دبيرجايزه كتاب فصل:فاصله زيادي با استانداردهاي جهاني در داستان نويسي داريم
26 خرداد 1389 ساعت 15:22
دبير جايزه كتاب فصل با اشاره به پيشرفتهاي شگرف كمي و كيفي بخش داستان نويسي در دوران بعد از انقلاب، گفت: هنوز تا رسيدن به استاندارهاي جهاني در اين حوزه فاصله زيادي داريم.
به گزارش هنر نيوز ،محمد رضا سرشار در گفت وگو با ايرنا در خصوص نبود انتخاب اثر برگزيده جايزه كتاب فصل درهيچ يك از بخشهاي ادبيات (شعر و داستان) بزرگسال ، كودك ونوجوان گفت: ما در بيشتر رشتههاي تاليفي از جمله ادبيات داستاني حرفهاي نيستيم.
وي افزود: در كشورهاي كه سنتهاي كهن در رشتههاي داستان نويسي دارند، معمولا كمي افت و خيز طبيعي است اما در كشورهاي كه اين جريان حرفهاي نشده است شاهد افت و خيز شديد هستيم.
سرشار گفت: در بيست ساله نخست پس از پيروزي انقلاب هيچ رماني به عنوان اثر برگزيده انتخاب نشد اما يكباره وزير ارشاد وقت به تصور خود و براي جبران مافات اين عقب ماندگي، جشنوارهاي مثل ادبيات داستاني انقلاب را برگزار كرد كه در جاي خود مشكل آفرين بود.
وي افزود : از آن سالها تا به امروز كه ۳۱سال از پيروزي انقلاب ميگذرد در حوزه داستان ۳بار برگزيده سال داشتيم يعني به عبارتي هر ۱۰سال داستان يك نفر كه اين نشاندهنده ضعف جريان داستان نويسي بزرگسال است كه بايد به فكر حل اين مسئله باشيم.
به اعتقاد سرشار، دادن جايزه بدون مبني و اصول، مشكل را حل نميكند و در هر جايزهاي حداقلهايي بايد رعايت شود.
وي گفت:در كتاب فصل براي اينكه كتابي حائز شرايط برگزيده شدن باشد بايد معدل بالاي ۹۰را كسب كند ضمن آنكه با آثار هم دوره خود رقابت كند ، در يك دوره ممكن است چند اثر با امتياز بالا داشته باشيم و اثري كه شرايط كامل را داشته باشد انتخاب خواهد شد و عكس آن نيز ممكن است كه سالهاي متمادي هيچ اثر برگزيده نداشته باشيم البته در يك جريان متعادل (حرفهاي )نبايد شاهد اين همه نوسان باشيم.
سرشار با اشاره به اينكه نويسندگي در كشور هنوز به معناي واقعي حرفه اي نشده است گفت: ادبيات ما مثل برخي رشتههاي ديگر روي تك ستارهها ميچرخد در حاليكه نبايد اينطور باشد ، در جريان حرفهاي طبيعي اين اشخاص نيستند كه تعيينكننده اند بلكه جريان است كه تعيين ميكند، گاه تعداد ستاره ها آنقدر زياد است كه كهشكان درست ميشود كه كم كاري چند نفر سبب ايجاد خلا نميشود ، در كشور ما اينگونه نيست اگر چهرههاي شاخص كار جديد بيرون ندهند كار برجسته در آن حوزه نداريم.
سرشار مهمترين راهكار را، پر كردن اين فاصلهها دانست واظهارداشت: هر نهادي متناسب با وظايف خود بايد كار كند ، نهادهايي مثل دانشكدههاي ادبي و هنري ،كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان ، حوزه هنري و... بايد اهتمام زيادي بر روي پرورش نيرو داشته باشند، جوايز براي تشويق افراد كافي است بايد بيشتر به آموزش ، نقدهاي ادبي بدون تعارف اما علمي توجه كرد.
وي در خصوص تعداد آثار ارسالي به دبيرخانه كتاب فصل گفت: در دوره دوازدهم ۵هزار و ۸۸۷عنوان كتاب كه در زمستان ۸۷به چاپ رسيده است به دبيرخانه ارسال شد كه پس از بررسي كارشناسي ۵هزار ۶۵۷اثر در مرحله اوليه داوري حذف و ۲۳۰عنوان كتاب به مرحله نهايي راه پيدا كرد.
سرشار در ادامه گفت : از ميان آثار راه يافته به مرحله پاياني ۱۸عنوان به عنوان اثر برگزيده و ۳۹عنوان هم به عنوان آثار شايسته تقدير انتخاب شدند.
