مصطفی رزاق کریمی در گفتگو با هنرنیوز:

تلویزیون و سازندگان اثر با موضوع زندگی شخصیت های علمی به یک میزان مقصر هستند

6 خرداد 1391 ساعت 10:48

مصطفی رزاق کریمی نویسنده و کارگردان سینما گفت: متاسفانه برخی از فیلمنامه نویسان ما خلاصه کتابها را به عنوان تحقیق به حساب می آورند و طبق همان هم فیلمنامه نوشته و ساخته می شود.



مصطفی رزاق کریمی مستند ساز و کارگردان سینما در گفتگو با حبرنگار سینمایی هنرنیوز اظهار داشت: تحقیق و پژوهش یکی از ارکان مهم در ساخت آثار فاخر به خصوص در مستند سازی و سریالهای چند قسمتی برای تلویزیون است که اگر اهمیت آن به درستی درک نشود باعث نابودی یک اثری هنری می شود.
وی افزود: ما برای ساخت مستند یا فیلم داستانی نیاز به تحقیقات فراوانی داریم و در این بخش ساخت فیلمهای فاخر معاصر یا تاریخی دو نوع تحقیق داریم. اول تحقیق از زندگی و آثار نویسنده و ادیبی که زنده است و شخصیت تاریخی یا هنرمند و فرهیخته ای که در قید حیات نیست. این دو مقوله کاملا از همدیگر تفاوت دارند برای وقتی که یک فیلمساز می خواهد یک فیلم پرتره ای از یک هنرمند یا شخصیت تاریخی بسازد.
این کارگردان اضافه کرد: در تمام دنیا کشورهای مختلف هر کدام تلاش می کنند با ساخت آثار فاخر، به خودشان کمک کنند تا نسل به نسل هویت وتمدن شان زنده بمانند و نسل های آینده هم بتوانند به نوعی همیشه با فرهنگ خودشان زندگی کنند و فرهنگ های دیگر را طرد کنند. در کشور ما یکی از راه هایی که می توان تاریخ، فرهنگ و تمدن را زنده نگه داشت ساخت فیلم سینمایی، مستند و یا مجموعه های تلویزیونی است . اما دراین راه هیچ وقت بخش خصوصی نمی تواند به تنهایی دست به ساخت مثلا یک سریال تاریخی بزند چون سرمایه کافی ندارد. پس باید ارگانهای دولتی و صدا و سیما به عنوان حامی وارد میدان شوند تا مشکلات برطرف شود.
وی ادامه داد: من تاکنون فیلمهایی از زندگی و آثار اساتیدی چون، مرتضی ممیز، علامه جعفری و این اواخر استاد فرشچیان ساختم. در کشور اتریش هم که چند سالی زندگی کردم فیلمهایی در خصوص ۱۲ نویسنده آلمانی زبان ساختم و دراین راه در درجه اول تحقیق و پژوهش بسیاری انجام دادم واین تحقیقات به صورت کتابخانه ای ومیدانی بودند وبه من در ساخت آثارم کمک شایانی شد.
رزاق کریمی تصریح کرد: در تلویزیون کشورمان متاسفانه به مقوله تحقیق و پژوهش کمتر بهاء داده شده است. به فرض مثال سریالهایی در این سالها ساخته شده که فقط به تحقیقات کتابخانه ای در آنها بسنده شده و نتیجه کار هم اثری سطحی و ناشیانه بوده که مخاطب بلافاصله آن را پس زده وبه سمت سرگرمی های دیگری مثل ماهواره رفته است. این درحالی است که امکان دارد ساخت فلان سریال تلویزیونی سالهاتحقیق و پژوهش بخواهد .
کارگردان فیلم سینمایی «حس پنهان» خاطرنشان کرد: همان طورکه گفتم متاسفانه برخی از فیلمنامه نویسان ما ویرایش و خلاصه کتابها را به عنوان تحقیق به حساب می آورند و طبق همان هم فیلمنامه نوشته و ساخته می شود که فاقد ارزش هنری و زیبایی شناختی است. چون به هیچ وجهی یک نویسنده یا فیلمنامه نویس نباید برای نزدیک شدن به موضوع و سوژه نطرات شخصی خودش را در اثری که می سازد دخیل کند. اما با تمام این تفاصیل ما نمی توانیم مقصر اصلی ساخت آثار ضعیف و سطحی سریالها یا فیلمهای فاخر و تاریخی و حتی معاصر را به گردن تلویزیون بیاندازیم. چون به نظرمن هر دو طرف یعنی خالق اثر و تلویزیون به یک اندازه مقصر هستند. اینکه من فیلمنامه نویس و یا کارگردان چقدر برای اثری که می سازم ارزش قائل هستم و با مطالعه و تحقیق سعی می کنم ضععف های کارم را جبران کنم، آیا اصلا تخصص این کاررا دارم یا نه؟ چرا برخی از فیلمهایی سینمایی ما آثار موفقی نیستند .دلیل تمام این ها به نظرم اهمیت ندادن به ساختارومرحله تحقیق و پژوهش است.
