در برنامه گفت وگوی فرهنگی مطرح شد:

مشکل عمده در نشریات کودک و نوجوان فرهنگسازی و شیوه توزیع است

2 اسفند 1394 ساعت 12:30




مجتبی سادات مدیرمسئول گروه نشریات نبات در برنامه «گفت و گوی فرهنگی» رادیو گفت و گو گفت: فرهنگسازی برای مطالعه بچه ها و عادت به مطالعه هفتگی و ماهانه اهمیت اساسی دارد و نیازمند یک عزم ملی است.
برنامه «گفت و گوی فرهنگی»با موضوع کارکردهای مجلات ادبیات کودک و نوجوان، با حضور مجید راستی سردبیر نشریه رشد کودک(بخش دولتی)و مجتبی سادات مدیر مسئول گروه نشریات نبات(بخش خصوصی) روی آنتن رادیو گفت و گو رفت.
در ابتدای این برنامه مجید راستی گفت: معروفترین مجلات قبل از انقلاب کیهان بچه ها و دختران و پسران بودند. آن زمان مانند امروز توجه گسترده ای به ادبیات کودک و نوجوان نمی شد و اگر کانون پرورشی را نداشتیم، ادبیات کودک مایا چیزی نداشت یا پراکنده بود. هنگام انقلاب نهضت و خیزشی ایجاد شد که همه جوانان علاقه مند به ادبیات فرصتی برای تولید ادبیات پیدا کردند. به تدریج آثار نوقلمان به مجلات رسید و مجلات راه اندازی شدند و امروز ۱۸ مجله برای مخاطبان خردسال، کودک و نوجوان منتشر می شود.
راستی ادامه داد: برخی نشریات مثل رشد تنها در مدارس توزیع می شوند و وسعت توزیع به صورت عموم ندارد. دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی، مجله رشد را منتشر می کند که به نوعی ادامه پیک رشد در زمان گذشته است.
سردبیر نشریات رشد خاطرنشان کرد:این مجلات به نیت خوانش بچه ها و علاقه مند کردن آن ها به مطالعه، توزیع می شود. مدارس حق اجبار به خانواده ها را برای خرید مجلات رشد ندارند. توزیع این مجله در سراسر ایران بالای ۸۰۰ هزار است که اگر بچه ها تمام آن را بخرند، باز هم کم است.
وی در تشریح هدف مجله رشد بیان کرد: هدف این مجله خودکفایی و انتشار مطالب متنوعی است کهپاسخگوی شوق طبیعی کودک باشد. با بررسی های انجام شده خوشبختانه استقبال بچه ها در وهله اول خوب است.
راستی درباره توزیع گسترده مجلات رشد در بخش دولتی توضیح داد: وضعیت مطالعه و حمایت از فرهنگ، خوب نیست. ما نیازمند مجلات مختلفی هستیم که بخش خصوصی تولید کننده آن باشد و امکان رساندن این مجلات به بچه های سراسر ایران فراهم شود.
سردبیر نشریات رشد تأکید کرد: حمایت ها و تبلیغات باید عملی شود و رادیو و تلویزیون روزانه یک مجله خصوصی را به مردم معرفی کنند. فرهنگ باید جزئی از نیازهای اولیه باشد که اگر کسی یک روز کتاب نخواند احساس خلأ کند. ایجاد این احساس نیاز و جدی گرفتن این مقوله بسیار اهمیت دارد.
تعداد نشریات کودک و نوجوان،بالا اما شمارگان و مخاطب، کم است
مجتبی سادات در ادامه عنوان کرد: سوال اینجاست که با این تعداد نشریات و مجلات کودک و نوجوان چرا شمارگان و مخاطب کمی داریم. در مقایسه با جامعه آماری بزرگ خردسال تا نوجوان،به طور تقریبیدر ایران در هر رده سنی یکساله ۸۰۰ هزار مخاطب داریم؛ یعنی اگر بخواهیم از ۳ تا ۱۶ سال را در نظر بگیریم، از لحاظ مخاطب با یک جامعه آماری ۱۳ میلیونی رو به رو هستیم. اینکه هرکدام از این مجلات چه تعداد چاپ می شوند، در چه گستره ای، با چه توزیعی و چرا صنف یا تشکل مشخصی ندارند، همان چیزی است که باید بیشتر به آن پرداخته شود.
مدیرمسئول گروه نشریات نبات درباره شرایط توزیع نشریات کودک در بخش خصوصی گفت: سیستم توزیع و تیراژ مجله رشد، یک آرزوی بلند مدت برای بخش خصوصی است. در بخش خصوصی شمارگان از ۲ هزار تا حداکثر ۴۰ هزار است. ما در سیستم توزیع به دکه های روزنامه فروشی منحصر شدیم، در بخش خصوصی دغدغه ها متفاوت تر از بخش دولتی است. این اجازه را نداریم که از طریق مدارس وارد سیستم توزیع شویم، چون ملاحظاتی در این رابطه وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه برای توزیع نشریات خصوصی در مدارس به آموزش و پرورش نیز مراجعه کردیم، افزود: کار با گره های بازنشدنی رو به روست. بخش هایی که باید این اجازه را بدهند، ما را وارد مسیر پر تلاطم و پرتنشی می کنند که وارد این حوزه نمی شویم. بحث، سلیقه ای است که اگر به عنوان مثال، کسی از نوع مطلب منتشر شده ما استقبال نکند، دور او را خط قرمز می کشند.
سادات یادآور شد: سعی کردیم وارد بخش دولتی نشویم و بیش از پیش با مخاطبان ارتباط برقرار کنیم. چالش اصلی ما دکه های روزنامه فروشی و فرهنگ توزیع آن هاست. برای مثال در یزد تنها ۳ دکه برای فروش وجود دارد که دوتا از آن ها تعطیل است. در تهران هزار و صد دکه داریم که ۶۵۰ دکه از میان آنها شاخص هستند و کل دکه های کشور به اندازه این ۶۵۰ دکه [در توزیع اثرگذار] نمی باشند.
وی با بیان اینکه ما با مشکل عرضه، فرهنگسازی مطالعه و توزیع رو به رو هستیم، ادامه داد:فرهنگ سازی برای مطالعه ی بچه ها و عادت به مطالعه هفتگی و ماهانه در این روند اهمیت اساسی دارد و نیازمند یک عزم ملی است.
سادات گفت: مجله های ما در بخش خصوصی ۷ هزارتومان فروش می کند که مجله رشد ۱۰ برابر این عدد قیمت دارد. علاوه بر این؛ تلاش ما به عنوان بخش خصوصی بالا نگه داشتن کیفیت چاپ و کاغذ است؛ اما اگر بدانیمبرای تمام بچه ها قابل دسترسی است، می توانیم استراتژی خود را تغییر دهیم.
فایل صوتی برنامه «گفت و گوی فرهنگی» از سایت شبکه قابل دریافت است.


کد خبر: 89259

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccoiq4.2bqop8laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com