در نظرسنجی از موزهداران کشور مشخص شد:
مخالفت ۸۰ درصدی با نحوه انتخاب مدیر موزه سعدآباد
18 اسفند 1394 ساعت 15:31
دور از انتظار نبود که انتصاب مدیر جدید سعدآباد با انتقادهایی از سوی موزهداران روبرو شود؛ انتقادهایی که سمت و سوی آنها را میتوان در جملات یکی از موزهداران سرشناس کشور سراغ گرفت: "آیا میشود یک موزه دار رییس یک بیمارستان شود؟ آیا میشود یک موزه دار را قاضی یک دادگاه کنند؟ آیا میشود یک موزهدار را رییس کلانتری کنند؟
به گزارش هنرنیوز؛ حمید رضا حسینی روزنامه نگار حوزه میراث فرهنگی در گزارشی که خبرگزاری ایلنا منتشر کرده است به بررسی مدیریت سعدآباد و اتفاقات اخیر در این حوزه پرداخته است. در متن این گزارش آمده است:
"از سوابق اجرایی مدیر جدید سعدآباد میتوان به معاون ستاد لشگر نجف اشرف، معاون ستاد پشتیبانی جنگ در استان زنجان، معاون فرمانداری زنجان، فرماندار شهریار، رباط کریم، اسلامشهر، شهر ری، هشتگرد و شهر دماوند اشاره کرد."
این، معرفینامهای است که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور برای مدیر جدید مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد – به عنوان بزرگترین مجموعه موزهای کشور – ارایه داده است. او روز یازدهم اسفندماه جاری با حکم رییس سازمان، جایگزین کسی شد که دارای مدرک کارشناسی ارشد باستانشناسی و دکترای موزهداری است. مدیر پیشین سعدآباد همچنین، سوابقی مانند عضو هیأت علمی و سرپرست مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی و عضویت در شورای راهبردی سایتهای جهانی تخت جمشید، پاسارگاد و چغازنبیل را در کارنامه خود داشت. بنابراین، دور از انتظار نبود که انتصاب مدیر جدید سعدآباد با انتقادهایی از سوی موزهداران روبرو شود؛ انتقادهایی که سمت و سوی آنها را میتوان در جملات یکی از موزهداران سرشناس کشور سراغ گرفت: "آیا میشود یک موزه دار رییس یک بیمارستان شود؟ آیا میشود یک موزه دار را قاضی یک دادگاه کنند؟ آیا میشود یک موزه دار را رییس کلانتری کنند؟ چگونه است که هرکسی با هر مدرک و سابقهای و از هر جایی میتواند بر مسند مدیریت موزه بنشیند؟"
انتصاب افراد فاقد پیشینه در رشته موزهداری به مدیریت موزهها امر بیسابقهای نیست. در دهه گذشته، یک دانشآموخته میکروبشناسی به ریاست موزه ملی ایران منصوب شد و مدیر ستاد حوادث غیرمترقبه استان هرمزگان، مدیریت مجموعه تاریخی-فرهنگی نیاوران را برعهده گرفت. اما انتصاب تازه در شرایطی صورت میگیرد که یک خودآگاهی جمعی میان موزهداران کشور شکل گرفته و آنان را بیش از پیش به سوی تشکلگرایی، تخصص محوری و ابراز مطالبات صنفی سوق داده است.
اگرچه در ماههای اخیر قطع چند اصله درخت در بخشی از مجموعه سعدآباد خبرساز شد، اما به نظر میرسد که انتصاب مدیر تازه ربطی به این ماجرا ندارد؛ زیرا مدیر پیشین سعدآباد از هفتهها قبلتر استعفای خود را تقدیم کرده بود. یک روز پس از این رویداد، مراسم معارفه مدیر جدید مجموعه تاریخی-فرهنگی نیاوران نیز برگزار شد. او اگرچه از نیروهای قدیمی سازمان میراث فرهنگی است اما پیش از این در پستهایی مانند مدیرکل بازرسی و فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی انجام وظیفه کرده است.
