جواد افشار در گفتگو با هنرنیوز؛
تاريخ سرشار از متون جذاب از زندگی شخصیتهاست
31 خرداد 1391 ساعت 10:17
جواد افشار کارگردان سینما و تلویزیون گفت: آثار و کارهایی که در خصوص شخصیت های علمی، فرهنگی، ملی و تاریخی تا کنون در تلویزیون ساخته شده کافی نیست و باید مجموعه های تلویزیونی و فیلم های سینمایی فراوانی در این خصوص ساخته شود تا حق مطالب در مورد این شخصیت های فاخر ادا شود.
جواد افشار کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار تلویزیون هنرنیوز اظهار داشت: آثار و کارهایی که در خصوص شخصیت های علمی، فرهنگی، ملی و تاریخی تا کنون در تلویزیون ساخته شده کافی نیست و باید مجموعه های تلویزیونی و فیلم های سینمایی فراوانی در این خصوص ساخته شود تا حق مطالب در مورد این شخصیت های فاخر ادا شود. به هرحال کارهایی داستانی و نمایشی یک قصه و شخصیتی می خواهد و باید دراین میان شخصیت هایی خلق شوند که بتوانند حق مطلب را در غالب نمایشی و درام برای انتقال به مخاطب بیان کنند و تاکنون دراین حوزه آثاری هم ساخته شده و دوستان دیگر تلاش کردند که بتوانند کارهای خوبی را ارائه دهند.
وی افزود: معتقدم آثاری که در این خصوص ساخته می شود باید فارق از جنبه های سیاسی باشند و بتوانند برای مخاطب تاثیرگذار باشند. به طور طبیعی ما نیاز داریم که بتوانیم از تاریخ آن بخش هایی که قابلیت ساخت ونمایش دارد را اقتباس کنیم و فیلم وسریال هایی بسازیم که بتواند در نسل جوان کنونی جامعه ونسل های آینده تاثیرگذار باشد . من در کارنامه هنری خودم ساخت سریال فاخر «جابر بن حيان» را در سال ۱۳۸۴ دارم که سختی های خود را داشت و مهمترین مساله دراین مورد مسائل مالی و هزینه های مالی بالایه تولید این گونه آثار است که باید تیم سازنده این گونه آثار فاخر از سوی مدیران سیما حمایت شوند تا کار به سرانجام برسد. چرا که تاريخ سرشار از متون جذاب برای استفاده در سينما و تلويزيون است شخصيتهايی كه از دل تاریخ می آیند قابلیت تبديل شدن به يک كاركتر یا شخصیت سينمايی و تلویزیونی را دارند.
كارگردان سريال «جابربن حيان» تصریح کرد: من به ساخت این گونه آثار همیشه علاقه داشته ام و در سال ۸۰ سريالی تاريخی «غروب بیپايان» را در ۲۶ قسمت برای سيما توليد كردم كه روايتگر زندگی دانشمندان تاريخ اسلام بود و با دستياری در فیلم سریال «مسافر ری» ساخته «داود ميرباقری» بود كه تصميم جدی گرفتم تا سريالی بر اساس شخصيتی ايرانی و مذهبی كه تاريخ ما به آن افتخار می کند بسازم وبه همین دلیل مجموعه تلویزیونی «جابربن حيان» را ساختم.
وی ادامه داد: اما دراین راه ساخت این گونه آثار مشکلاتی هم وجود دارد که همان طور که گفتم اولین عامل مسائل مالی است و در درجه دوم پژوهش و تحقیق و استفاده از نظرات دانشمندان خبره در این زمینه است . یادم می آید زمانی که ساخت این سریال پیشنهاد شد متن سریال «جابربن حيان» توسط «علی برزی» به نگارش درآمده بود و تحقيقات نيز توسط يک تيم كاملا كارشناسی زير نظر آقای انصاری، برزی و چند تن ديگر شكل گرفته بود و ما منابع محدودی از زندگی شخصی حيان در اختيار داشتيم. با اين حال سعی كرديم به اتفاق نويسنده و آقای لبافی در بازنويسی، روی جذابيتهای دراماتيکی، نمایشی و كششهای مورد نياز روی داستان و قصه اثر بيشتری كار شود، بر اين اساس بازنويسی حدود چند ماه طول كشيد تا کاربه مرحله تصویربرداری رسید.
