نشانههاي دوست در كلام امير(ع)
9 مرداد 1389 ساعت 13:41
کتاب «دوستي در كلام اميرمومنان علي عليهالسلام» نوشته جعفر شيخالاسلامي از سوي موسسه بوستان کتاب به چاپ چهارم رسيد. اين كتاب با استناد به روايات و احاديث، به بررسي ديدگاه اسلام درباره نحوه انتخاب دوستان و تاثير آنها در سعادتمندي فرد ميپردازد.
به گزارش هنرنيوز به نقل ازايبنا، مولف اين مجموعه با بررسي روايات و گفتههاي امام علي(ع) درباره دوستي كه در كتابهاي نهجالبلاغه و غررالحكم و ساير منابع آمدهاند، 170 موضوع را براي خوانندگان برگزيده است.
در شكلگيري شخصيت انسان، امور مختلفي دخيلند كه از آن ميان ميتوان به همنشينان و معاشران اشاره كرد، زيرا آدمي بخش مهمي از افكار و صفات اخلاقي خويش را از دوستان و همرديفان ميگيرد. در روايات اسلامي نيز به اين تاثيرپذيري اشاره شده است.
نويسنده اين كتاب معتقد است كه گاه نقش دوست در خوشبختي و بدبختي يك انسان از هر عاملي مهمتر است، گاه او را تا سر حد فنا و نيستي پيش ميبرد و گاه او را به اوج افتخار ميرساند.
آيات 27 تا 29 سوره فرقان به خوبي نشان ميدهند كه انسان چگونه ممكن است تا مرز سعادت پيش رود، اما وسوسه شيطاني دوستي بد او را به قهقرا كشاند و سرنوشتي مرگباري براي او فراهم سازد، سرنوشتي كه در روز قيامت هر دو دست را به حسرت، به دندان بگزد و فرياد «يا ويلتي» از او بلند شود.
قرآن كريم از حالت دوستاني كه در مسير گناه و فساد يا زرق و برق دنيا، دست مودت به هم ميدهند پرده برميدارد و ميفرمايد: «الاخلاه يومئذ بعضهم لبعض عدو الا المتقين؛ همه دوستان در آن روز دشمن يكديگرند مگر پرهيزكاران(زخرف، آيه 67)». اين آيه كه توصيفي از صحنههاي قيامت است به خوبي نشان ميدهد روز رستاخيز روز از هم گسستن پيوندهاي دوستي است، مگر پيوندهايي كه براي خدا و به نام خدا برقرار شده باشد. تبديل شدن اين گونه دوستيها به دشمني در آن روز طبيعي است؛ چرا كه هركدام از آنها ديگري را عامل بدبختي و بيچارگي خود ميشمارد.
تنها پرهيزكارانند كه پيوند دوستي آنها جاوداني است، چرا كه بر محور ارزشهاي جاوداني دور ميزند و نتايج پربارش در قيامت آشكارتر ميشود و آن را استحكام بيشتري ميبخشد. چرا كه دوستان در امور زندگي كمك يكديگرند. اگر دوستيشان براساس شر و فساد باشد، شريك در جرم و اگر براساس خير و صلاح باشد، شريك در پاداش يكديگر خواهند بود. بنابراين جاي تعجب نيست، اگر دوستي از قسم نخست در آن جا تبديل به دشمني و از قسم دوم به دوستي محكمتر شود.
حضرت علي(ع) در اين زمينه فرمودهاند: «خوشا به حال كساني كه [همه كارش] عملش و علمش و دوستياش و دشمنياش و گرفتنش و واگذاردنش و سخن گفتن و خاموشياش، پاك و خالص براي خدا باشد».
روايات نشان ميدهند تا چه اندازه اسلام در مساله انتخاب دوست سختگير و دقيق و موشكاف است. زندگي اجتماعي از نظر قرآن و ديدگاه معصومين(عليهمالسلام) و همچنين علوم مختلف، از جمله روانشناسي و جامعهشناسي، از ضروريات مهم براي انسان است. اين جمعگرايي و غريزه زندگي اجتماعي سبب ميشود، انسان براي رفع نيازهاي خود با ديگران طرح دوستي بريزد و انس بگيرد و از لحاظ عاطفي، آرامشي را براي خود ايجاد كند.
كتاب حاضر در هشت فصل موضوع دوستي را بررسي ميكند. «دوستي، اهميت و ضرورت آن»، «آزمايش قبل از انتخاب»، «نشانهها و راههاي شناخت دوست»، «عوامل از دست دادن دوست»، «رفتارهاي شايسته، دوستان شايسته»، «پرهيز از رفتارهاي ناشايست با دوستان»، «با چه كساني دوست نشويم» و «دوستيهاي پايدار» عناوين فصول هشتگانه اين اثر را تشكيل ميدهند.
چاپ چهارم کتاب «دوستي در كلام اميرمومنان علي عليهالسلام» را موسسه بوستان كتاب در شمارگان 2000 نسخه، 68 صفحه و بهاي 12000 ريال راهي بازار نشر كرده است.
کد خبر: 14197
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbz8b8.rhba9piuur.html