علی‌اکبر مرادی:

تغییر موسیقی از سنتی به پاپ عامل ویرانگری موسیقی سنتی است

خبرگزاری سینمای ایران , 12 ارديبهشت 1391 ساعت 12:57

علی اکبر مرادی معتقد است: عده ای از جوانان موسیقی سنتی را پاپ می کنند؛ این عامل ویرانگری در موسیقی سنتی است.



علی اکبر مرادی نوازنده تنبور و از اساتید موسیقی ایرانی در خصوص گنجایش موسیقی سنتی در جذب مخاطب، گفت: دلیل کم شدن مخاطب موسیقی سنتی و به معنای درست تر موسیقی ملی قبل از هرچیز هزینه نکردن برای فکر و اندیشه و فرهنگ جامعه مان است؛ به طور کلی ما ایرانیان هیچ هزینه و فکر و اندیشه ای در حد معقول صرف فرهنگ و هنر کشورمان نمی کنیم؛ نه خانواده ها، نه مردم و نه حتی دولت. ما همه کار برای فرزندان مان می کنیم ولی از تنها چیزی که غافل هستیم رشد و پرورش فکری آنهاست و متاسفانه به فکر پرورش فرهیخته نیستیم.
وی افزود: موسیقی باید به مرور زیبایی ها را کشف کند و ببیند، اما چون این کار انجام نمی شود مخاطبان موسیقی سنتی و ملی ما کم شده است. موضوع دیگری که اهمیت دارد و موسیقیدانان از آن غافلند این است که موسیقی ملی ما که در سرتاسر کشور وجود دارد فراموش شده است و از آن ها غفلت می شود، موسیقی هایی چون موسیقی کردستان، آذربایجان، ترکمن، تالش، بلوچ، بوشهر، بختیاری، قشقایی و ... در صورتی که موسیقی ایران یعنی جمع تمام این موسیقی ها، در نتیجه یک جوان هم که پیشینه ای از فرهنگ و موسیقی کشورش ندارد به سراغ موسیقی ملی و سنتی نمی رود و بالتبع آگاهی هم پیدا نمی کند.
این نوازنده در پاسخ به این سوال که آیا دلیل رکود مخاطب موسیقی ایرانی و سنتی پایان ظرفیت موسیقی سنتی است و موسیقیدانان و اساتید چه باید بکنند، بیان کرد: نه اینطور نیست هر موسیقی باید نمایانگر فرهنگ مردمش باشد اگر موسیقی ای را امروز گوش کردی و دوست داشتی و چندین سال بعد نیز این حس وجود داشت و از گوش کردن آن موسیقی لذت بردی یعنی آن یک کار هنری و ماندگار است. متاسفانه امروزه ذهن جوانان ما ساده پسند شده است و به همه چیز مصرفی می نگرند.
وی تصریح کرد: موسیقی ما اگر موسیقی ملی باشد در همه جا مخاطب خود را می یابد، باید هرکسی گوشه ای از فرهنگ خود را در آن ببیند تا به آن گوش دهد. متاسفانه ما تمام کارهای مان افراط و تفریط است، یکی می گوید موسیقی ردیف به درد نمی خورد و یکی می گوید تنها موسیقی ردیف صحیح است در صورتی که در موسیقی به تمامی سبک ها نیاز است منتها با مشخص شدن جایگاه هرکدام از اینها. این ماندگاری در هنر است که میزان واقعی بودن و هنری بودن یک اثر را تعیین می کند اگر کسی قرار است عمر اثرش ۴ یا ۵ سال باشد پس دیگر نمی توانیم آن را اثر هنری بنامیم.
مرادی تغییر موسیقی از سنتی به پاپ را عامل لطمه زدن به موسیقی سنتی خواند و اظهار داشت: مسئله ای که باید ذکر کنم و بسیار حائز اهمیت است اینکه عده ای از جوانان موسیقی سنتی را پاپ می کنند؛ این بسیار بد است و به موسیقی لطمه می زند. هرچیزی باید در جای خود باشد، پاپ در جای خود و موسیقی سنتی هم در جای خود قرار بگیرد این کار ویرانگری در موسیقی سنتی است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در کنار حفظ ردیف می توان تغییراتی در موسیقی سنتی ایجاد کرد، گفت: تغییر همیشه خود به خود وجود دارد، انسانی که متولد می شود متاثر از محیط پیرامون خود تغییر می کند و به رشد می رسد در هنر نیز این مسئله صادق است. بزرگترین عامل در صعود هر هنری عشق است و این عاشق بودن نسبت به کار است که آن را تعالی می بخشد، موسیقی ای که مشکاتیان، حبیب زاده و لطفی ساخته اند سنتی بوده ولی مربوط به دوران خودشان بوده است. در گوشه گوشه ایران بزرگانی در موسیقی سنتی بوده اند و هنوز هم کار می کنند که با عشق پیش می روند. آفریدن نغماتی که ریشه و اصالت داشته باشد هنر است زمانی که کسی ریشه و اصل موسیقی را نشناسد پس نمی تواند موفق باشد و در داستان موسیقی به رشد و پیشرفت برسد.
این استاد موسیقی در پایان خاطر نشان کرد: اگر به جای موسیقی سنتی بگوییم موسیقی ملی و به جای موسیقی ردیف بگوییم موسیقی ایرانی آنوقت می توان جوابگو بود و این موسیقی را بسط داد و به جایگاه واقعی آن رساند. باید اینهمه سنگ را از پیش پای هنرمند برداشت تا بتواند به رشد برسد. موسیقی ما هنوز زنده است، این درست است که عده زیادی از فرهنگ خود فاصله گرفته اند ولی هستند هنوز کسانی که دوست دارند فرهنگ اصیل خود را داشته باشند و حفظ کنند.


کد خبر: 40144

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc0sq0.2bqx08laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com