بهزاد اژدری در گفتگو با هنرنیوز؛
هزینههای تولید سفال با درآمد آن هماهنگ نیست
19 شهريور 1390 ساعت 10:48
بهزاد اژدری رئیس انجمن سفال و سرامیک گفت؛ هزینههای تمام شده در بخش تولید سفال و سرامیک با درآمد حاصل از آن هماهنگ نیست.
اژدری در خصوص این موضوع که چه مشکلاتی مانع پیشرفت صنعت سفال و سرامیک در کشور است؟ اظهار کرد: مسائل و مشکلاتی که صنعت سفال با آن روبروست، به چند شاخه عمده تقسیم میشود، از آن جمله میتوان به مشکلات اقتصادی شامل هزینههای سنگین تولید، بازار کار، مشکلات فروش، و عدم شناخت صحیح عموم از سفال و سرامیک اشاره کرد.
رئیس انجمن سفال و سرامیک در خصوص این مسئله که مشکلات اقتصادی دامنگیر در عرصه سفال تا چه حد به این هنر ضربه وارد آوردهاست گفت: هزینههای تولید درهر دو زمینه تولید هنری و یا تولید صنعتی سفال و سرامیک بسیار بالاست. سفال پدیده ایاست زمانبر و برای دستیابی به یک اثر سفالین هنرمند متحمل هزینههای اقتصادی بسیاری از جمله بهای برق، گاز، آب و ... خواهد بود. از جمله امکاناتی که برای هنرمند هزینههای سنگینی به همراه دارد، شرایط اولیه تهیه کارگاه است. وجود فضایی بالغ بر 60 مترمربع برای هر سفالگر و ابزاری که اغلب گران قیمت هستند نیز از آن جمله است. اگر سفالگری را با نقاشی، گرافیک و هنرهای سنتی دیگر نظیر خوشنویسی و تذهیب مقایسه کنیم درخواهیم یافت که هنرسفالگری مستلزم ابزاری به مراتب پرهزینهتر است. فرایند پخت اولیه سفال، لعابکاری به شیوههای گوناگون و نیز پختهای مختلف سفال و لعاب با درجات مختلف، سبک ساخت و پخت متفاوت هر لعاب و غیره نیاز به کورههای گازی، برقی، چوبسوز و بسیاری امکانات دیگردارد که هر یک به نوبه خود بسیار هزینه بر هستند.
پروسه ساخت سرامیک بسیار زمانبر است. حتی بازه زما نی دقیقی برای اجرای یک اثر سفالین قابل تخمین نیست. چراکه مدت زمان خشک شدن و فواصل کورهگذاری ، زمان پخت اول، دوم، و سوم یک اثر قابل پیشبینی نیست. حتی در مواردی ممکن است یک اثر برای ساخته شدن نیاز به چهارماه زمان داشته باشد. این امر علتی مضاعف بر مشکلات سفال و امری تأثیرگذار بر اقتصاد سفال است چراکه مشتری همواره وقت کمی برای تحویل کار دارد و پس از مواجه شدن با یک پروسه زمانی طولانی برای سفارش خود، از این امر صرف نظر میکند.
اژدری در خصوص این مسئله که مشکلات شما در خصوص توجه به هنر سفال تا چه اندازه دامنگیر است گفت: از مشکلات دیگر سفال و سرامیک عدم توجه به این هنر هم از سوی مردم و هم از سوی نهادهای رسمی مربوطه است. تشخیص یک اثر استاندارد هم به لحاظ هنری و هم به لحاظ فنی مساله ای است که باید مورد توجه همه باشد تا در این بین ارزش واقعی یک اثر هنری و بدنبال آن خالق اثر مورد توجه قرار گیرد.
وی در خصوص این مسئله که چه مدت زمان برای پیشبرد سفارش جهت اجرای یک اثر سفال لازم است بیان کرد: لازم است سفارش دهنده و صنعتگر سه ماه یا بیشتر زمان برای اجرای اثر اختصاص دهند و چند ماه پیش از موعد دریافت اثر با یکدیگر به توافق برسند.
اژدری در خصوص این موضوع که در حرفه سفال و در بخش فروش با چه مسائلی روبرو هستید گفت: بازار فروش یکی از ارکان پایداری هنر در جامعه است. در خصوص این بخش هنرمند با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم میکند، از جمله این مسائل و مشکلات واردات آثار ارزان قیمت از چین است که سفال ایران از عصر صفویه تا امروز با آن روبرو است.سفال چین با قیمت ارزانتر، استحکام بیشتر و در مواردی شکل ظاهری مناسبتر در بسیاری از مراکز فروش معتبر ارائه میشود و طبیعی است که برای مردم تهیه این سفال بسیار به صرفهتر و مطلوبتر باشد. و بسیار طبیعی است که جنس ارزانتر برای طبقه متوسط مطلوبتر باشد.
اژدری در خصوص این مسئله که با توجه به این امر که چین بر بازار دنیا تسلط یافته است راه نجات هنر سفالگری از چنین مشکلات و موانعی چیست؟ گفت: سفالگری مانند بسیاری از حرف و صنایع دیگر تابعی از چندین متغیر است ، از جمله دسترسی به نیروی کار ارزان، مواد و مصالح مرغوب و حمایتهای دولتی و طبیعی است که هر کدام از گزاره های فوق قادر است بر قیمت تمام شده کالا تاثیر مثبت یا منفی بر جای گذارد. در شرایط کنونی دریافت کمک مادی و حمایت از بخش سفالگری مانند هر حرفه دیگر ضروری به نظر میرسد و لازم است تا در این خصوص توجه و دقت لازم صورت گیرد.
اژدری در خصوص این امر که چه نمونههایی را برای روشن شدن بحث لازم به ذکر میدانید اظهار داشت: یکی از نمونههای مشخص توجه به ورود کالاهای چینی و خرید و فروش آن در حد غیر قابل کنترول است. به عنوان مثال میتوان در فرودگاه امام خمینی در بخش مربوط به صنایع دستی آن کالاها و صنایع دستی ساخت چین را مشاهده نمود . این امر در تمامی فروشگاههای میدان نقشجهان اصفهان و نیز در خیابان کریم خان زند در تهران به وضوح مشهود است.و این برای صنعتگر و هنرمند چینی یک پیروزی و برای سرامیک کشور ما مایه سرافکندگی و شرمساری است.
کد خبر: 31784
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc0mq1.2bqs48laa2.html