درباره سينماي اين روزها

فيلم هايي که قرباني جريانات غلط سينما مي شوند

27 اسفند 1388 ساعت 7:07


اين روزهاي سينما به جز يک يا دو فيلم وضعيت فروش فيلم هاي درحال اکران خوب نيست. از يک طرف به دليل نزديک شدن به خريدهاي شب عيد که فروش فيلم ها رفته رفته پايين مي آيد واز طرف ديگر بي انگيزه بودن مردم براي رفتن به سينما باعث شده که سينما حال وروز خوش خود را از دست بدهد.جوانان وخانواه ها مهم ترين مخاطبان سينما هستند. کساني که از مدت ها پيش کنجکاو ديدن فيلم هاي جديد سينما بودند  به دليل تکراري بودن مضمون اکثر فيلم ها به خصوص فيلم هاي کمدي حوصله رفتن به سينما وديدن فيلم را ندارند اما اين روزها همه چيز در حد گمان وحدس است و اگر خوشبين باشيم وکمي هم شانس براي عوامل وبه خصوص تهيه کننده آن، شايد در روزهاي آينده شاهد افزايش فروش اين فيلم وديگر فيلم ها باشيم. اما رفته رفته به اواخرسال وآغاز سال نونزديک مي شويم. از طرفي بايد بسيارخوشبين باشيم تا فيلمي بتواند فروش چندين ميليوني و حتي ميلياردي داشته باشد. چرا که بانزديک شدن به آغاز سال جديد به دليل اين که معمولا مردم در گير خريد اقلام ،البسه و آجيل وشيريني و... هستند کمتر فرصت فکر کردن به سينما رادارند. پس شايد نتوان انتظار فروش ميلياردي براي فيلمي داشت.
اما انتظار مي رود با اکران فيلمي مانند «به رنگ ارغوان» ،آن هم بعد از 5 سال کمي بتوان انتظار داشت که مردم از اين فيلم استقبال کنند. اين روزها حرف اول اکران را فيلم «به رنگ ارغوان» مي زند ونسبت به ديگر فيلم هاي روي پرده فروش بالاتري داشته و دارد. ولي باتوجه به قابليت هاي اين فيلم،  در صورت اکران در شرايط مناسب مي  توانست به توفيق بسيارخوبي در گيشه دست پيدا کند. پس راه چاره دراين شرايط اکران اين است که منتظربود،تا ايام بعد از عيد فرا برسد واکران سينماها به حالت طبيعي خود بر  گردد.
اما قطعا اگر فيلم «به رنگ ارغوان» در ايام عيد اکران مي شد بهتر بود. اما با توجه به تصميماتي که درچند سال گذشته در باره عدم اکران اين فيلم اعمال شد و از اکران اين فيلم جلوگيري به عمل آمد، باعث شد تا همه چيز دست به دست هم داده تا اين فيلم بتواند روز به روز به روند فروش بالاي خود ادامه دهد. اما اين را نبايد فراموش کنيم که با اکران فيلم هاي جديد در نوروز 89 فيلم «به رنگ ارغوان» رقيبي جدي پيدا مي کند. شروع اکران امسال سينماهابافيلم «اخراجي ها2» بود. فيلمي که براي مخاطب عام و گسترده ساخته شده بود. ولي «به رنگ ارغوان» براي جذب مخاطب، ظرفيت هاي اخراجي ها را ندارد. اما چون فيلم خوبي است قطعا مي  تواند مخاطب خودش را پيدا کند.
اين فيلم را بايد در دسته فيلم هاي فرهنگي قرار دهيم که قابليت فروش خوب را دارد. هر چند نبايد فراموش کنيم که اخراجي ها اقتصاد سينما را در 3ماهه اول امسال، شکوفا کرد. ازطرف ديگر اکثر فيلم هاي ايراني که داراي انديشه، تفکر و پيام هستند در طول سال نمي توانند موفق باشند .چون مخاطب امروزسينما به دلايل مختلف دوست دارد وقتي به سينما مي رود بخندد تا اين که احتمالا در فيلمي تلخ وغم انگيز غرق شده وبراي همذات پنداري گريه کند. مخاطب به دنبال تفريح،نشاط و خنده است تا اينکه فکر کند واز پندهاي فيلم درس عبرت بگيرد. فيلم «به رنگ ارغوان» چون فيلمي تفکر برانگيز است، نمي  تواند مخاطب سطحي نگر وکسي را که به فيلم هاي عشقي وفيلم فارسي علاقه دارد جذب کند.
