گذری بر تالار ایران‌شناسی کتابخانه مجلس شورای اسلامی؛

از شرق‌شناسی سعید تا دانشنامه ایرانیکا

20 شهريور 1392 ساعت 12:41

یکی از مهم‌ترین کتابخانه‌ها در هر کشور، کتابخانه مطالعات تخصصی و پژوهش‌های وابسته به شناخت آن کشور است که راه دسترسی به گونه‌های مختلف این مطالعات را بر روی علاقه مندان می‌گشاید.


به گزارش هنرنیوز، با توجه به اهمیت چنین کتابخانه‌ای در کشور ما کتابخانه مجلس شورای اسلامی که از کتابخانه‌های دیرینه کار کشور است با اختصاص یک ساختمان مجزا تحت عنوان کتابخانه شماره دو یا کتابخانه «ایران‌شناسی» توانسته است تامین کننده بخش مهمی از کتاب‌های تخصصی این حوزه برای علاقه مندان و پژوهشگران باشد.

کتابخانه شماره دو معروف به کتابخانه ایران‌شناسی در یکی از ساختمان‌های قدیمی مجلس شورای اسلامی در میدان بهارستان قرار دارد؛ این کتابخانه پس از تأسیس مجلس سنا در ۲۰ بهمن ۱۳۲۸، به همت سید حسن تقی‌زاده رئیس وقت مجلس آن دوره، به طور موقت در کنار مجلس شورای ملی در دو اتاق کوچک ساخته شد.

هدف از ایجاد این کتابخانه، تشکیل تالار تخصصی کتاب‌هایی در زمینه‌ ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی بود که نخست با چیزی حدود ۵۰۰ جلد کتاب آغاز به کار کرد.

این کتابخانه سپس با گشایش ساختمان مجلس سنا (ساختمان مجلس شورای اسلامی در دوره‌های اول تا ششم) در سال ۱۳۳۵ به تالاری در جنب هیأت رئیسة مجلس سنا و سپس در اوائل سال ۱۳۶۲ به کاخی که در شرق عمارت مجلس سنا قرار داشت و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی موزه‌ نگارستان در آنجا مستقر بود به عنوان کتابخانهٔ شمارهٔ ۲ مجلس انتقال یافت.

پس از انتقال به موزه‌ نگارستان سابق به مرور این کتابخانه شکل عمومی نیز به خود گرفت تا اینکه در اوائل سال ۱۳۸۳ به عمارت قدیمی مجلس شورای ملی (ساختمان مشروطه) منتقل و در ‌‌نهایت در ۲۴ آبان ۱۳۸۴ به عمارت قدیمی کتابخانهٔ مجلس انتقال داده شد. 

در این کتابخانه‌ مجموعه‌ها و منابع ارزشمند و کم‌نظیری از کتب فارسی، عربی و لاتین وجود دارد و این مجموعه با بیش از ۵۸ هزار عنوان کتاب، نشریات تخصصی اسلام‌شناسی، ایران‌شناسی و شرق‌شناسی و ۳۷ نقشهٔ جغرافیایی تاریخی مربوط به ایران، کشور‌های شرقی و دنیای اسلام یکی از کتابخانه‌های غنی ایران‌شناسی به شمار می‌رود.

در باب کتاب‌های چاپی لاتین این کتابخانه هم گفت که در این تالار بیش از ۲۴ هزار جلد عنوان کتاب را در خود جای داده است که ارزشمند‌ترین و در نوع خود کم یاب‌ترین منابع چاپی لاتین موجود در ایران هستند و دست پژوهشگران را برای بررسی‌های علمی و تحقیقی خصوصا در حوزه پایان نامه‌های دانشگاهی باز گذاشته و در اختیار آنهاست.

در این کتابخانه همچنین گنجینه‌‌ای از سفرنامه‌های فرنگی‌ درباره‌ ایران وجود دارد که از مجموع ۵۸۶ سفر‌نامه، ۳۴۹ عنوان به زبان انگلیسی، ۱۲۳ عنوان به زبان فرانسوی، ۸۷ عنوان به زبان آلمانی و ۲۷ عنوان به زبان‌های ایتالیایی، لاتین، ترکی و غیره می‌باشد و به عنوان منبع مطالات دست اول دارای ارزش بسیار است.

وانگهی نشریات ادواری موجود در این مکتابخانه نیز از مهم‌ترین مجموعه‌های آرشیوی نشریات ملی است که بیش از ۹۸ عنوان مجله‌ تخصصی در حوزه‌های ایران‌شناسی به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، روسی و ترکی و ۳۳۴ عنوان مجله‌ تخصصی فارسی و عربی را در خود جای داده است.

این کتابخانه در حال حاضر با اقدام به اسکن کتب قدیمی و نسخ موجود نسبت به دیجیتالی کردن کتاب‌های آن و استفاده از آن در کتابخانه‌ دیجیتالی کتابخانه‌ همت گماشته است که در این راه می‌تواند سهم ارزشمندی در مطالعات تخصصی ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی در ایران و دنیا داشته باشد.

کتابخانه ایران‌شناسی مجلس شورای اسلامی با سهولت استفاده از کتب و دسترسی آسان برای محققان باب تازه‌ای را در ارتباط دوسویه محققان و علاقه مندان به مطالعه کتاب‌های این حوزه گشوده است؛ نیز معماری و فضای آکنده از لطافت تاریخی موجود در آن تجلی احساس دیرینه‌شناختی در دل مخاطبان این کتابخانه است.

از مهم‌ترین ویژگی‌های این کتابخانه نگهداری کلیه مجلدات دایره المعارف ایران‌شناسی یا ایرانیکا است که در رقابت با کتابخانه بنیاد ایران‌شناسی و کتابخانه‌های قدیمی همچون تالار ایران‌شناسی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است.

علاقه مندان به این کتابخانه می‌توانند همه روزه به جز پنج شنبه هاو جمعه‌ها از ساعت ۸ صبح الی ۱۵ عصر به میدان بهارستان، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، ساختمان ایران‌شناسی مراجعه نموده و از این کتابخانه غنی و کم نظیر در جهت مطالعات تخصصی خود بهره جویند.


کد خبر: 63617

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccmeqe.2bq1s8laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com