آیا صرف خوشحالی از ورود گردشگر کافی است؛
گردشگران خارجی را کجای دل ایران بگذاریم
20 خرداد 1393 ساعت 13:10
درحالی هر روز خبر از افزایش گردشگری خارجی میرسد که ورود این بخش از گردشگران با مشکلات ابتدایی چون کمبود جای اقامت مواجه است و در صورت عدم رفع این مشکل باید ابتدای سال آینده منتظر کاهش ورود به دلیل عدم ارائه خدمات مناسب بود.
مریم اطیابی- ورود گردشگران خارجی به ایران در دولت یازدهم با توجه به اخذ سیاست خارجی تعاملی با دنیا نوید روزهای خوبی را برای گردشگری خارجی میدهد اما از آنجا که گردشگری هیچگاه محلی از اعراب تصمیمات کلان مملکتی نبوده و هرگز به دور از شعار و به عنوان یک صنعت جایگزین درآمد نفت بدان نگاه نشده همواره با مشکلات ابتدایی و بدیهی رو به روست . چرا که آمدن گردشگر هیچ گاه در حیطه وظایف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نگنجیده و این سازمان صرفاً به یک مقام تشریفاتی بدل شده است . اگر در ایران دولتی سیاست تعاملی با جهان را پیش رو بگیرد، گردشگران راهی کشور میشوند و اگر سیاست تهاجمی اخذ نماید، گردشگری وارد ایران نمیشود بنابراین اکنون نیز سازمان میراث فرهنگی بدون تلاشی شاخص شاهد حضور گردشگران در ایران است و بخش خصوصی نیز بدون توجه به بخش دولتی سعی میکند تا از فرصت بدست آمده نهایت استفاده را ببرد چرا که هیچ تضمینی وجود ندارد در صورت تغییر سیاست خارجی باز هم شاهد روزهای تاریک گردشگری نباشد.
اما اکنون با ورود گردشگر خارجی آن هم در همان بدو فعالیت دولت یازدهم،مهمترین مشکلی که فعالان بخش خصوصی با آن مواجه هستند، کمبود اماکن اقامتی است. هتلهایی که تا سال پیش از نبود گردشگر آه و فغانشان به آسمان بود اکنون در سه شهر یزد، اصفهان و شیراز با کمبود جا مواجهاند البته این فقط برای سه شهر نامبرده مصداق دارد و هتلهای شهرهای دیگر همچون کرمان، تبریز و مشهد با تختهای خالی رو به رو ست.
سید محمد علی اشرف واقفی، نایب رییس هیات مدیره جامعه تور گردانان در گفت و گو با هنرنیوز، برگزاری همایش شهرداران جهان از ۱۵ تا۲۱ مهر را فاجعهای برای گردشگری اصفهان میداند و نسبت به برگزاری جشنواره فیلم کودک هم گلایهمند است. او متذکر میشود: « در تمام دنیا مخصوصاً کشورهای گردشگر پذیر در زمانهای اوج حضور گردشگر؛ همایش، جشنواره یا سمیناری برگزار نمیشود و اجرای آن به زمان افول حضور گردشگر منتقل میشود تا علاوه بر پر شدن هتلها لطمهای به گردشگری کشورها وارد نشود. همچنین میتوان این همایشها را در استانهای دیگر برگزار کرد و به اشتغالزایی آنها در بخش هتلینگ کمک کرد.»
ناصرگلدوست نیز معتقد است راهکار مشکل مراکز اقامتی ساخت هتل ۵ ستاره نیست. چرا که اکنون هتلهای زنجیرهای ۲ ستاره در تمام دنیا هست که تمیز بوده و خدمات خوبی به گردشگران خارجی ارائه میدهد. او خواستار حضور بازرسان بررسی استاندارد کیفی جهت ارتقا هتلهای ۱،۲ و ۳ ستاره جهت پذیرش گردشگر خارجی است.
دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران میگوید:« با قراردادن بودجه از سوی دولت در اختیار این بخش ضعیف جامعه هتلداران، هم این صنعت در هتلهای تخت خالی رونق میگیرد و هم سطح کیفیت آنها در زمینه غذا، سرویس بهداشتی، حمام، سرویس بهداشتی فرنگی، تخت و روانداز و شست و شو لباس ارتقا مییابد.»
رییس جامعه تورگردانان نیز با بیان این که شاید دولت تا مهر نتواند هتل بسازد اما تا اوایل فروردین ماه سال ۹۴ امکان ساخت هتل وجود دارد، توضیح میدهد:« در یکی از نمایشگاههای بینالمللی گردشگری با شرکتهایی از آلمان گفت و گو کردم. آنها حاضرند ظرف ۴ الی ۶ ماه هتل بسازند.»