فيلمي اين روزها موفق است که نگاه عوامانه به مخاطب داشته باشد.پس نتيجه مي گيريم فيلم «به رنگ ارغوان» چون فيلم عميق وتفکر برانگيزي است. نمي تواند دراين فصل موفق باشد و تمام اين دلايل باعث مي شوند که شاهد سيل مخاطبين به  طرف فيلم سطحي وکمدي باشيم. چون مخاطب نمي  خواهد ذهن خود را درگير کند و خنده صرف را مي  خواهد. البته همان طور که مي دانيم تعريف مخاطب عام از عوام متفاوت است.
مخاطب عام درصدد پر کردن اوقات فراغت و تفريح است اما در عين حال نمي  خواهد بيهوده وقتش را تلف کند. متاسفانه اين روزها تفکري بر سينما حاکم است که برنامه اکران به دل خواه برخي از تهيه کنندگان وسينما داران بسته مي شود که چه فيلمي اکران شود و چه فيلمي اکران نشود. فيلم ها هم به اجبار تن به اين تصميم گيري مي دهند و نتيجه همين مي شود که فيلم هاي فرهنگي قرباني جريانات غلط سينما مي شوند.از طرفي ديگر بايد گفت ديگر فيلم هاي سينما هم به نوعي قرباني اين شرايط شدند. فيلم هايي مثل «حيران» ساخته «شاليزه عارف پور» ويا فيلم «شاعرزباله ها» که بايد از آنها هم به عنوان قربانيان اکران اين روزها نام برد. با توجه به شرايطي که گفته شد اين روزها شرايطي که برسينما وجود دارد باعث شده چشم انداز روشني نتوان براي سينماي اين روزها قائل شد چرا که بانگاهي به جدول اکران مي توان انبوهي از فيلم فارسي را ديد که تاريخ يک بار مصرف دارند ومخاطب نمي تواند مثل فيلم «به رنگ ارغوان» از ديدن چندين باره آن لذت ببرد. البته نبايد سخنان بارهاگفته شده تهيه کنندگان رافراموش کرد که بايد امنيت سرمايه خود راداشته باشند و از ديدگاه آنها فيلمي که نتواند درسينما فروش داشته باشد و باعث ضرر تهيه کننده شود بهتر که توليد نشود. به هر حال بايد منتظر ماند وديد که آيا با اکران فيلم هاي جديدي مانند «به رنگ ارغوان»،«عيار14»،«شب» و محافظ» مي توان انتظار شکوفايي دوباره سينما را داشت وآيا مي توان روزي را ديد که اکثر فيلمها مثل فيلم «اخراجي ها2» فروش رويايي داشته باشند که باعث قوت قلب ورضايت تهيه کننده،سينمادار ومخاطبين سينما شوند.بايد به انتظار روزهاي آينده نشست. در چند روز اخير بعد از جشنواره فيلم فجر با اکران فيلم هاي «عيار14» و«به رنگ ارغوان» گيشه سينماها تکاني خورد و دوباره رونق به سينماها باز گشت . اين در حالي است که تا يک ماه آينده و آغاز اکران بهاري سينماها فيلم جديدي را اکران نمي کنند. با اکران فيلم هاي « به رنگ ارغوان » ساخته «ابراهيم حاتمي کيا» و« عيار14» به کارگرداني «پرويزشهبازي»، «محافظ» به کارگرداني «جواد کاسه ساز» انتظار مي رود که رونق دوباره به سينماها باز گردد. اين در حالي است که پيش بيني مي شود که اشتياق مخاطبين سينماها نسبت به ديدن فيلم توقيفي« حاتمي کيا » نسبت به بقيه فيلم ها بيشتر باشد. 

علي يعقوبي


کد خبر: 8878

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc.mq4a2bq44la82.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com