تحریف، تقلید، بزرگ نمایی و داستان سرایی
8 اسفند 1388 ساعت 14:57
این مجموعه این روزها به جهاتی سخت مورد توجه صاحب نظران، تاریخشناسان، علاقهمندان سریالهای تلویزیونی و اصحاب مطبوعات قرار گرفته است.
اما از سویی دیگر مصاحبه اخیر محمدرضا ورزی، کارگردان این مجموعه و برآشفتگی وی از سوال خبرنگاری که او را متهم به تقلید از آثار علی حاتمی کرده بود، برگی دیگر از حواشی پیرامون این مجموعه پرطمطراق و جنجالی را رقم زد.
با توجه به این حقیقت که بحث مخاطب همواره مورد توجه اصحاب هنر بوده است، بیمناسبت ندیدیم نظرات و مکنونات قلبی مخاطبان این مجموعه تاریخی را که در قالب نظرات کاربران سایت خبرآنلاین، ذیل مصاحبه کارگردان مجموعه مورد بحث در این سایت منتشر شده است، با نگاهی بیطرف مورد واکاوی قرار دهیم.
اولین نکتهای که هنگام مطالعه کامنتها یا به عبارت بهتر نظرات کاربران سایت خبرآنلاین، توجه ما را به خود جلب کرد، دقت نظر، دید همه جانبه و نگاه منتقدانه آنها در خصوص این مجموعه تاریخی بود.
یکی از نکاتی که اکثر قریب به اتفاق کاربران سایت و مخاطبان مجموعه «سال های مشروطه» به آن اذعان داشتند بحث تحریف تاریخ و ارائه چهرهای غیر واقعی از رجال سیاسی، حقیقی و حقوقی دوران قاجاریه در این سریال است.
به عنوان مثال ماهرخ فروزانفر از کاربران سایت در این خصوص نوشته است:«تحریف تاریخ- بزرگنمایی شخصیتهای غیرواقعی و تصویر ارائه شده از شیخ فضلاله نوری - واقعا شاهکار است. البته که شما اصلا از کارهای حاتمی تقلید نکردهاید. این کجا و آن کجا.»
یا دیگری که نظر میدهد: «جالب است که میرازی شیرازی ساکن سامراست اما از نجف فتوای تنباکو را صادر میکند.» و سولماز که مینویسد: «استاد ورزی همه دنیا مشروطه رو با اسم ستارخان و باقر خان میشناسند. یعنی اینها به اندازه امینه که معلوم نیست کجای تاریخ بوده ارزش پرداختن نداشتند. سهم ستارخان وباقر خان از فیلم به اصطلاح فاخر شما فقط پنج دقیقه بود.»
واکنش کاربران سایت و مخاطبان مجموعه به لحن ورزی در مصاحبه و برائت جویی او از علی حاتمی هم در نوع خود جالب توجه است. الهام مینویسد: «سریال به این بیمحتوایی و بی سرو تهی ارزش آلوده کردن نام استاد حاتمی را ندارد و نباید با کار سبک این کارگردان مقایسه شود. فکر کنم این تهمتها! را خودش به خودش زده که مهم جلوه کند وگرنه هیچ عاقلی کارهای این کارگردان را با مرحوم استاد مقایسه نمیکند. آقای ورزی بیشتر از این خودت را سبک نکن...»
و دیگری نظر میدهد: «خیلی خودت را ناراحت نکن آقای مودب...من فکر نکنم حتی یک نفر هم پیش خودش چنین فکری کرده باشد. این سریال حتی ارزش یک بار دیدن را هم ندارد چه برسد که مثل آثار حاتمی جاودان شود.»
و رضا که مینویسد: «مرحوم علی حاتمی کجا و ورزی کجا؟ فکر نمیکنم بهتر از این میشد گند زد به تاریخ. واقعا چه جوری است که این آدم اینقدر بد و عوامانه در مورد مهمترین بخشهای تاریخ این مملکت فیلم میسازد و باز هم به او کار میدهند.»
اشکالات دراماتیک و زمانی مجموعه، از دیگر نکاتی است که ذهن نکتهسنج مخاطبان را به خود معطوف ساخته است.
یکی از کاربران سایت در این باره نوشته است: «به همه مشکلات گریم را هم اضافه کنید. مخصوصا امینه که مثلا الان باید 70 یا 80 سالش باشد، چون حداقل 15 سال داشته که با ناصرالدین شاه از تبریز آمده تهران. 50 سال هم زنش بوده. این 65 سال. 12 سال هم پاریس دوره دیده 77 سال. حالا یه پیرزن 77 ساله چطوری میتواند اینطوری راحت هفت تیر بکشد و آدم بکشد و بدون کوچکترین لرزشی راه برود مثل یه جوان.»
البته ناگفته نماند مجموعه «سالهای مشروطه» طرفدارانی هم برای خود دارد. نظرات مثبت و دفاعی برخی کاربران نسبت به مجموعه و کارگردان آن موید این ادعاست.
حسن . م که: «نمیدانم چرا خبرآنلاین که سایت خبری معتبری است این مطلب را درج کرده است. اصل به ظاهر مصاحبه را دیدم. معتبر نیست. در مجموع سریال خوب و قابل قبولی است. آقای ورزی کارگردان زحمتکش و موفقی است.»
و دیگری که مینویسد: «افرادی که جز ایراد گرفتن کاری بلد نیستند لطفا بروند چهار تا کتاب تاریخی بخوانند و بعد مقایسه کنند. تحریفی در کار نبوده. برای همگی متاسفم. وقتی افرادی مثل شما را که خبری دروغ را مثل هزار دروغ دیگه به خورد مردم میدهید میبینم، از خودم که ایرانی هستم حالم به هم می خورد.»
کد خبر: 8157
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc.pq4a2bqsmla82.html