پيشينه جنگ نرم از ديدگاه قرآن

23 بهمن 1389 ساعت 15:37


چاپ نخست كتاب «جنگ نرم از ديدگاه قرآن» گردآوري شده توسط حسين جوشقاني از سوي نشر ساقي منتشر و روانه بازار كتاب شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از ايبنا، تحقيق حاضر كه به همت جمعي از فضلا و محققان حوزه علميه قم فراهم آمده، بر اين باور است كه مهم‌ترين جايگاه جنگ نرم، قدرت‌هاي نرم و شيوه‌هاي مقابله با آن را بايد از منبع عظيم قرآن و عترت استخراج كرد، كه اصلي‌ترين پايگاه باورسازي در جامعه است. اين اثر در پنج فصل، جنگ نرم را از ديدگاه قرآن مي‌كاود.
«اني تارك فيكم الثقلين كتاب‌الله و عترتي ما ان تمسكتم بهما لن تضلوا ابدا؛ در ميان شما دو چيز گران‌بها مي‌گذارم؛ كتاب خدا و عترتم را؛ تا وقتی که به هردو تمسک کنید گمراه نمی‌شوید.» اين كلام نوراني پيامبر اكرم(ص) بيانگر اين معناست كه مهم‌ترين قدرت نرم در مكتب نوراني اسلام، قرآن و عترت است. بنابراين مي‌فرمايد: «هر فرد و گروه و جامعه‌اي كه تمسك به اين دو قدرت داشته باشد، هيچ‌گاه راه رستگاري و موفقيت را گم نخواهد كرد.»
در واقع، با تسمك به قرآن و عترت به عنوان دو منبع عظيم و الهي قدرت نرم، مي‌توان قدرت‌هاي نرم فرهنگ اسلامي را شناسايي كرد كه عمده‌ترين آنها عبارتند از: ايمان و معرفت (دين‌داني)، تقوا، عمل صالح (دين‌داري)، جهاد، ايثار و شهادت‌طلبي (دين‌ياري و دين‌باني).
به عقيده نويسنده، هرگاه ايمان و اعتقاد به باورهاي ديني در جامعه‌اي تقويت شود، اين جامعه و حكومت شكست‌ناپذير خواهند شد، بنابراين امام بزرگوارمان رمز پيروزي را كلمه توحيد و توحيد كلمه دانستند و هرگاه پايبندي فكري، قلبي و عملي آحاد جامعه و امت به باورهاي ديني محكم باشد، هيچ قدرتي از قدرت‌هاي سخت و نرم شياطين جن و انس، اين امت را نمي‌تواند زمين‌گير كند و هرگاه روحيه فداكاري، ايثار، جهاد و شهادت‌طلبي و در واقع، بذل جان، مال و آبرو براي يك ملت، افتخار باشد، هيچ قدرتي به حصن حصين اين امت پولادين نمي‌تواند نفوذ كند. خطر جدي وقتي است كه دشمن بتواند با راهبرد تهديد (عملي و انفعالي)، تبليغ (اسلام هراسي، دين هراسي، ايران هراسي)، ايجاد اختلاف و تفرقه (شيعه و سني، چپ و راست، مذهبي)، تضعيف، تخريب (اخلاقي و ترويج فساد)، تحريف باورها و اعتقادات و با شيوه و روش القاي شبهات و ترويج شهوات بر اين باورهاي اساسي خدشه‌اي وارد كند و اين قدرت‌هاي نرم را از درون متزلزل كند.
بازداشتن از راه خدا و عبوديت براساس آيه 19 از سوره هود «الذين يصدون عن سبيل‌الله و يبغونها عوجا» از كج و معوج نشان دادن آن توسط جريان باطل نشات مي‌گيرد كه مي‌توان آن را همان جنگ نرم دشمن خواند. تفاوت جنگ نرم با جنگ سخت و نيمه سخت، تفاوت در استفاده از ابزارهايي مثل ابزار رسانه‌اي، ابزار ديپلماتيك و در يك كلمه «ابزار فرهنگي» است.

