یادداشتی به مناسبت روز جهانی گرافیک؛

تبلیغات؛ نبض تجارت

23 فروردين 1391 ساعت 14:32



یکی از عناصر مهم زندگی امروز تبلیغات است. تبلیغات به واسطه برقراری ارتباط انسان‌ها با کالا و خدمات امروزه و در دنیای مدرن نقشی حیاتی یافته است چنان که نمی‌توان آن را مبرا از نیازهای انسان قرن ۲۱ دانست. در واقع می‌توان گفت گرافیک پاسخگوی نیاز مخاطبانش به جهان امروز است.
حرفه گرافیک با عمری نزدیک به ۱۰۰ سال پردرآمدترین حرفه در جهان معاصر به شمار می‌رود. از آن جایی که رقابت در فروش کالا و یا ارائه خدمات نیازمند معرفی است شرکت‌های برتر دنیا بیش از نیمی از سرمایه خود را صرف تبلیغات می‌کنند.
تبلیغات ۲ رکن عمده را در خویش دارد که اولین و مهم‌ترین بخش آن است. این دو رکن «شناخت نیازهای مردم در هر منطقه از جهان» است و دیگری «چگونگی متقاعد کردن همان مردم خاص» در واقع بر پایه شناخت نیاز و همچنین روش اثر بخشی بر مخاطب حرفه گرافیک به دو بخش حرفه‌ای و غیرحرفه‌ای تقسیم می‌شود. در واقع در کشورهای برتر از نظر تبلیغات دو گروه از طراحان با یکدیگر همکاری می‌کنند که از این دو گروه یکی خالق ایده و دومی مجری ایده هستند. خالقان ایده که بخش عمده توان و انرژی خود را صرف یافتن روش درست بیان موضوع می‌کنند و گروه دوم تنها رسالت تجسم بخشی به ایده گروه اول را دارند.
طراحان گرافیک از یک قانون کلی پیروی می‌کنند. به عبارت دیگر اصل اثربخشی بر مخاطب بر مبنای یک اصل شکل می‌گیرد و آن غافلگیر کردن مخاطب است. به معنای دیگر هنگامی یک ایده در نظر مخاطب جذاب خواهد بود که مخاطب از دیدن تصویر یا حجم و یا هر عنصر تبلیغاتی دیگر دچار شوک بصری گردد. در این شرایط تبلیغات در ذهن او اثر می‌کند و به اصطلاح در خاطرش می‌ماند. 



یکی از ارکانی که امروز در تبلیغات مورد توجه مخاطب قرار می‌گیرد اغراق یا بزرگنمایی در صفات یک کالا یا خدمات است. ارزشمندی یک کالا یا خدمات از این طریق به مخاطب منتقل می‌شود. گاه اغراق به علت ماندگاری در ذهن و ایجاد شوک بصری در وی حایز ارزش است. از سوی اغراق در فرم و اندازه اغلب جذابیت بصری دارند. نوع دیگر از اغراق استفاده از حالات و حرکات انسانی برای یک محصول است این امر جذابیت سوژه را دو چندان می‌کند. 


برخورد دیگر استفاده از اشیاء به شکلی پازل مانند و مکمل است. به عبارتی مجموع اشیاء معرف شکلی است که از واقعیت آن شی‌ء فاصله دارد. نکته اینجاست که این همانند سازی باید به حدی باشد که چندان از سوژه اصلی فاصله نگیرد و مخاطب را گمراه نکند از سوی دیگر اگر بسیار نزدیک باشد مخاطب را دچار شوک بصری نمی‌کند و در او اثر نمی‌بخشد. 


موضوع دیگر ساختن روایت برای متقاعد کردن مخاطب است. روایت در ذهن مخاطب می‌ماند و از این طریق بر او اثر می‌بخشد.

 



هزاران راه دیگر برای تبلیغات وجود دارد که این حرفه را اثر بخش می‌کند.


کد خبر: 39263

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc1iq1.2bqoe8laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com