جمال شورجه در گفتگو با هنرنیوز:

خانه سینما به دنبال بازی «برد – برد» بود که محقق نشد

21 خرداد 1391 ساعت 9:14

یک کارگردان پیشکسوت سینمای ایران با ارزیابی مسائل خانه سینما معتقد است تمامی جبهه گیریهای این تشکل، حرکتهای سیاسی از پیش تعیین شده ای بوده تا دولت دهم را متهم به حرکتهای ضد فرهنگی نمایند.



جمال شورجه در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد وضعیت پیش آمده برای خانه سینما گفت: متاسفانه بحث خانه سینما، چند ماهی است که به صورت جدی در رسانه های برون مرزی و ضد انقلاب مطرح شده است و همه اینها ناشی از سیاسی کاری هیات مدیره خانه سینمایی بوده که نمی خواسته است بر مدار قانون حرکت کند.
وی ادامه داد: به دلیل مسائل و جبهه گیری های سیاسی که خانه سینما در سالهای اخیر داشت خیلیها بویژه رسانه های ضد انقلاب از آن سوء استفاده کردند درحالی که وظیفه و تکلیف خانه سینما به هیچ عنوان مسائل سیاسی نیست؛ اما انحرافاتی که در خانه سینما - مثل دستبردن در اساسنامه و عدم تائید آن توسط شورای فرهنگ عمومی و وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی - انجام شد که متاسفانه حرکتهای سیاسی بود به گونه ای که انگار یک فراکسیون سیاسی در آنجا حاکم شده که قصدش فقط مخالفت با دولت و معاونت سینمایی است و نه تنها از مواضع سیاسی خودش کوتاه نمی آید بلکه هرگز هم سعی نکرده است با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعامل کند.
این کارگردان سینمای ایران اضافه کرد: به نظر می‌رسد که تمامی جبهه گیریهای خانه سینما، حرکتهای سیاسی از پیش تعیین شده ای بوده تا دولت دهم را متهم به حرکتهای ضد فرهنگی کند و فریاد بر آرند که یک نهاد فرهنگی توسط دولت دهم بسته شده است. لذا در همین راستا ، خانه سینما شروع به حرکتهای سیاسی و دست بردن در اساسنامه خود آن هم به عمد می کند تا با مظلوم نمایی و هیاهو بتواند خوراک برای رسانه های برون مرزی فراهم نماید .
کارگردان فیلم سینمایی «۳۳ روز» تصریح کرد: همه جار و جنجالهای خانه سینما برای محکومیت نظام و دولت است تا به مردم اعلام کنند دولت دهم با خشونت و عدم برخوردهای فرهنگی وعاقلانه، یک نهاد فرهنگی با ۵ هزار عضو را تعطیل کرده است؛ لذا خانه سینما در این چند ماهه اخیر، سم پاشی های زیادی بابت این موضوع کرد و هنگامی هم که خانه سینما به تصمیم شورای فرهنگ عمومی و به دستور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی بسته شد این جار و جنجال ها افزونتر شد.
شورجه با بیان اینکه خانه سینما با مظلوم نمایی ها، نامه پراکنی ها و همچنین موضع گیری‌های سیاسی به دنبال یک بازی برد - برد بود گفت: آنها با این بازی درصدد بودند اعلام کنند که خانه سینما آنقدر قدرت سیاسی و رسانه ای دارد که بتواند با اعتراض، عقیده خودش را به حکومت تحمیل کند به گونه ای که دولت مجبور شود خانه سینما را دوباره بازگشایی کند لذا حرکت خانه سینما، حرکت کاملا هوشمندانه و هدایت شده ای بوده که از اتاق فکرهایی بیرون از خانه سینما نشات می گرفته است.
وی یاد آور شد: مسائل خانه سینما در حالی رخ می دهد که ما در مقطع خاصی از کشور بسر می بریم و با کشورهای اروپایی بر سر حقوق حقه خودمان در مبحث انرژی هسته ای درگیریم بنابراین نباید بار سنگین دیگری بر نظام و دولت اضافه کنیم و دولت را به انواع فرهنگ ستیزی و خشونت با اهالی فرهنگ و سینما متهم کنیم .
تهیه کننده فیلم سینمایی «نفوذی» با بیان اینکه نباید حرکتهای خانه سینما را ساده انگارانه بدانیم اظهار داشت: خوشبختانه خانه سینما با همه حرکتهایی که کرد به نتیجه مطلوب خود نرسید و درنهایت شنیدیم که رئیس هیات مدیره خانه سینما اعلام کرد ما آماده ایم تا از دولت تمکین کنیم و ظاهرا قرار است نشستهایی انجام شود تا شاید دراین نشستها، مسائل حل و فصل شود یعنی اساسنامه دیگری نوشته شود و مجمع عمومی دیگری برگزار شود به طوری که کلیه صنوف سینمایی بتوانند هیات مدیره انتخاب کنند - نه اینکه منتخبین صنوف در جایی جمع شوند که به شدت امکان لابی وجود داشته باشد- این در حالی است که خانه سینما، نهادی است که حکومت و دولت خودش آن را برای ساماندهی صنوف سینمایی تاسیس کرده است و باید برنامه ریزی جدی برای آن داشته باشد تا از این طریق بتواند اهالی صنوف خانه سینما را در جهت رشد و ارتقای سینمای ایران حمایت و هدایت کند.
