سکوت میراث فرهنگی علامت چیست؟

«ترامیشلو» و سهامدار اصلی شرکت «سامسونگ» در تهران چه کردند؟

2 مرداد 1394 ساعت 15:43

انتهای هر پرونده‌ای که هتل‌ساز بوده، میراث فرهنگی ورود پیدا نکرده است! ۶۰- ۷۰ درخت «باغ پسیان» را بریدند تا به جای آن هتل بسازند اما میراث فرهنگی ورود پیدا نکرد! برای گزارش «ثابت پاسال» جریان رسانه‌ای راه افتاد چرا سازمان میراث فرهنگی ورود پیدا نکرد؟



به گزارش هنرنیوز ،مجمع «حق بر شهر باهمستان» در ادامه برگزاری سلسله نشست های پیشین پیرامون موضوع حق بر شهر، با همکاری تارنمای یکشهر، در نشستی عمومی به نقد و بررسی پیشنویس لایحه مدیریت شهری از منظر میراث فرهنگی پرداخت. در این نشست با عنوان" «شهرداری با میراث تاریخی چه خواهد کرد؟»" یاشار سلطانی، سردبیر سایت معماری نیوز، با اشاره به این که در کشور ما از بانیان اصلی فاجعه‌ها نام برده نمی‌شود، گفت: به نظر من وقت آن است که نام ببریم و موردی به آنها بپردازیم. وظیفه رسانه این است که آن حاشیه امن را برای این افراد از بین ببرد.مسببان اصلی این حجم سنگین تخلف از تخریب باغ تا میراث فرهنگی کیست؟ آن هم نه به دلیل منافع عامه بلکه برای عده‌ای سرمایه‌دار، نهادها، ارگان‌ها، افراد بانفوذ، آقازاده‌ها... در بررسی‌های رسانه‌ای مشخص می‌شود که بیشتر مسببین تخریب، مردم عادی نیستند.

او اضافه کرد: درقیاس، بررسی عملکرد مسوولان شهری شهرهای بزرگ جهان نشان می‌دهد که مسیر یک اتوبان یا خیابان برای حفظ یک اثر تاریخی تغییر کرده یا برخی از پروژه‌های عمرانی متوقف شده است.

وی یکی از مشکلات امروز شهرها را عدم کفایت لازم برای مدیران شهری دانست و افزود: حوزه مدیریت شهری الی ماشالله صاحب دارد اما اتقافی که می‌افتد «مصداق کی بود کی بود ،من نبودم است» اکنون شورای شهر، وزارت کشور، شهرداری، وزارت راه و شهرسازی و شورای عالی معماری و شهرسازی همه و همه در این امر دخالت می‌کنند اما مشخص نیست این خدمات به چه کسی ارائه می‌شود و چرا اتفاقات اصلی در نهایت برای شهر به وقوع نمی‌‌پیوندد. مدیران ناکارآمد زیاد است.

سکوت میراث فرهنگی علامت چیست؟


سلطانی با اشاره به این که در دولت نهم و دهم کسانی بودند که تجربه‌ی مدیریتی نداشتند و اکنون نیز این روال ادامه دارد، اظهار کرد: مثلاً رجبعلی خسروابادی، مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران، کاردانی ریاضی داشته واکنون دارای فوق لیسانس مدیریت دولتی است. از طرفی ایشان از سال ۸۲ معاون اجرایی اتحادیه هتلداران تهران بوده است، خوب مشخص است الویت نخست ایشان هتل، گردشگری است نه میراث فرهنگی. انتهای هر پرونده‌ای هم که هتل‌ساز بوده، میراث فرهنگی ورود پیدا نکرده است! ۶۰- ۷۰ درخت «باغ پسیان» را بریدند تا به جای آن هتل بسازند پیگیر این قضیه علی انصاری بود اما میراث فرهنگی ورود پیدا نکرد! نخستین گزارش «ثابت پاسال» را در تارنمای ما(معماری نیوز) نوشتند و بعد هم جریان رسانه‌ای آن راه افتاد چرا سازمان میراث فرهنگی ورود پیدا نکرد؟ چون علی انصاری می‌خواست خراب کند و به جای هتل و مجتمع تجاری بسازد؟ما شاهد سکوت و عدم دفاع سازمان میراث فرهنگی در بسیاری موارد هستیم.

این فعال رسانه‌ای تصریح کرد:آمدن دولت نهم و دهم یکی از حسن‌هایش این است که راه‌های «در رو» قانون مشخص شد. الان کاملاً محرز است ساختمان‌ها در آن دوره از چه طریقی در کمیسیون ماده ۵ مجوز تخریب گرفتند.