مقابله با جنگ نرم، نيازمند خودشناسي است و تا خودشناسي محقق نشود، حتي اگر چيزي به نام دشمن بيروني هم نباشد، نمي‌توان دشمن را شناخت.

بر اساس مطالب كتاب، پيشينه جنگ نرم دشمن به آغاز و تقابل حضرت آدم(ع) و حوا(س) با شيطان بر مي‌گردد. شيطان در گم‌راه كردن انسان از همه شيوه‌هاي خود بهره مي‌گيرد؛ شيوه‌هايي مانند سياست در كمين، سياست گام به گام، سياست پي‌گيري مداوم و سياست هجوم جمعي و همه‌جانبه. جنگ نرم دشمن توسط سردمدار اصلي آن (ابليس) تا ظهور امام زمان(عج) ادامه دارد. آن چه در اين ميان جلب توجه مي‌كند، پيچيده‌تر شدن جنگ نرم در گذر زمان است كه در عصر پيامبر(ص)، شيطان از همه تجربه‌ها، مخالفت‌ها و مقابله‌ها با جريان حق بهره مي‌گيرد، از اين‌رو، فرمايش پيامبر(ص) كه «هيچ پيامبري مانند من اذيت نشد» پيچيدگي و دامنه هجوم نرم دشمن، گستردگي آن به لحاظ وسعت ميدان هجوم و تاكتيك‌هاي به كار گرفته شده را نشان مي‌دهد. آن چه دشمن در جنگ نرم دنبال مي‌كند را مي‌توان در چهار مولفه شيطاني؛ تعطيلي حق، تخريب حق، تحريف حق و تضعيف حق خلاصه كرد.

تعريف جنگ نرم
تهديدهاي صورت گرفته و طراحي شده بر ضد جريان حق از سوي جريان باطل، از سه طريق صورت مي‌پذيرد:
تهديد سخت: اين نوع تهديد، عموما در عرصه مرزها و حوزه‌هاي برون‌مرزي صورت مي‌پذيرد. ابزار اين تهديد، نيروهاي نظامي و مسلح هستند و هدف از اين تهديد، انهدام تاسيسات حياتي و اقتصادي يگان‌هاي مسلح و تهديد تماميت ارضي جناح حق بوده كه دوره آن كوتاه است.

تهديد نيمه سخت: اين نوع تهديد در عرصه داخلي، سازمان‌ها و ستادهاي يك كشور صورت مي‌گيرد. ابزار آن، روش‌هاي براندازي مانند گسترش دامنه تحريم‌ها است و هدف آن، تخريب امنيت اقتصادي است كه در يك پروسه ميان‌مدت شكل مي‌گيرد.

تهديد نرم: اين تهديد عموما در عرصه‌هاي گوناگون فرهنگي، اجتماعي و سياسي شكل گرفته و ابزار كاربردي آن هم ناتوي فرهنگي در قالب ابزارهاي ديپلماسي عمومي، رواني و رسانه‌اي است. هدف آن، تضعيف ثبات امنيت اجتماعي و فرهنگي بوده و دوره آن نيز بلند مدت است، از اين‌رو، مي‌توان تهديد يا براندازي نرم را تلاش دشمن، براي تسلط كامل در ابعاد گوناگون يك جامعه دانست، كه اين تسلط با زدودن الگوهاي رفتاري و هنجارهاي ارزشي جامعه مورد تهاجم و جايگزيني الگوها و ارزش‌هاي جامعه مهاجم محقق مي‌شود. در اين نوع تهديد و جنگ، كشور مهاجم بدون خونريزي و طي پروسه زماني، آرام و بدون نياز به نيروهاي مسلح و با استفاده از استحاله فكري و فرهنگي يك جامعه، سلطه همه‌جانبه خود را بر آن جامعه تحميل كرده و با روش نرم‌افزاري حساب شده آنها را مطيع كند. در يك كلام، مي‌توان جنگ نرم را اين گونه تعريف كرد: «اجراي برنامه‌اي حساب شده، مسالمت‌آميز و درازمدت براي نفوذ در اركان سياسي يك نظام، به منظور تغيير سيستم سياسي يك كشور با ايجاد تغيير و تحول اساسي در باورهاي اساسي و اصلي آن.»

