۱۴ تا ۱۶ خرداد برگزار میشود؛
سومین جشن نغمه و طبیعت در جنگل ابر شاهرود
13 تير 1391 ساعت 11:28
به منظور آشناسازی گردشگران با موسیقی بومی در طبیعت سومین جشن نغمه و طبیعت در جنگل ابر شاهرود برگزار میشود.
به گزارش هنرنیوز؛ کیلومتری شمال شرق شهر شاهرود در استان سمنان اقیانوسی از ابر قسمتی از قدیمیترین و زیباترین جنگلهای هیرکانی را فرا گرفته، جایی که آنقدر ابرها به درختان نزدیکند که گویی جنگل بر روی ابر سوار است.
هر چه پیشتر بروی درختان چنار، بلوط و اورس تا بی نهایت بدرقهات میکنند و ابرهایی که دورتا دورت را میگیرند خنكی و طراوت خاصی را روی صورتت مینشانند.
جنگل ابر با وسعت ۳۵ هزار هکتار و با داشتن گونههای گیاهی و جانوری نادر، یکی از منحصر به فردترین زیستبومهای ایران است. این جنگل در ادامهی جنگلهای سرسبز شمال کشور در مسیر جاده شاهرود به آزادشهر و در استان گلستان در کنار روستای ابر قرار دارد.
قرار است برای سومین سال پی در پی جشن نغمه و طبیعت در این جنگل در تاریخ ۱۴ الی ۱۶ تیرماه برگزار شود. مجید آشوری راهنمای تور درباره برنامههای این جشن میگوید:« بازدید از آرامگاه بایزید بسطامی (بزرگترین عارف قرن سوم هجری و از بزرگان اهل تصوف) و شیخ ابوالحسن خرقانی )عارف و صوفی نامدار ایرانی در قرن چهارم( از جمله این برنامههاست. آثاری که در مقبره بایزید قابل رویت است مجموعهای از بناهای سلاطین تا دوره صفویه است، مخصوصاً غازان خان (دوره ایلخانی) که مرید بایزید بود. بایزید از عرفای بزرگ با اندیشه هایی انسان گرا و جهان شمول است. خرقانی نیز به فلسفه اشراق و ایران باستان علاقهمند بوده است.»
از دیگر برنامههای این جشن، دوره گشتهای متنوع در جنگل ابر ( منطقه چاله زیبا، سرتختها و آبشار آلوچال) است.
به گفتهی این راهنمای تور تلفیق موسیقی محلی – بومی با طبیعت بینظیر جنگلهای ابر میتواند جلوهی تازهایی از هنرطبیعت و موسیقی به نمایش بگذارد. از این روی کنسرت گروههای موسیقی محلی و بومی کشور شامل گروه موسیقی محلی استان گلستان ( نجوای کتول )، گروه رقص کتول، گروه موسیقی محلی تربت جام ( مشتاق تربت جام )،گروه رقص چوب تربت جام، آواها و نواهای کومش، گروه موسیقی سنتی شاهرود، برگزاری مراسم عیدانه عروس توسط گروه موسیقی محلی، برگزاری مراسم حنا بندان داماد، توسط گروه محلی روستای ابر با مجوز میراث فرهنگی و وزارت ارشاد زیر نظر شورای محل اجرا میشود.
همچنین در این جشن قرار است گروههای بازدید کننده شامل ۳۰۰ نفر از ماسوله کویر ( مجن ) و آبشار تنگه داستان دیدن کنند.
آشوری درباره تنوع گیاهی این منطقه نیز میگوید:« تنوع گیاهی این منطقه بسیار بالا است و از آن به عنوان بانک ژنتیک گیاهی جهان یاد میکنند. اگر دام وارد منطقه نشود، در هر متر مربع ۵۰ گونه گیاهی رشد خواهد کرد که در جهان بی نظیر است و این گونهها بین هر ۲۰ روز تا یکماه تغییر میکنند. گیاهان دارویی کم نظیری در این منطقه وجود دارد.»
این راهنمای تور درباره مجن هم توضیح میدهد:«مجن (mojen) شهری است از توابع شاهرود استان سمنان در حقیقت در ۳۰ کیلومتری شاهرود که با وجود شهر شدنش در بعضی از قسمتها بافت روستایی خودش را حفظ کرده است. به مجن، ماسوله کویر میگویند از این جهت که مانند شهر ماسوله در گیلان، خانههایش به گونهای هستند که بام یک خانه حیاط خانه بالایی میشود به اصطلاح خانهها پلکانی هستند.. از وسط این شهر یک رودخانه میگذرد و آب و هوای مطبوع و خنکش مخصوصا در تابستان گردشگران را به سوی این شهر روانه میکند. این شهر از شمال و شمال غرب به استان گلستان و از جنوب و جنوب شرق به شهرستان شاهرود محدود میشود.»
مجن جاذبههای گردشگری فراوانی دارد. آبشار طبیعی تنگ داستان، منطقه سرسبز و دیدنی فرح زاد، چشمه هفت رنگ، آبشار سوری، بافت ماسوله گونه و غارهای طبیعی از جمله این جاذبهها هستند.
ریش سفیدان شهر، ریشه اسم مجن را جنت میدانند. آشوری توضیح میدهد که آنها علت انتخاب این اسم را وجود درختان سر به فلک کشیده عنوان کردهاند به گونهای که نور خورشید به علت انبوه درختان به زمین نمیرسد.
از نظر قدمت بقایای قلعهها، تپهها و سفالینهها خبر از قدمت این شهر میدهند. همچنین دو درخت کهنسال اورس که در منطقه به نام سور مشهورند از دیگر جذابیتهای منطقه است.
مصالح بکار رفته در خانههای بافت قدیم شهر، سنگ و چوب است. روی دیوارهای سنگی کاهگل شده و نمای آن گل قرمز به نظر میرسد. کوچههای شیبدار، تنگ و پر پیچ و خم چشم انداز زیبایی به بافت قدیم شهر داده است.
چشمه هفت رنگ واقع در منطقه گرماب در میان درهای در دامنه کوه شاهوار با آب گوگردی و خاصیت دارویی دارد که در قدیم برای درمان امراض جلدی و استخوانی از دیگر جاذبههای این منطقه است.
همچنین آبشار تنگه داستان که علاوه بر زیبایی خنکی و گوارایی آن وجود خستهی هر رهگذری را التیام میبخشد از دیگر جاذبههای این منطقه است. آبشاری که در میان دو سنگ بزرگ قرار دارد و بیننده در نخستین نگاه گمان میکند سنگها در حال افتادنند. آشوری میگوید از آنجا که به خاطر شکل عجیب این آبشار داستانهای فراوانی دربارهی آن نقل میشود به آن آبشار داستان میگوید.
به گفتهی آشوری این تنگه در اثر زلزله ایجاد شده و رودخانه منتهی به آبشار از این تنگه میگذرد. علاوه بر زیبایی این آبشار آب رودخانه و زمینهای کشاورزی را تامین میکند.
همچنین در این منطقه به دلیل نزدیکی به قله شاهور، قلهی ۴ هزار متری و وجود آب با آغاز فصل بهار رویش انواع گلهای وحشی، سبزیهای صحرایی و گونههای دارویی، از شنگیهای صحرایی، پونه، سرشو، ریواس، اُشتِله غاز (کما)، گون و زرشک را در دل دشتها و کوهها به خوبی دیده میشود.
مریم اطیابی
کد خبر: 42907
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcbz9ba.rhb5gpiuur.html