وی ابرازداشت: ما هنوز نسبت به ساختار اثر، پرداخت موضوع و داستان، آگاهی نداریم و یا اگر داریم کوتاهی می کنیم. پس من کارگردان باید به دنبال ساختار مناسب برای اثرم باشم و تا مخاطبم به یک نوع فرهنگ قوی دیداری و شنیداری رهنمون شود. ازطرفی ما یک مشکل دیگر هم داریم و آن اینکه نگاه مدیریتی در طیف های مختلف نداریم و فرهنگ استفاده از خیلی چیزها را هم نداریم. به عنوان مثال ما فلان دستگاه خارجی را وارد کردیم تا در خیلی از مواقع به ما کمک کند، این درحالی است که ما هنوز فرهنگ استفاده از آن را نداریم. این مثال را به تلویزیون وسینما هم می توان تعمیم داد.
رزاق کریمی با اشاره به اینکه تلویزیون در پخش آثار فاخر مستند کوتاهی می کند عنوان داشت: مخاطب ما چه در سینما و تلویزیون حق دارد اثر با کیفیت را تماشا کند و اما ما می بینیم که دراین خصوص ارگانهای مختلفی کوتاهی فراوانی می کنند و بهای لازم را نمی دهند. به عنوان مثال به تحقق در مرحله مقدماتی به عنوان یک چیز زائد نگاه می کنند یا در بخش خصوصی هم تهیه کننده بهای لازم را به اثر هنری که می سازد نمی دهد چون فرهنگ صنعتی دیدن را ندارد. در اروپا صنعت مستند سالیانه میلیونها دلار سود برای تهیه کننده یک فیلم مستند به بار می آورد و قطعا این تهیه کننده برای ادامه مسیر و روند روبه رشد خود مشکلی نخواهد داشت چون می تواند با فروش مستند اش چند اثر دیگر را بسازد و این چرخه ادامه دارد.
این فیلنامه نویس تاکید کرد: به دلیل اینکه مدت طولانی را در خارج از کشور بودم می دانم که ساخت مستند، فیلم سینمایی و سریال از زندگی شخصیتهای معاصر و تاریخی و فاخر مقوله بسیار بسیار مهمی است به همین دلیل است که غرب همیشه دست به بازسازی جنگ های اول و دوم در فیلمهایی سینمایی اش می پردازد . چون غلط یا درست دوست دارد هرآنچه را که برای اش اتفاق افتاد به نسل های آینده انتقال دهد.اما متاسفانه در عوض ما اصلا اتقال دهندگان خوبی برای آیندگان نیستیم . چون دست به ساخت آثاری می زنیم که تخصص، علم، وسواد کافی از آن را نداریم وتحقیق را بی اهمیت می دانیم.چون آمارها نشان می دهند که فیلم هایی سینمایی تاریخی ومعاصر ما موفق نیستند وحود این ناموفق بودن به نظرم یک پژوهش جداگانه می طلبد.
رزاق کریمی در ادامه با طرح این سوال که چرا مخاطب ما باید فیلمهایی را ببیند که هیچ گونه ربطی به فرهنگ ما ندارند اظهار داشت: حل مشکلات مدیریت کلان و بسیار اندیشمندانه می خواهد تا بفهمیده شود که چرا بسیاری از آثار فاخر ما نه در داخل کشور و نه در خارج از کشور به لحاظ جذب مخاطب موفق نیستند. درگذشته مخاطب مثل امروز نگاه تیزبینانه و سریع نداشت و اما امروز دیگر مخاطب بسیار هوشیار شده و فرق بین خوب و بد را می فهمد. چون سرعت گوش، چشم و شنوایی او نسبت به گذشته رشد کرده و ریتم آن هم افزایش یافته است. پس امروز دیگر نمی توان به راحتی مخاطب را فریب داد و سرش کلاه گذاشت که حتما فلان مستند، فیلم سینمایی یا سریال ضعیف را تا به آخر تماشا کند. پس باید به پژوهش و تحقیق اهمیت و بهای بیشتری بدهیم تا آثارمان هم در کشورخودمان به در خارج از کشور موفق ومخاطب پسند باشند.


کد خبر: 40153

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc1sq0.2bqxp8laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com