ابزار و اهداف جنگ نرم
با توجه به تعريفي كه از جنگ نرم شد، مي‌توان ابزارهاي اين جنگ را بسيار ساده و كم هزينه دانست. اين سادگي در عين حال، بسيار پيچيده و كاربردي‌تر از جنگ سخت است، چرا كه ديگر به لشكركشي و مقاومت‌هاي فيزيكي نياز نيست، بلكه با تصرف فكر، انديشه و اراده يك جامعه و نفوذ آرام و خزنده در لايه‌هاي فكري آن صورت مي‌پذيرد.

جنگ نرم از ديدگاه قرآن
با توجه به تعاريفي كه از جنگ نرم شده، به خوبي مي‌توان تحليل و تبيين ابعاد آن را از لابه‌لاي آيات شريف قرآن جست‌وجو كرد. خداوند در قرآن، وجود جنگ نرم و تلاش خزنده دشمن براي راه‌اندازي آن را هشدار مي‌دهد، سپس سردمداران اين تهديد بزرگ را معرفي كرده و سرانجام به طور مفصل، روش‌هاي براندازي نرم توسط دشمنان جريان حق را افشا مي‌كند.

خاستگاه بروز جنگ نرم در تاريخ
همزمان با روند تدريجي تكامل حق، شگردها و طرح‌هاي ابليس براي طراحي جنگ نرم عليه انبيا(ع)، از جهت كمي و كيفي رو به توسعه و فزوني نهاده است، تا جايي كه در دوره پيامبر(ص) با وجود اين كه دوره پاياني جريان نبوت است، پيچيدگي و گسترش جاهليت، كفر، شرك و نفاق به چنان مرحله‌اي از بروز و نمود تاريخي و اجتماعي مي‌رسد كه پيامبر اسلام(ص) مي‌فرمايد «ما اوذي نبي مثل او اوذيت.»

دامنه جنگ نرم از لحظه آغاز تمرد ابليس از سجده بر آدم(ع) شروع شده و به فرموده قرآن تا «الي يوم الوقت المعلوم»، كه به تفسير روايات، زمان ظهور حضرت حجت(عج) است، ادامه خواهد يافت. جنگ نرم پنهان در حقيقت زيربناي تمام جنگ‌هاي سخت، نيمه سخت و نرم تاريخ بشريت است، چرا كه ابليس پس از طرد و رجم از آسمان و ملكوت با تمام استعداد و قواي خود به اغوا و گمراهي انسان‌ها مي‌پردازد.

شيطان در اين سير، سعي كرده با نيروسازي، طبق آيه شريفه «الوسواس الخناس من الجنه والناس» از دو گروه جن و انس به عنوان حزب شيطان كمك بگيرد و براساس آيه «و ان الشياطين ليوحون الي اوليائهم؛ شياطين سخت به دوستان خود وسوسه كنند تا با شما به جدل و منازعه برخيزند(انعام، آيه 121)»، با مديريت ياري حزب خود به گسترش جبهه باطل پرداخته و انواع جنگ‌هاي سخت و نرم را راه اندازي مي‌كند.

از منظر قرآن، شيطان منشا تمام دشمني‌ها، دسته‌بندي‌ها، جناح‌سازي‌ها و مديريت پنهان جريان باطل در برابر انبيا و اولياي حق بوده و هدف او راهبري و پيشبرد بشريت به سوي ظلم و فساد و جلوگيري از تحقق رخداد ظهور مهدي موعود(عج) بوده است.

كتاب حاضر در پنج فصل سامان يافته است. معنا و مفهوم جنگ نرم در قرآن، مصاديق جنگ نرم، شيوه‌هاي جنگ نرم بر ضد انبيا در قرآن كريم، منابع قدرت نرم در قرآن كريم و راه كارهاي مقابله با جنگ نرم، عناوين فصول پنجگانه اين اثرند.

چاپ نخست كتاب «جنگ نرم از ديدگاه قرآن» در شمارگان 2200 نسخه، 296 صفحه و بهاي 55000 ريال راهي بازار نشر شد.


کد خبر: 23729

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccomqi.2bq1i8laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com