به گفته شورجه، باید خانه سینما با سیاستگذاریهای خود وسیله رشد و تعالی سینماگران را فراهم می کرد به گونه ای که یکی از دغدغه های سینماگران پایبندی به اخلاق حسنه باشد.
این کارگردان با سابقه سینما با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی ایران نیاز به سینماگران فرهیخته، عالم، با بصیرت و مومن دارد گفت: متاسفانه سینماگران ما کمتر با معارف دین آشنا هستند و هیچ امکانی هم برای آنها فراهم نشده که دانش خودشان را در جهت معارف و بینش اسلامی ارتقاء دهند در حالی که این امر یکی از وظایف خانه سینما بوده است اما اگر خانه سینما نمی تواند یا نمی خواهد این کارها را انجام بدهد؛ حکومت و بویژه وزارت ارشاد باید زمینه ای را فراهم سازد تا فیلمسازان بتوانند هم دانش و فنون علمی خودشان را ارتقاء دهند و هم از دانش اعتقادی ومعارف دینی غافل نشوند چرا که جامعه ما یک جامعه دینی و اعتقادی است و برای همین است که اگر فیلمی با کمترین ظرفیتهای اعتقادی و دینی در سینماها اکران شود اولین کسانی که به آن اعتراض می کنند همین مردم هستند . بنابراین فیلمساز باید بداند که برای چه فیلم می سازد؟ خالق چه اثری است؟ درحالی که برخی از فیلمسازان اصلا چنین اعتقادی ندارند و به همین جهت است که بعد از گذشت ۳۳ سال از انقلاب اسلامی هنوز آن طوری که باید سینما در جهت اهداف بلند انقلاب و آرمانهای حضرت امام و شهدای عزیزمان گام برنداشته است. کارگردان فیلم سینمایی «حماسه مجنون» با اشاره به زمان انوار و بهشتی که پایه گذاران خانه سینما بودند تصریح کرد: در حالی که تاسیس خانه سینما به زمان آقایان انوار و بهشتی برمی گردد اما آنها خودشان در آن مقطع این تشکیلات را فعال سازی نکردند که این موضوع، محل شبهه است که چرا خانه سینما در زمان مدیریت آنها راه اندازی نشده است. البته این موضوع بر می‌گردد به این امر که اصلا خانه سینما برای ارتقای سطح دانش و فعالیتهای صنفی سینماگران پایه ریزی نشده است بلکه خانه سینما را به عنوان محلی پایه ریزی کردند تا از طریق اتاق فکرهایی که از بالا دستور می دهند اعلام کنند باید چه کاری بکنند، چه فیلمهایی بسازید، با چه دولت هایی تعامل داشته باشند و... لذا اگر به عملکرد خانه سینما نظری بیندازید متوجه خواهید شد که خانه سینما تا قبل از دولت نهم و دهم با همه دولتها تعامل داشته است اما وقتی دولت آقای احمدی نژاد سر کار می آید و با دیدگاه آقایان همسو نمی‌شود به‌تدریج خانه سینما شروع به کارشکنی می کند و به فعالیتهای سیاسی می‌پردازد که در نهایت هم در زمان دولت دهم و در زمان معاونت سینمایی آقای شمقدری این سیاسی کاری‌ها جلوه بیشتری پیدا می‌کند به گونه ای که، خانه سینما رو در روی حکومت و وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی می ایستد و به همین دلیل هم می بینیم که دستور انحلال خانه سینما نیز صادر می شود.
وی با اشاره به حکم دیوان عدالت اداری گفت: این حکم واقعا حکم شبهه داری بود به عبارتی حکم دو پهلو بود به گونه ای که خانه سینما می توانست از این حکم چنین استنتاج کند که خانه سینما می تواند به فعالیتش ادامه دهد و همین شبهه باعث شد تا چند روزی اعضای هیات مدیره خانه سینما در آنجا فعالیت کنند و حتی جلساتی را نیز برگزار نمایند هر چند که ما می‌دانستیم آنجا آنچنان هم بسته نبوده بلکه رفت و آمدهایی می شده به طوری که پاره ای از اسناد را هم از آنجا خارج کردند چون آنجا اصلا پلمپ نشده بود.
شورجه در خاتمه یاد آور شد: در حال حاضر، مباحث انحلال خانه سینما در حال بررسی است اما اینکه این انحلال دایمی باشد یا خیر؟ اینها مسائلی است که به تعامل چند روز آینده هیات مدیره خانه سینما با وزارت ارشاد بستگی دارد تا بتوانند راههای برون رفت از این بحران را که خودشان بوجود آوردند تدبیر کنند در حالی که نظر قلبی حکومت و دولت این نبوده و نیست که خانه سینما تعطیل شود.


کد خبر: 41963

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc1oq0.2bqse8laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com