دبير جايزه كتاب فصل در خصوص ميزان جوايز برگزيدگان گفت : نفرات برگزيده همانند دورههاي قبل ۵سكه ، لوح تقدير و تنديس را دريافت و نفرات شايسته تقدير نيز سه سكه به همراه لوح تقدير دريافت خواهند كرد ، البته براي حمايت بيشتر همه آثار برگزيدگان و تقديري خريداري خواهند شد.
وي به آمار كلي كتابهاي ارسالي در هر رشته به تفكيك تاليف و ترجمه اشاره كرد و گفت : در كليات ۸۰تاليف و ۲۰ترجمه ، در روانشناسي ۲۲۱تاليف و ۱۵۰ترجمه ، در دين ۷۹۳تاليف و ۸۹ترجمه ، علوم اجتماعي ۵۸۰تاليف و ۱۶۶ ترجمه ، در رشته زبان ۴۱تاليف و ۷ترجمه ، در علوم خالص ۷۷تاليف و ۲۸ ترجمه ، در علوم كاربردي ۵۳۷تاليف و ۱۹۴ترجمه ، در بخش هنر ( عكاسي ، تجسمي ، موسيقي ، هنرهاي نمايشي ، معماري و... ۱۸۱تاليف و ۱۲۰ترجمه ، در شاخه ادبيات يك هزار و ۳۶۶تاليف و ۲۰۹ترجمه ، در تاريخ و جغرافيا ۳۸۳تاليف و ۴۶ترجمه و در بخش كودك ۴۲۷تاليف و ۲۶۸ترجمه به دبيرخانه ارسال شده است.
وي تصريح كرد : از ميان ۱۸اثر برگزيده ۹عنوان تاليفي، ۶عنوان ترجمه اي و ۳عنوان تصحيح است و از ميان ۳۹اثر شايسته تقدير، ۲۴عنوان تاليفي، ۱۲عنوان ترجمهاي و ۳عنوان به بخش تصحيح اختصاص دارد.
سرشار در خصوص روند داوري و تعداد داوران اين دوره از كتاب فصل گفت : روند اين برنامه مثل هر سال است و از ميان افرادي كه در هر رشته توانايي نقد دارند استفاده شده است ، اسامي داوران همه رشتهها بعدا اعلام خواهد شد ، تعداد داوران اين دوره ۳۰۰نفر هستند.
وي درباره سهم بخشهاي ادبي اعم از شعر و داستان در جوايز اين دوره هم گفت : در هيچيك از بخشهاي ادبيات (شعر و داستان) بزرگسال و نيز كودك و نوجوان اثري حائز رتبه برگزيده تشخيص داده نشد.
سرشار گفت : در حوزه ادبيات بزرگسال دو عنوان كتاب در بخش شعر يك عنوان كتاب در بخش نقد ادبي شايسته تقدير شناخته شدند. در حوزه ادبيات كودك و نوجوان هم يك مجموعه شعر، يك كتاب داستان تاليفي و يك كتاب داستان ترجمه اي و يك اثر در حوزه كتابهاي علمي شايسته تقدير شناخته شدند.
وي در خصوص برنامههاي ويژه سومين سالگرد جايزه كتاب گفت : از جمله برنامههاي ويژه مراسم پاياني دوازدهمين دوره جايزه كتاب فصل كه مصادف با سومين سالگرد تاسيس اين جايزه است ميتوان علاوه بر حضور محسن پرويز معاون فرهنگي وزير ارشاد به حضور سيد محمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اشاره كرد .
وي بيان داشت : در اين برنامه از ناشري كه بيشترين آثار برگزيده ۱۲دوره قبلي را به چاپ رسانده است نيز تقدير خواهد شد و ۳نفر از دبيران قبلي اين جايزه سخنراني كوتاهي در طول برنامه خواهند داشت و از تعدادي از داوراني كه در طي ۱۲دوره بيشترين همكاري را با جايزه كتاب فصل داشته اند تقدير به عمل خواهد آمد.
دبير جايزه كتاب فصل در ادامه گفت : قرار است نمايشگاهي از آثار برگزيده ۱۲دوره گذشته در كنار تالار محل برگزاري مراسم برپا شود.
دوازدهمين دوره جايزه كتاب فصل از ساعت ۱۷تا ۱۹روز سه شنبه اول تيرماه در تالار انديشه حوزه هنري با حضور جمعي از مسوولان فرهنگي كشور ، دبيران و اهالي قلم برگزار خواهد شد.
کد خبر: 11533
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc1pqs.2bqs18laa2.html