همه سرداران یک شهر

وی با بیان این که اکنون یک پرسش اساسی این است که شهرداری با میراث فرهنگی چه خواهد کرد، افزود: من یک فهرستی از مدیران شهری تهیه کردم که فقط شامل مدیران فعلی نیست. سردار جعفری مدیر عامل بازیافت، سرهنگ فروتن مدیرکل انتصابات شهری، سردار صلاحی سازمان فرهنگی- هنری شهرداری، سردار حیدریان مدیر عامل املاک و مستغلات، سردار ایازی معاونت پیشین اجتماعی و فرهنگی شهرداری، سردار شریفی قائم مقام شهرداری، سردار حاجی بیگی مدیر عامل سازمان پایانه‌ها و پارک سوارها، سردار شریف زاده مديرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ايمني شهرداری ،سردار امانی معاون برنامه ریزی و توسعه شهری شوراها و معاون سابق منابع انسانی، سردار تشکری مدیر عامل حمل و نقل ترافیک و مدیر عامل حداقل ده الی پانزده مجموعه زیر نظر شهرداری، سردار درویش مدیر عامل مترو ، شهردار منطقه ۱ شهردار یزدانی و... با نگاهی به این اسامی درمی‌یابیم کل شهر را نیروهای نظامی اداره می‌کنند.

او با تأکید بر این که کشور ما به سردار نیاز دارد و آنها کسانی هستند که در طول ۸ سال جنگ از آب و خاک این مملکت دفاع کردند و نگذاشتند حتی یک سانتی متر مربع از خاک آن به دست دشمن بیفتد، تصریح کرد: اما آیا این همه سردار باید حوزه شهری تهران را اداره کنند یعنی ما دیگر هیچ مدیر متخصصی در این حوزه نداشتیم؟ مگر شهر پادگان است!

متخصصانی که سرجای خود نیستند

سلطانی در صحبت‌هایش به کارشناسانی اشاره کرد که باوجود تحصیلات عالیه سرجای خود قرارندارند. وی یکی از تخصصی‌ترین مراکز شهرداری را سازمان زیباسازی عنوان کرد که با شهروندان سروکار دارد.

او توضیح داد: جمال کامیاب مدیرعامل این سازمان رشته‌ تحصیلی‌اش علوم سیاسی است. مدیر گزینش سازمان، مدیریت شهری خوانده است، مدیر بازرسی دارای مدرک کارشناسی ارشد برنامه‌ریزی و توسعه اقتصادی است. مدیر دفتر مدیر عامل دکترای تاریخ دارد. معاونت تبلیغات و درآمد سازمان کارشناس ارشد روانشناسی بالینی ، معاون فرهنگی – هنری شهری کارشناس حقوق، معاون توسعه و برنامه ریزی دکتری الهیات و فقه دارند.حال این پرسش مطرح است که این افراد چگونه می‌خواهند سازمان زیباسازی را مدیریت کنند؟!

مدیریت شهری سیاسی است نه تخصصی


سلطانی با تأکید بر این که این افراد، آدم‌های خوبی هستند که کسی منکر توانمندی آنها نیست، متذکر شد: اما شهر را باید متخصصان بسازند. خوب مشخص است وقتی یک سردار شهردار می‌شود قاعدتاً گناهی ندارد و برای پست‌های حساس قطعاً بیشتر به همرزمان خود اعتماد می‌کند، اگر یک اقتصاددان هم شهردار تهران بود قطعاً دوستان اقتصاددان خود را در این پست‌ها می‌گمارد و... از این رو سمت‌ها در مدیریت شهری سیاسی است نه تخصصی.

وی توضیح داد: بودن آثار چند هزارساله ایران زیر دست افراد مجموعه‌هایی که در این سطح و بدین شکل اداره می‌شوند، بسیار خطرناک‌ است. اینها آدم‌های بدی نیستند، سواد و تخصص لازم برای حفظ و نگهداری این آثار را ندارند، درسش را نخوانده‌اند و تخصصش را ندارند همانطور که در زمینه دیگر شاید متخصص باشند.

او گفت:بسیاری از پروژ‌های ساخت و ساز منجر به از بین رفتن بافت شهری شده است و این فقط شامل تهران نیست. در مشهد، شیراز و... نگاه‌ها و بینش‌های درستی وجود ندارد.

۳۶۴ هکتار باغ تبریز چه شد؟

سلطانی بیان کرد: در این هشت سال تاریخی یعنی از سال ۸۴ تا ۹۲ در شهر تبریز ۳۶۴ هکتار اراضی فضای سبز و درختکاری و باغات داخل طرح تفصیلی شهری تغییر کاربری داده شده است. ۳۰ هکتار تجاری و ۲۳۴ هکتار مسکونی. این فقط یک نمونه است، اینها جنایت است. شهردار قاعدتا باید رییس جمهور شهر باشد و تمام مجموعه شهری باید زیر نظر شهرداری آن شهر باشد از سازمان‌های خدماتی و آتش نشانی تا ...چون کار شهرداری فقط زباله جمع کردن نیست.