پورفرج ادامه میدهد: « در حال حاضر هتل به سبک قدیمی ساخته نمیشود. بلکه تمام اتاقها، سقفها، سرویسهای بهداشتی به صورت پیش ساخته وجود دارد. حتی برخی میگویند چینیها ظرف دو ماه و نیم تا سه ماه یک هتل پیش ساخته تحویل میدهند. این گروههای آلمانی نیز ظرف ۴ تا ۶ ماه هتل ۷ طبقه با هر تعداد اتاق را تحویل میدهند.»
جمشید حمزه زاده -رییس جامعه هتلداران ایران- هم با اشاره به این که تنها هتلهای سه، چهار و پنج ستاره سه شهر اصفهان، شیراز و یزد به دلیل وجود گردشگر خارجی با مشکل کمبود جا مواجهه است، اظهار می کند: در سایر شهرها این مشکل وجود ندارد. اما راهکار کوتاه مدت این است که بستههای تور با مقاصد جدید تعریف شود یا این که تعداد روزهای اقامت در این سه پایلوت گردشگری خارجی کاهش یابد.
وی راهکار میان مدت و بلند مدت برای رفع این مشکل را ساخت هتل می داند و تأکید میکند: شاید اکنون هتلهای ۴ و ۵ ستاره آن هم نه در همه استانها بلکه شیراز، اصفهان و یزد پر باشد اما مثلاً در مشهد تختهای بسیاری از هتلها خالی است. بنابراین شناخت کشورهای هدف، تعداد گردشگران ورودی و ظرفیتسنجی برای احداث زیرساختها بسیار مهم است.
او درباره ساخت هتل پیش ساخته با اشاره به این که مشکل فقط ساخت هتل نیست و مرحله صدور مجوز تا اخذ موافقت اصولی طولانیمدت است، میافزاید: فقط مسأله پیدا کردن یک سرمایهگذار و در خواست همکاری با یک شرکت خارجی فرضاً آلمانی نیست. فرآیند اخذ مجوز یکی از مشکلات است چرا که از مراکز مختلف از جمله شهرداریها، بخشداری ها، وزارتخانههای گوناگون استعلام میشود. مورد دیگرعوارض سنگینی که شهرداری تعیین میکند که سرمایهگذار را همان ابتدا پشیمان میکند.
حمزهزاده تصر یح میکند: فرض را بر این بگذاریم تمام مشکلات بروکراسی و غیره هم حل شد؛ بالاخره مصالح این هتل پیش ساخته باید از خارج کشور وارد شود یا نه و این یعنی مشکل جدیدی به نام گمرک که به راحتی اجازه ورود هر کالایی را به کشور نمیدهد.
رییس جامعه هتلداران ایران در باره پیشنهاد ارتقا کیفیت هتلهای دو ستاره و مهمانسراها برای پذیرایی گردشگران خارجی میگوید: ارتقا کیفیت یک اصل است اما امکانات هتلهای دو ستاره محدود است. نمیتوان تضمین داد اگر کیفیت خدمات این دسته از مراکز اقامتی ارتقا یابد میتواند برای گردشگر خارجی مناسب باشند. فرضاً گردشگر خارجی مجموعه امکانات ورزشی را خواهان است که چنین فضایی در هتلهای دو ستاره اصلاً وجود ندارد و یا خواهان انواع غذاها یا رستورانهای مختلف است که در این هتلها مهیا نیست.
او با بیان این که البته درنهایت این پیشنهاد کمک کننده قابل بررسی است و به صورت مقطعی تا حدودی میتواند بخشی از مشکلات را برطرف کند، ادامه میدهد: اکنون بهترین هتلهای کرمان، بندرعباس، هرمزگان، آذربایجان، کرمانشاه خالی است و باید بستههای جدید سفر برای گردشگران خارجی تعریف شود.
وی تأکید میکند: جامعه هتلداران اعلام میکند که اگر آژانسداران تضمین دهند گردشگران خارجی را به شهرهای دیگر سوق میدهند، ما هم متعهد میشویم برای مسافران غذاهای مورد نظر مثل ایتالیایی، چینی، ترکی، غذاهای بومی و محلی ایران و ... را تهیه کنیم اما این تعهد به شرط تضمین مسافر است. نه این که هتلی در یاسوج با توجه به وضعیت اقتصادی کشور رستوران چینی بزند اما در طول سال دو شب بیشتر گردشگر چینی نداشته باشد.
کد خبر: 72437
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccm0qm.2bqi18laa2.html