اختلاف در سازمان میراث فرهنگی
در روزهای گذشته تلاش شد تا نظر مسؤولان ارشد سازمان میراث فرهنگی درباره انتصاب تازه در مجموعه سعدآباد پرسیده شود اما در این راه توفیقی به دست نیامد. سیدمحمد بهشتی، رییس کمیته ملی شورای بینالمللی موزهها (ایکوم) و رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان؛ و محمدرضا کارگر، مدیرکل موزهها؛ هیچکدام حاضر به اظهار نظر در اینباره نشدند. در این شرایط، شاید بتوان نتیجه گرفت که این هر سه مایل یا قادر به دفاع از انتصاب انجام شده نیستند؛ زیرا در صورت موافقت با این تصمیم، مانعی برای دفاع آشکار آنها وجود نداشت. با این حال، محمد حسن طالبیان در مراسم معارفه مدیر جدید سعدآباد، به او گوشزد کرد که "زحمتی عظیم و کاری سخت" پیش رو دارد.
هرچند که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور دارای معاونت میراث فرهنگی است و در این معاونت اداره کل موزهها، مسؤولیت اداره موزههای تحت پوشش سازمان را برعهده دارد، اما انتصاب رؤسای موزهها دارای فرایند نسبتا پیچیدهای است که طی آن، رؤسای موزهها به فراخور موقعیت و اهمیتشان توسط مدیران کل استانی، اداره کل موزهها و معاون میراث فرهنگی برگزیده میشوند. در این میان، انتصاب رؤسای موزههای بزرگ مانند موزه ملی ایران، مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد و مجموعه تاریخی-فرهنگی نیاوران توسط رییس سازمان صورت میگیرد. در این شرایط، اگر هماهنگی و اتفاق نظری میان رییس سازمان و معاون میراث فرهنگی او وجود نداشته باشد، انتصاب و فعالیت رؤسای این موزهها بدون چالش نخواهد بود.
با توجه به اینکه معاون میراث فرهنگی سازمان از مدیران قدیمی سازمان است و با در نظر گرفتن سایر انتخابهای او، بعید به نظر میرسد که در خصوص انتصاب مدیر جدید مجموعه سعدآباد طرف مشورت قرار گرفته باشد. البته، نه در مورد اخیر، بلکه در موارد دیگر نیز اختلافاتی میان رییس سازمان با مدیران و کارشناسان معاونت میراث فرهنگی بروز کرده است. نمونه این اختلافات را میتوان در اظهارات تند و کنایهآمیز دو هفته پیش رییس سازمان سراغ گرفت. در حالی که معاون میراث فرهنگی و شمار زیادی از کارشناسان این حوزه خواستار حذف تبصره ۳۶ برنامه ششم توسعه کشور (واگذاری بناهای تاریخی غیرنفیس در اختیار سازمان به شهرداریها) شده بودند، مسعود سلطانیفر در واکنش به آنها با عباراتی بیسابقه گفت: "مَثَل بعضی از دیدگاههایی که دوستان، به ظاهر دلسوزانه و [از روی] عوامفریبی [مطرح] میکنند، این است: نه خود خورد، نه کَس دهد، گَنده کند..." در نمونهای دیگر، آقای سلطانیفر، غایب بزرگ همایش "میراث فرهنگی و توسعه پایدار" بود که با تلاش دو ساله پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در روزهای ۲۷ و ۲۸ بهمن ماه برگزار شد و وزیر راه و شهرسازی و معاونان این وزارتخانه حضوری چشمگیر در آن داشتند.
مخالفان ۸۰ درصد، موافقان کمتر از ۳ درصد
در حالی که مدیران سازمان میراث فرهنگی حاضر به اظهار نظر درباره انتصاب مدیر تازه مجموعه سعدآباد نیستند، از طریق شبکه تلگرام، یک نظرسنجی از موزهداران سراسر کشور انجام گرفت که ۱۰۶ موزهدار از ۳۳ موزه کشور به همراه شماری از کارشناسان موزه داری استانها در آن شرکت کردند.* در این نظرسنجی سوابقی که سازمان میراث فرهنگی برای مدیر جدید مجموعه سعدآباد اعلام کرده است، در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت و از آنان پرسیده شد که با توجه به این سوابق، نظرشان درباره این انتصاب چیست؟ (موافقم، مخالفم ، نظری ندارم) جمعبندی پاسخها نشان میدهد که ۸۰.۲ درصد پاسخگویان با این انتصاب مخالفت کردهاند، ۱۷ درصد نظری نداشتهاند و تنها ۲.۸ درصد موافق بودهاند. نکته جالب اینکه اغلب موزهداران عضو مجموعه سعدآباد حاضر به پاسخگویی نشدند یا گزینه "نظری ندارم" را انتخاب کردند. از میان پاسخگویان سعدآباد، هیچ کس با انتصاب تازه مخالفت نکرد و یک نفر نیز موافق بود.
کد خبر: 90013
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcc1xqo.2bqxs8laa2.html