وی با اشاره به این که الحمدالله با این شیوه ساخت و ساز ۳۰ سال دیگر از این «مال» ها و مجتمع تجاری فعلی خبری نیست و می‌توان درمورد آنها فکری کرد و بالاخره اتفاقات امروز را تاحدودی جبران کرد، افزود: اما حداقل آثار تاریخی را به شهرداری تهران نسپاریم حیف است. ما در دوره ای به دنیا آمدیم که این آثار بودند، ما خواهیم رفت اما اگر این آثار سرجای خود حفظ شوند، برای آیندگان باقی خواهند ماند. مضاف براین که وقتی تخریب شوند چه ۳۰ سال چه ۵ سال دیگر قابل جبران نیستند.

تأمین درآمد برای شهرداری یک مشکل است

او در پاسخ به این پرسش که آیا اگر نگاهمان صرفاً به شخص نباشد، بازهم در شهرداری شاهد چنین مشکلاتی خواهیم بود، گفت: یک مشکلی که ما داریم این است که چقدر مدیران شهری و مدیران کلان به قانون احترام می‌گذارند و چقدر پاسخگو هستند. مشکل از زیرساخت است. به قانون اهمیت داده نمی شود و قانون اجرا نمی‌شود . وقتی که یک شهردار انتخاب می‌شود باید بداند که یک قانونگذار هست که مسیر را تعیین کرده است و قانون تعیین شده باید اجرا شود اما متأسفانه ما مسیر مشخصی نداریم،ما ساختار خیلی قوی نداریم.

سلطانی ادامه داد: شهرداری از سال ۶۰ خودش مکلف به کسب درآمد شد، راه حلی هم نبود چون ما سیستم مالیات قوی و خوبی هم نداشتیم و شهرداری مجبور به تراکم فروشی ، باغ فروشی و شهر فروشی شد تا کسب درآمد کرده و هزینه جاری شهر را تأمین کند. با چنین وضعی چه تضمینی وجود دارد که مدیریت شهری چشم طمع به مباحث میراثی نداشته باشد. دغدغه مدیر شهری آن است که شهر به بهترین شکل مدیریت شود. مدیریت درست هزینه دارد اما از طرفی برخی کسب درآمدها متأسفانه مشروع نیست.

ترامیشلو و سامسونگ

او تشریح کرد: یکی از شرکت‌های لوازم خانگی معروف دنیا که در ایران نمایندگی دارد (سامسونگ) هزاران میلیارد تومان در طول سال درآمد کسب می‌کند بعد سهامدار اصلی این شرکت وارد مسائل ساخت و ساز در شهر تهران شده است نه یک واحد و دو واحد بلکه پاساژ‌ها می‌سازد. این فرد با شخصی که مجری این طرح‌هاست یعنی آقای ترامیشلو که سرای دلگشا را بدین شکل درآورده و پاساژ ساخته، در این شهر چه کردند؟ وقتی یکی از سهامداران این شرکت می‌تواند برای شهرداری ارقام نجومی درآمد زایی کند و از سویی شهرداران نه در تهران که در همه شهرها با مشکل درآمدزایی روبرو هستند، چه باید گفت! پس این مشکل همچنان وجود دارد که هر شهرداری وسوسه شود و نتواند به آن وظایف قانونی که برایش تعیین شده،عمل کند.

سلطانی تأکید کرد: بسیاری از مشکلات از عملکردهای فراقانونی نشأت می‌گیرد و قانون گریزی یکی از مشکلات جدی ماست. و گرنه من شخصاً دوست دارم میراث فرهنگی – تاریخی زیر نظر شهرداری باشد اما با مشکلاتی که شهرداری با آنها دست به گریبان است و راه حلی برای تأمین منابع جهت خدمات به مردم جز موارد ذکر شده وجود ندارد پس هر آن این خطر وجود دارد که مشکلاتی برای حفظ میراث ایجاد شود.

راه قانونی تمام کارهای غیرقانونی

وی در پایان گفت : مقام معظم رهبری هم اشاره کرده‌اند که اقدامات قانونی انجام می‌شود اما مسیر‌ی طی شده، در مواردی غیر قانونی بوده است. من چند مورد از این موارد را در بافت تاریخی دیده‌ام. با روابط عمومی فلان بانک صحبت می‌کنیم که چرا این کار را کردید؟ می‌گوید:«من روال قانونی را طی کردم و مصوبه مسکن و شهرسازی و مصوبه کمسیون ماده ۵ را دارم ». همه راه‌های رفته هم قانونی است. حتی عضو شورای شهر هم وارد قضیه شد اما هیچ کاری نتوانست بکند چون حرف طرف مقابل صحیح بود او از راه قانونی تمام کارهای غیرقانونی را انجام داده بود.


کد خبر: 81987

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccmoq4.2bqs48laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com