افشار اضافه کرد: به خاطر همین نکته مهم است که می گوییم تحقیق و پژوهش حتما در ساخت این گونه آثار باید باشد و این مراحل هزینه بر است. با جیب خالی نمی توان اثر فاخر ساخت. چون کارگردان و فیلمنامه نویس باید از صفر تا ۱۰۰ کار را شروع کنند و مثل یک نهال کوچک مراقبت کنند تا اثر به بار نشیند. مشکل دیگر در خصوص ساخت آثار فاخر مشکل لباس و دکور است. ما برای تهيه دكور و لوكيشهای سریال «جابربن حیان» یک گروه ۵۰ نفره داشتیم که به دلیل اینکه در این بخش ها ما مشکل داریم این دوستان مدام در بيابانهای كشورمان آواره بودند تا دکورمناسب را پیدا کنند و اگر عشق وعلاقه نبود نمی توانستند مشكلات را تحمل كنند سریال به سرانجام نمی رسید.
وی تصریح کرد: ما هر چقدر که در ساخت سریال یا فیلم سینمایی فاخر کمبود داشته باشیم در زمان پخش این کمبودها خود را نشان می دهند و باعث می شود که کیفیت کار بیافتد و فیلمنامه نویس و کارگردان در شخصیت پردازی برای اثرشان ناچار باشند که برخی از شخصیت ها را از سریال یا فیلم حذف و تعدیل کنند چون همان طور که گفتم مسائل مالی بزگترین مشکل است .
کارگردان سریال «سی امین روز» در مورد تاثیر کدیران سیما در به سرانجام رسیدن وساخت سریال های فاخرخاطرنشان کرد: خوشبختانه برخی از مدیران سیما خود از دست اندکاران سینما و تلویزیون هسستند و به عنوان مثال می توان به آقای فرجی مدیر شبکه اول سیما اشاره کرد که کار هنری خود را از تولید آغاز کردند و با تمام مراحل ساخت یک مجموعه تلویزیونی و فیلم کامل آشنا هسستند و این خیلی کمک کرده که آقای فرجی بتواند سطح کیفی آثار این شبکه را بالا ببرد . اگر از این گونه مدیران در تلویزیون داشته باشیم می توانیم سطح کیفی دیگر شبکه ها را هم بالابرد اما این بدان معنا نیست که مدیران دیگر شبکه نمی توانند کار کنند بلکه به نظر من مشکل اصلی در مدیران میانی و پایین است که انحرافات و کج روی در این بخش ها دیده می شود و ضعف هایی دیده می شود .
وی در مورد ریزش مخاطبان سیما هم گفت: ریزش مخاطب این روزها مختص به تلویزیون نیست وما این مشکل را در سینما وتئاتر هم داریم و بیشتر مربوط به مسائل اقتصادی، سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی است . هجوم بی رویه وزیاد رسانه های خارجی هم می تواند تاثیر گذار باشد. در سال های گذشته مجموعه های تلویزیونی ما ۸۰ درصد مخاطب داشتند امروز این تعداد را ندارند و امروز ماهواره به عنوان رقیب وارد میدان شده وبه شدت مخاطبان ما را دوره کرده و تلاش می کند مال خود کند.
افشار در پایان گفت: من به جرات می توانم بگویم که آثار ما امروز در تلویزیون نسبت به گذشته ۸۰ درصد بهتر شده و این بهترشدن در بخش های فیلمنامه، کارگردانی، موسیقی و فیلمبرداری و... اتفاق افتاده استو هر چند آثاری مانند هزاردستان و سربداران را ما در گذشته داریم که جزو استثناها هستند وامروز سریال های ما بسیار قوی شدند و ریزش مخاطب ما به دلیل رسانه هایی است که در ساخت آثار خود به هیچ وجه دست شان بسته نیست وهر چیزمبتذلی را هم می توانند بسازند وبه خورد مخاطب بدهند.
کد خبر: 42386
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcce1q0.2bqi48laa2.html