ندانیم، این آزادی آزادی محدودی است.
این پژوهشگر ادبیات در تحلیل این موضوع گفت: به نظر می رسد این بیان در پاسخ به شبهه رایج اتفاق افتاده است؛ چون طیف کسانیکه برای این آزادی هیچ قیدی لحاظ نمی کنند دو دسته هستند؛ کسانیکه اساسا به آزادی مقید اعتقاد ندارند و با تعبیر غلط به دنبال آزادی های غربی هستند، آزادی هایی که قیود، شروط دینی و مسلمات اخلاقی جامعه ما را نمی خواهد رعایت کند. عده ای هم هستند که نمی توانند بیان و مکنونات قلبی خودشان را مبنی بر چنین آزادی مطلقی بیان کنند اما تلاش می کنند با مصادره و خلط مبحث عملا تحقق این شعار و هدف را غیر ممکن بکنند؛ پُر واضح است که تحقق این هدف یعنی تشخیص مرزها و خطوط قرمز آزادی که عملا کار جهادی می خواهد، نوعی بصیرت می خواهد به خصوص از جانب متولیانی که برنامه ریزی کننده تولیدات فرهنگی هستند لذا باید این مرزها به رسمیت شناخته شود که در تولیدات سینمایی، ادبیات داستانی و سایر تولیدات هنری حدود ما برای آزادی چیست. بنابراین نکته اول داشتن یک تصور دقیق راجع به بیانات رهبری و عزم جدی برای اعلام این موضوع است.
وی با ارائه مصادیقی در این باب خاطرنشان ساخت: برای مثال برخی از مدیران فرهنگی از اظهار شفاف خطوط قرمز پرهیز می کنند یا خطوط قرمز را مبهم تصور می کنندکه با توجه به این خطوط جریان های نفوذی، جریان های ضد دین و جریان های هرزه نگار هم می توانند در این خطوط بنویسند؛ برخی از مدیران باورشان این است که آزادی و گشایش در حوزه فرهنگ به معنای این است که اجازه بدهیم نویسنده مخالف با گذشتن از خطوط قرمز دست به نگارش بزند، این موضوع هم در سخنان برخی متولیان و هم در منش آنها دیده می شود.
وی با تاکید بر ضرورت تعیین معیار در حدود آزادی و خطوط قرمز گفت: نکته دیگری که مقام معظم رهبری فرمودند این است که این خطوط قرمز دارای ملاک و معیار تشخیص باشد؛ ایشان به این نکته اشاره کردند که محصولی که ایمان جوانان را تحت تاثیر خود قرار می دهد و ایمانشان را مخدوش و متزلزل می کند قابل قبول نیست.
وی افزود: فرمایش مقام معظم رهبری بر این اساس است که امری که شک را جایگزین ایمان میکند و باوری را که ریشه و بنیاد انقلاب اسلامی است دچار تزلزل می کند قابل قبول نیست. این ها مرزهای روشنی است که اگر بر اساس آن این مبانی تبیین شود به نظر میرسد ما مشکلی به لحاظ تصوری در حوزه ممیزی نداریم یعنی با وجود این همه غوغا سالاری که جریان شبه روشنفکر برای اینکه تولیدات مسموم را راهی بازار کند در حوزه ممیزی صورت می گیرد به نظر می رسد در قوانین و سیاست های کلی همه چیز در حوزه ممیزی شفاف است؛ یعنی مفهوم ایمان و تزلزل در ایمان روشن است و هم تعیین مصادیق آن کار دشواری نیست.
وی در خاتمه تصریح کرد: به نظر من مقام معظم رهبری در بیان این سیاست ها با شفافیت و صراحت تمام نظراتشان را بیان کردند و جایی برای کوته انگاری و کم کاری نیست یعنی سخنان مقام معظم رهبری خود یکی از مصادیق حرکت جهادی است در حرکت جهادی باید دشمن را شناخت و باید مواضع شفافی در مقابل دشمن اتخاذ کرد این موضع را انتظار داریم که مسئولان نیز شفاف ارائه دهند.
کد خبر: 70438
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbwabz.rhbgfpiuur.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com